«Η Όμικρον δε φαίνεται να πτοείται από τα υπάρχοντα υγειονομικά πρωτόκολλα. Είναι πολύ πιο μεταδοτική και είναι σίγουρο ότι ένα παιδί που θα μολυνθεί έχει έναν κύκλο 25-30 ατόμων που δυνητικά μπορεί να τους μολύνει. Είναι οι γονείς του, οι δάσκαλοί του, οι συμμαθητές και οι φίλοι του» σημείωσε.
Σε ό,τι αφορά τα self tests, που η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι θα περιορίσουν τη διασπορά, ο καθηγητής Πνευμονολογίας υπογράμμισε ότι το χρονικό «παράθυρο» που θετικοποιείται ο συγκεκριμένος τύπος ελέγχου είναι διαφορετικό από το χρονικό «παράθυρο» μετάδοσης του ιού. «Έτσι ένα παιδί μπορεί την Κυριακή να έχει αρνητικό τεστ, αλλά να επωάζεται ο ιός και να βγει θετικό την Τετάρτη. Όμως Δευτέρα και Τρίτη θα έχει μεταδώσει τον ιό στην τάξη» εξήγησε.
«Τα σχολεία είναι εστίες συνωστισμού»
Υπέρ της μιας εβδομάδας καθυστέρησης της επαναλειτουργίας των σχολείων τάχθηκε και ο καθηγητής Πνευμονολογίας Ιωάννης Κιουμής, τονίζοντας ότι το μήνυμα της αποφυγής του συνωστισμού που επαναλαμβάνει η κυβέρνηση «υπονομεύεται από την έναρξη των σχολείων, καθώς τα σχολεία είναι εστίες συνωστισμού».
Όπως σημείωσε, η παραλλαγή Όμικρον έχει αλλάξει τα δεδομένα, καθώς πρόκειται για τον πιο μεταδοτικό ιό που υπήρξε ποτέ στην ιστορία της Ιατρικής. «Ευτυχώς τα δεδομένα δείχνουν ότι αυτή η μετάλλαξη προκαλεί ηπιότερη νόσο. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να τις δώσουμε τις “ευκαιρίες” να είναι παρούσα σε υψηλές συγκεντρώσεις, γιατί τότε υπονομεύουμε το αύριό μας».
Τέλος, οι δύο καθηγητές εκτίμησαν ότι ο ανώτερος αριθμός ημερήσιων κρουσμάτων κορονοϊού, πριν την αποκλιμάκωση της Όμικρον, θα ξεπεράσει τις 60.000. «Στις 18-22 Ιανουαρίου αναμένεται η κορύφωση αυτού του κύματος της Όμικρον, με 60-70.000 κρούσματα» ανέφερε ο Νίκος Τζανάκης. «Η ηλιακή ομάδα 0-17 συμμετέχει μεσοσταθμικά στα κρούσματα γύρω στο 20%. Αυτό είναι πολύ μεγάλο νούμερο για τα παιδιά που επιστρέφουν στο σχολείο» σημείωσε ο Ν. Τζανάκης κάνοντας λόγο για μεγάλη ενδοοικογενειακή διασπορά. «Υπολογίζουμε ότι τα ενεργά κρούσματα κυμαίνονται μεταξύ 400.000-500.000 στην Ελλάδα» υπογράμμισε.