«Τα προκαταρκτικά δεδομένα υποδεικνύουν ότι τα τεστ αντιγόνων πράγματι ανιχνεύουν την παραλλαγή Όμικρον, αλλά έχουν μειωμένη ευαισθησία», ανακοίνωσε ο FDA, που συνεχίζει να συνιστά τη χρήση τους, με την τήρηση των οδηγιών χρήσης.
«Αν κάποιος λάβει αρνητικό αποτέλεσμα αφού κάνει τεστ αντιγόνων, αλλά υπάρχουν υποψίες πως έχει μολυνθεί (…), για παράδειγμα αν έχει συμπτώματα ή υψηλή πιθανότητα μόλυνσης, λόγω έκθεσης, είναι σημαντικό να κάνει μοριακή εξέταση (σ.σ. τεστ PCR)», ανέφερε ο οργανισμός.
Τα τεστ αντιγόνων αναζητούν τα αντιγόνα στην επιφάνεια του ιού· τα μοριακά τεστ ψάχνουν το γενετικό του υλικό. Τα πρώτα ήταν ήδη λιγότερο ευαίσθητα από τα δεύτερα, σημείωσε ο FDA, ενώ η ευαισθησία τους μειώνεται ακόμη περισσότερο εξαιτίας των πολλαπλών μεταλλάξεων της «Όμικρον».
Πάντως, τα γρήγορα τεστ θεωρούνται χρήσιμα από ειδικούς που υποστηρίζουν ότι αν γίνονται συχνά, στο σπίτι, με μικρό κόστος, βοηθούν να ελεγχθεί η πανδημία.
Στις ΗΠΑ τα κιτ για να κάνει κανείς εξέταση στο σπίτι, ολοένα πιο δημοφιλή, πλέον εξαντλούνται, εν μέρει λόγω της ραγδαίας αύξησης των μολύνσεων που αποδίδεται κυρίως στην Όμικρον και εν μέρει λόγω των εορτών του τέλους του έτους.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την αγορά 500 εκατομμυρίων γρήγορων τεστ για να γίνονται στο σπίτι. Οι πολίτες της χώρας θα μπορούν να τα παραγγέλνουν μέσω ειδικού ιστότοπου που θα λειτουργεί από τον Ιανουάριο.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