Το ZackieOh Justice Watch υποστηρίζεται από την πρωτοβουλία Justice4Zak/Zackie, το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ – Παράρτημα Ελλάδας και δημοσιογραφικά από το The Press Project και το omniatv.

Ημέρα: 8η – 18/01/2022

Έναρξη: 09:21

Παρόντες κατηγορούμενοι: Χορταριάς, Ρουσάκος, Αλεξανδρής, Σεφέρης, Τσομπάνης.

Αναγνωστόπουλος: Κυρία πρόεδρε για τις 25/1 έχω ένα κώλυμα, έχει διακόψει τριμελές κακουργημάτων, αν θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε μετά τη 1, τότε θα μπορέσω να απεμπλακώ.

Πρόεδρος: Να δούμε αν μπορούμε να βρούμε μια άλλη ημερομηνία μετά τις 25/1.

Γραμματέας: Όλα κλεισμένα.

Πρόεδρος: Θα βάλουμε πιο πολλές τον Φεβρουάριο τότε.
Έχουμε 5 παρόντες [μάρτυρες] δηλαδή, να ξεκινήσουμε και μπορεί να έρθουν και οι άλλοι.

Εισαγγελέας: Ξεκινάμε με τον πρώτο και οι άλλοι να περάσουν έξω. Να ξεκινήσουμε με τον σχολιασμό. Όλοι οι μάρτυρες που άκουσαν τα ονόματά τους έξω.

Παπαρούσου: Στην προηγούμενη δικάσιμο είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε τον κ. Ραχή. Ο κ. Ραχής είναι αστυνομικός, όταν κατέθεσε μας είπε ότι λόγω του βαθμού του δεν μπορούσε να έχει πλήρη εποπτεία και ως εκ τούτου δεν μπορούσε να πει γιατί υπήρχαν τόσο τρομερές ελλείψεις στην έρευνα της αστυνομίας και συγκεκριμένα δεν μπόρεσε να μας πει γιατί δεν μπόρεσαν να βρεθούν οι 3 μάρτυρες που ήταν έξω από τον Βενέτη με το θύμα, γιατί δεν αναζητήθηκαν μάρτυρες, γιατί δεν αναζητήθηκε βιντεοληπτικό.
Επίσης δεν μπόρεσε να μας εξηγήσει γιατί ήρθη το απόρρητο του Ζαχαρία Κωστόπουλου και όχι των κατηγορουμένων. Όλες αυτές οι σημαντικότατες ελλείψεις μάς δείχνουν ότι δεν έγινε διευρεύνηση από την πλευρά της αστυνομίας.

Αυτή η προανάκριση η οποία έγινε κατά παράδοξο τρόπο ερευνώντας τις ευθύνες του νεκρού, και βεβαίως όχι η αστυνομία μπόρεσε να περιελάβει αυτή την παραδοξολογία περί απόπειρας ανθρωποκτονίας που θέτει η υπεράσπιση, ούτε καν αυτή η αστυνομία στην πρώτη φάση που συγκάλυπτε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συγκάλυπτε, ούτε καν φαντάστηκε αυτό που σήμερα θίγει η υπεράσπιση. Έτσι λοιπόν μας είπε ότι δεν γνωρίζει τίποτα, ότι δεν ξέρει γιατί δεν έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες και τα έριξε όλα στην υπηρεσία. Στη συνέχεια εξετάστηκε ο κ. Π. ο οποίος είναι φίλος του κατηγορουμένου μεσίτη. Η αξιοπιστία του κρίνεται από τα εξής: κατέθεσε ότι δεν πετούσε κανένας αντικείμενα προσπαθώντας προφανώς να καλύψει τον κατηγορούμενο φίλο του. Δεν θυμάται πώς ήταν το μαχαίρι, δεν τους είχαν σερβίρει, που σημαίνει ότι επάνω στο τραπέζι δεν υπήρχαν μαχαιροπήρουνα ενώ ο κ. Χ. είπε ότι τους είχε σερβίρει μεταξύ άλλων.

