
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επί δυο χρόνια αυτοθαυμάζεται ότι είναι πρωτοπόρος στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, παρά το γεγονός ότι άλλες ευρωπαϊκές χώρες εφαρμόζουν αποτελεσματικότερα υγειονομικά πρωτόκολλα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων και την προστασία μαθητών και εκπαιδευτικών.
Και αυτό το αφήγημα χρησιμοποιεί σε πείσμα της κοινής λογικής ακόμα και για την επιλογή της να ανοίξει τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου με ένα υγειονομικό πρωτόκολλο που επικρίνεται σφόδρα από πολλούς επιστήμονες.
Το ερώτημα είναι τι προβλέψεις έχουν πάρει οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες για την προστασία εκπαιδευτικών και μαθητών σε περίπτωση εμφάνισης θετικού κρούσματος κορωνοϊού.
Από την έρευνα που έκανε το συνδρομητικό site K-Report και επικαλείται το ieidiseis, προκύπτει ότι οι περισσότερες χώρες διακόπτουν τα μαθήματα είτε εφαρμόζουν τηλεκπαίδευση, με την εμφάνιση ενός, δυο ή τριών θετικών κρουσμάτων σε μια τάξη, ενώ στη χώρα μας η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιμένει στο πρωτόκολλο του 50%+1.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στην Ελλάδα, με τις σχολικές τάξεις να έχουν από 28 – 29 μαθητές, θα πρέπει να νοσήσουν οι 15 για να διακοπούν τα μαθήματα.
Αναλυτικά πότε κλείνουν τα σχολεία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες
Βέλγιο: Υποχρεωτική η μάσκα. Διακοπή μαθημάτων, αν σε ένα τμήμα παρουσιαστούν δύο κρούσματα σε επτά ημέρες.
Βρετανία: Υποχρεωτική η μάσκα, προαιρετικά δύο τεστ την εβδομάδα.
Γαλλία: Υποχρεωτική η μάσκα. Οι μαθητές επέστρεψαν από την Δευτέρα στα παιδιά στα σχολεία, παρ’ όλο που ένα στα πέντε ηλικίας 6 έως 10 ετών είναι θετικό. Αν υπάρξει θετικό κρούσμα, όλα τα άλλα παιδιά υποβάλλονται σε τρία συνεχόμενα τεστ, ενώ διακόπτονται τα μαθήματα αν βρεθούν θετικοί τρεις μαθητές. Γιατροί προειδοποιούν ότι αναμένεται έκρηξη των εισαγωγών παιδιών στα νοσοκομεία με πολυοργανικό φλεγμονώδες σύνδρομο (ποσοστό θνησιμότητας 2%) και οι δάσκαλοι απειλούν με απεργία για την έλλειψη μέτρων προφύλαξης.
Γερμανία: Υποχρεωτική η μάσκα. Καθημερινά (δωρεάν) τεστ την πρώτη εβδομάδα μετά τις διακοπές, από την επόμενη επιστρέφουν στα τρία τεστ, τηλεκπαίδευση προβλέπεται ανά σχολείο μόνο αν υπάρξουν πολλά κρούσματα. Τεστ-γλυφιτζούρι θα διατίθεται, προς τα τέλη Ιανουαρίου, τρεις φορές την εβδομάδα για τα παιδιά παιδικών σταθμών και νηπιαγωγεία.
Ιταλία: Υποχρεωτική η μάσκα και τεστ πριν την επιστροφή στα σχολεία. Τηλεκπαίδευση ανά τάξη αν υπάρξουν τρία κρούσματα. Σήμερα 5 Ιανουαρίου κυβερνητικό συμβούλιο για ενδεχόμενα πρόσθετα μέτρα.
Ολλανδία: Προαιρετική η μάσκα, τέστ δύο φορές την εβδομάδα σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Σε καραντίνα όλη η τάξη μετά το πρώτο κρούσμα. Επαγγελματικές σχολές, κολέγια και πανεπιστήμια κλειστά.
Πορτογαλία: Προβλέπεται να ανοίξουν κανονικά την ερχόμενη εβδομάδα, σήμερα 5 Ιανουαρίου αναμένεται τελική απόφαση της κυβέρνησης για ενδεχόμενα πρόσθετα μέτρα.
Πάντως η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, μιά χαρά την έζησε την χούντα!
Πάρτε μερικές απόψεις, που δείχνουν για άλλη μια φορά, ότι στην ελλάδα δεν υπάρχει ιδεολογία και οι άμορφες μάζες άγονται και φέρονται απο όποιον τους δίνει να "φάνε" (σχετικό και με το άρθρο σου Λαμπρινή για το ΚΚΕ και τα 200 χρονια (χωρίς να υπερασπίζομαι τη χούντα):
Το σημαντικότερο στην αρχή: Μ.Θεοδωρακης« ..Κι εδώ η απορία; Γιατί κρύβονται επιμελώς τα ιστορικά γεγονότα από τον Λαο; Η απάντηση είναι ότι τα γεγονότα αυτά δεν συμφέρουν αυτούς που μονοπώλησαν την ιδεολογική πλύση εγκεφάλου του Λαού από το 1974 έως σήμερα. Όταν έπεσε η χούντα συνέβη η μεγαλύτερη ιστορική απάτη στα χρονικά όλων των λαών. Χιλιάδες επώνυμοι... έγιναν ή μάλλον δήλωσαν αντιστασιακοί.» ( «Ευτυχώς που δεν νικήσαμε σύντροφοι!» σελίδα 40 και 72)
Βήμα , άρθρο του Π Παλαιολογου.«.. Ελάχιστοι οι αντιστασιακοί. Είναι ο κανένας. Τους πολλούς θα τους συναντήσετε την επομένη της ανατροπής της χούντας Β΄, ...να ζητούν αποκατάσταση ζημιών που δεν έπαθαν» (19.11.1978)»
Καθημερινή της Ελένης Βλάχου. «Αλήθειες» « .. Σκύψτε να σας θυμίσω μια αλήθεια, που ζήσαμε όλοι μας και κανείς δεν τολμά τώρα ούτε να ψιθυρίσει. Εκεί τέλος του εξήντα οι περισσότεροι Έλληνες θαυμάζανε τον στρατιωτικό αρχηγό, τον παρακολουθούσανε εντυπωσιασμένοι και χειροκροτούσαν ελεύθερα τις ρητορείες του. Ο ίδιος και οι σύντροφοι του γύριζαν την Ελλάδα και υπήρχε ένα πλήθος κόσμου, που τους υπεδέχετο με ζητωκραυγές...» (16.06.1985,)
Καθημερινή της Ελένης Βλάχου. «Η φυγή» «.Πόσες φορές δεν διάβασα γραμμένο σοβαρά, από σοβαρούς ανθρώπους, σε σοβαρά έντυπα για την "ολοκληρωμένη αντίσταση του Ελληνικού λαού εναντίον της στρατιωτικής δικτατορίας". Μεγαλύτερο ψέμα, πιο φανταστικό παραμύθι μπορούσε ποτέ να λεχθή; Τα κρύψαμε όλα κάτω από ένα χρυσοκέντητο βέλο με φανταστικές απεικονίσεις ηρωικών εκδηλώσεων.» ((11.1.1987 )