Συγκεκριμένα, όπως τονίζουν η ΔΟΕ, η ΟΛΜΕ και η ΟΙΕΛΕ, «δυο χρόνια πανδημίας και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας συνεχίζει την ανεύθυνη πολιτική της στη διαχείριση της πανδημίας στον χώρο της εκπαίδευσης», καθώς ανοίγει τα σχολεία «χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας μαθητών/τριών κι εκπαιδευτικών και με προϋπόθεση να νοσεί το 50%+1 των παιδιών για να ανασταλεί η λειτουργία τμήματος».
Οι ίδιοι σημειώνοντας ότι από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου δεν έχει υιοθετηθεί κάποια από τις προτάσεις των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών, καταγγέλλουν τη Ν. Κεραμέως για τις συγχωνεύσεις τμημάτων, την ώρα που θα έπρεπε να προβεί σε ενέργειες για την αραίωσή τους. Παράλληλα, οι Ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών επισημαίνουν τον μεγάλο αριθμό των δασκάλων και καθηγητών που νοσούν από κορονοϊού με αποτέλεσμα τα κενά στα σχολεία να πολλαπλασιάζονται.
Τονίζεται ότι με βάση τον ΕΟΔΥ, την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων, από τις 10 έως τις 14 Ιανουαρίου, καταγράφηκαν 29.872 κρούσματα στις ηλικίες 0-17 ετών, ενώ πλέον 1 στα 4 κρούσματα που εντοπίζονται καθημερινά αφορούν παιδιά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι συνολικά το ποσοστό των μαθητών που λείπουν από τα σχολεία υπολογίζεται στο 10-20%, ανάλογα την περιοχή και το κάθε εκπαιδευτικό ίδρυμα. Την ίδια ώρα, έκθετη είναι η κυβέρνηση καθώς αποκαλύφθηκε ότι εδώ και δυο μήνες έλεγαν ψέματα όσον αφορά στην απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για την τηλεκπαίδευση που ήταν από τις βασικότερες αιτίες που η εξ αποστάσεως εκπαίδευση δεν μπορούσε να λειτουργήσει.