Ο μάρτυρας Τ., και αυτός φίλος και συνεργάτης του κατηγορούμενου μεσίτη, απ’ ότι ακούστηκε ήταν ένας αλλοδαπός. Αρχίζουμε λοιπόν εδώ τα στερεότυπα που φτάνουν στα χαρακτηριστικά του θύματος.

Πιάνουμε ακριβώς αυτή την στερεοτυπική πρόσληψη και αναφορά στο θύμα με διάφορες ιδιότητες.

Αυτός έχει μεγάλη σημασία διότι τράβηξε ένα βίντεο: αυτό που εμπλέκει την αστυνομία.

Και δεδομένου ότι συχνάζει σε αυτή την πιάτσα ένας δημοσιογράφος τον προσέγγισε και του ζήτησε το βιντεοληπτικό.

Καταλαβαίνετε ότι όλες αυτές οι συνθήκες δεν συνάδουν και πολύ στις πραγματικές συνήθειες και συνθήκες στις ζωές των ανθρώπων. Θεωρώ ότι είχε άλλη σκοπιμότητα. Θεωρώ ότι είχε ως σκοπό την απάλειψη των ευθυνών του φίλου και συνεργάτη του, του μεσίτη.

Ο κ. Κ.Χ. γνώριζε τον Ζακ, είδε τη σκηνή από την Πατησίων. Παρ’ ότι τον γνώριζε δεν μπόρεσε να τον αναγνωρίσει γιατί τα χαρακτηριστικά του είχαν αλλοιωθεί και το πρόσωπό του δεν ήταν αναγνωρίσιμο.

Ο κ. T.E. ο οποίος είναι ο διασώστης… Δεν θέλω να πω πολλά γιατί υπάρχει και ζήτημα με τις ποινικές του ευθύνες,
όμως από την πρώτη στιγμή μού έκανε μεγάλη απορία γιατί ενώ ο ίδιος γνώριζε πολύ καλά τις συνθήκες θανάτου,
μαχαίρωμα […]

H Κ.Α. προσήλθε να πει ότι όλα αυτά που έγιναν από τον διασώστη δεν ήταν ενδεδειγμένα, δεν του έγινε καμία προσπάθεια ανάνηψης.

Η απόδειξη είναι, τέλος πάντων, ότι κατέληξε αργότερα. Ο ίδιος με το ψαλίδι του δεν μπορούσε να κόψει τα τάι-ραπ.
Κανείς δεν ενδιαφέρθηκε αν ο άνθρωπος πετάχτηκε σε ένα ασθενοφόρο με τα χέρια δεμένα πίσω.

Στη συνέχεια κατέθεσε ο κ. Χριστόπουλος ο οποίος κατέθεσε τις βάσεις για το πως ένα έγκλημα είναι ρατσιστικό και για το πως γίνεται η επιλογή του θύματος, με συγκεκριμένες αναφορές. Στη συγκεκριμένη περίπτωση θεωρεί ότι έτσι έγιναν τα πράγματα. Δεν ξεχνώ την ερώτηση από την υπεράσπιση αν κατέβηκε υποψήφιος με κάποιο κόμμα, λες και μας ενδιαφέρει εδώ κάτι τέτοιο.
Κατόπιν κατέθεσε η κ. Λούκα η οποία γνωρίζει ακριβώς τα περιστατικά, γνώρισε το θύμα, ήταν φίλη του, και σας κατέθεσε συγκεκριμένα περιστατικά που αφορούν την μετέπειτα συμπεριφορά τού μεσίτη που καταδεικνύουν πως ψυχικά είχε τοποθετηθεί απέναντι στην πράξη του, απέναντι στο θύμα.
Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί αφορά και τη διερεύνηση της ποινικής ευθύνης, και ως ενδείκτης είναι και η μετέπειτα συμπεριφορά.

Παπαπαντολέων: Συμπληρωματικά ως προς τρεις μάρτυρες και προς τον κ. Τ.Ε. που είναι και ποινικά ελεγχόμενος. Το γεγονός ότι πέθανε στα χέρια των αρχών είναι κατανοητό, όταν ακούει κανείς τι ειπώθηκε εδώ από τους αστυνομικούς και τον κ. Τ.Ε., ο οποίος συμπεριφέρθηκε στο όριο της ασχετοσύνης και της απάθειας. Αυτό ακριβώς εξηγεί το πώς αυτός ο άνθρωπος τού έδεσε απλά το πόδι και του έβαλε ένα τσιρότο στο κεφάλι.
Για την κα Βαρβία [μέλος Forensic Architecture], σας κατέθεσε με μεγάλη αντικειμενικότητα και ψυχραιμία. Είναι ερευνήτρια και σας έκανε 3 επισημάνσεις:

Η πρώτη ότι τη βιτρίνα τη σπάνε οι ίδιοι οι κατηγορούμενοι, αυτό είναι σαφές, καθαρό και προκύπτει από το βιντεοληπτικό υλικό. Η δεύτερη κατά τη διάρκεια ενός λεπτού ή και λιγότερο οι δύο πρώτοι κατηγορούμενοι καταφέρνουν 15 κλωτσιές αφού έχουν σπάσει τη βιτρίνα. Τι μας δείχνει αυτό; Μανία, δόλο…

Τρίτον, το σώμα του ήταν άψυχο, και καμία αντίσταση δεν υπήρχε. Και όσον αφορά τη κα Λούκα και το λογαριασμό του κ. Χορταριά στο twitter, είναι η προέκταση. Φυσικά και έχει σημασία. Οι άνθρωποι που ασχολούνται με τα κοινωνικά δίκτυα το ξέρουν, οι άνθρωποι που ασχολούνται και γράφουν, εκφράζουν τον εαυτό τους και την προσωπικότητά τους. Τι κάνει λοιπόν αυτός ο άνθρωπος που μόλις έχει σκοτώσει έναν άνθρωπο; Λέει ότι αυτοκτόνησε για να συγκαλύψει τις δικές του ευθύνες. Ως προς την αστυνομία αυτά είναι ενδείκτες όπως είπε η κα Παπαρούσσου και σας ενδιαφέρουν και για τη συνολική ποινική μεταχείριση.

Αναγνωστόπουλος: Εγώ θα ήθελα να κάνω λόγο για την κατάθεση του κ. Τ.Ε. Έκανε λόγο για ένα μόνο τραύμα στο κεφάλι, και πως τη δεύτερη φορά, αφού ο Ζαχαρίας Κωστόπουλος σηκώθηκε, τη δεύτερη αυτή φορά που πήγε να του δώσει τις πρώτες βοήθειες, του έδεσε το πόδι γιατί αυτό θεωρούσε πως είναι το σημαντικότερο και όχι τα υπόλοιπα 21 τραύματα που έφερε.
Και αυτό σας το επισημαίνω για να αντιληφθείτε τη σοβαρότητα και την έκταση των τραυμάτων.

Το μοναδικό, λοιπόν, αυτό τραύμα στο κεφάλι συνάδει και με την ανάλυση της κ. Βαρβία η οποία κατέθεσε πως το περιστατικό περιορίζεται και εξαντλείται σε 11 δευτερόλεπτα και όχι σε ένα λεπτό.

Παπαπαντολ: Σε λιγότερο από λεπτό είπα…

Αναγν.: Σε 11 δευτερόλεπτα λοιπόν, από τα πέντε λακτίσματα που υπάρχουν στο βίντεο δεν τον πέτυχαν και όλα συνεπώς θα πρέπει τα υπόλοιπα τραύματα να αναζητηθούν σε άλλους χρόνους. Από την εξαιρετική δουλειά που έκανε η κα. Βαρβία προκύπτει με ασφάλεια ότι ο χρόνος των χτυπημάτων είναι στις 14.48.30 και δεδομένου οτι ο χρόνος θανάτου είναι στις 15.14 ή στις 15.04 μιλάμε για 16 λεπτά, γεγονός που σημαίνει ότι το θύμα υπέστη ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις πριν, διότι δεν θα ήταν εφικτό να γίνει εκείνη τη στιγμή σύμφωνα με όλους τους ιατροδικαστές-μάρτυρες που έχουν καταθέσει.

Φίλος: Επιγραμματικά μόνο είναι εύλογη η αγωνία της υποστήριξης κατηγορίας να απαξιώσει τους μάρτυρες που μπορεί να συσχετίζονται με τον κ. Χορταριά και συγκεκριμένα τους κ. Π.Κ. και Τ.Δ.

Αυτό που θα πρέπει να συγκρατήσετε είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί κατέθεσαν πράγματα που δεν συνέφεραν τον εντολέα μου. Για παράδειγμα, ο κ. Π.Κ. είπε ότι δεν του πετούσαν αντικείμενα αλλά ότι τον χτύπησαν αργότερα και ότι ο δράστης, σαφέστατα είπε ότι είδε να κρατά μαχαίρι όταν προσπαθούσε να βγει από το κοσμηματοπωλείο. Ο κ. Τ.Δ. είναι συνάδελφος δικηγόρος.

Ο κ. Τ.Δ. μπορεί να είναι συνεργάτης του κ. Χορταριά αλλά δεν προσέθεσε τίποτα. Είπε ό,τι ακριβώς είδε. Ότι κατέφθασε μετά το περιστατικό και εισέφερε αυτά που είχε δει και μπορούσε να πει. Ο κ. Κ.Χ. είναι για μένα σημαντικός μάρτυρας που τον γνώριζε από πριν. Είπε ότι αφενός δεν τον αναγνώρισε
και αφετέρου σε ερώτηση που του κάναμε είπε ότι δε κατάλαβε τον συναισθηματικό ή σεξουαλικό προσανατολισμό που είχε στην προσωπική του ζωή, γεγονός που καταρρίπτει πλήρως τους ισχυρισμούς της υποστήριξης κατηγορίας. Η σημαντικότερη κατάθεση είναι βεβαίως αυτή του διασώστη ο οποίος επί 9 λεπτά είχε στα χέρια του τον θανόντα, του πήρε είπε 2 φορές σφίξεις, δεν κατάλαβε την παθολογική του κατάσταση, με αποτέλεσμα να μη μπορέσει να αξιολογήσει και να του παράσχει τις πρώτες βοήθειες, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με την καρδιά που είχε προκύψει. Βεβαίως η συνεισφορά του η σημαντική είναι ότι με βάση την αξιολόγηση που προέκυψε, ότι δεν του έκανε κανένας καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση μέσα στο ασθενοφόρο, με αποτέλεσμα ότι έμεινε πάνω από 5 λεπτά χωρίς αναπνοή και συνεπώς δεν ήταν δυνατή η ανάνηψη, οπότε και διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Τώρα ως προς τους μάρτυρες Π.Α. η κα Λούκα δεν θεωρώ ότι εισέφεραν κάτι αξιόλογο. Η κα. Λούκα εξακολουθεί αυτή τη δολοφονία χαρακτήρα του εντολέα μου, σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και βεβαίως αυτό εντάσσεται σε ενα πλαίσιο αφηγήματος, που εντάσσει τα χαρακτηριστικά του ακροδεξιού φασίστα, όπως συνηθίζει, όπως κάθε αριστερός που σέβεται τον εαυτό του, μας λέει ότι όποιος διαφωνεί μαζί του είναι ακροδεξιός-φασίστας. Άλλαξε το αφήγημα, ανέφερε τη δολοφονία Φύσσα χωρίς κανένα λόγο και αρχίσαμε ένα αφήγημα τοξικής αρρενωπότητας. Πρώτη φορά τον άκουσα αυτόν τον όρο, [..] πράγμα που σημαίνει ότι το συγκεκριμένο αφήγημα που προσπαθούν οι συγκεκριμένες ομάδες να περάσουν στην κοινωνία και στο δικαστήριο, εδώ φυσικά δεν μπορούν να περάσουν, κατέρρευσε.

Σημαντική βρήκα από την κατάθεση της κας Βαρβία ότι μπορεί χρονικά να εντοπίσει πότε ξεκίνησε το περιστατικό και πότε ολοκληρώθηκε η χειροπέδηση.
Με αποτέλεσμα ότι μπορεί πλέον το δικαστήριο να έχει σαφή εικόνα ότι επί 9 λεπτά ήταν στη διάθεση του διασώστη ο Ζαχαρίας Κωστόπουλος χωρίς η χειροπέδηση να παίζει κανένα ρόλο στο αν θα του δοθεί η δυνατότητα καρδιακής αναζωογόνησης, κάτι που δεν συνέβη.

Από ‘κει και πέρα η κα Βαρβία εισέφερε ότι δεν μπορεί ακόμα και αυτή, με τα προηγμένα μέσα που διαθέτει, ποια και πόσα χτυπήματα από οποιονδήποτε κατηγορούμενο μπορεί να ήρθαν σε επαφή με τον Ζαχαρία Κωστόπουλο.
Πατάλας : Τελείως συμπληρωματικά, πρώτον όσον αφορά την κατάθεση του κ. Π.Κ. ο οποίος επανέλαβε και στο δικαστήριο την κατάθεση που είχε δώσει τον Σεπτέμβριο του 2018. Είχε καταθέσει και κατέθεσε και πάλι ο κ. Π.Κ. “ο ιδιοκτήτης του φώναζε κάτσε μέσα”. Αυτές οι δύο λέξεις, είναι ενδεικτικές της ψυχικής κατάστασης με την οποία ο κ. Χορταριάς προσεγγίζει το περιστατικό. Που είναι ούτε για να λακτίσει ούτε για να ασκήσει βία αλλά για να βοηθήσει.
Εν συνεχεία, όσον αφορά την κατάθεση της κ. Βαρβία.Θα ήθελα πολύ να ήταν εδώ σήμερα, άκουσα να λέει η εκλεκτή συνάδελφος της υποστήριξης κατηγορίας ότι μελέτησε επί ώρες και έχει μεγάλη αντικειμενικότητα.
Όντως ο τρόπος καταγραφής της Forensic Architecture είναι πραγματικά πρωτότυπος. Προκαλει όμως εντύπωση ότι ενώ η μάρτυρας μελέτησε επί ώρες όλα τα βίντεο δεν είδε πουθενά την ύπαρξη ενός μαχαιριού. Είπε «όχι» σε ερώτηση της υπεράσπισης, δεν είδε πουθενά και το τζάμι.

Ήδη από την εισαγγελική του παραπεμπτικού βουλεύματος που δικάζουμε ο κ. εισαγγελέας λέει ότι «[…] φαίνεται να προεξέχει νύσσουν αντικείμενο στο αριστερό του χέρι το οποίο προσιδιάζει με το κατασχεθέν μαχαίρι».
Αυτό που δεν είδε η κ. Βαρβία, ο κ. εισαγγελέας το είδε και το οριοθέτησε χρονικά.

[Διαβάζει]: «47” προς 48” ο Ζαχαρίας φαίνεται να κρατά στο αριστερό του χέρι το προαναφερθέν αντικείμενο.»

Αυτά έχουν γίνει αποδεκτά από το Συμβούλιο [φύλλο 306].

Και επειδή αναφέρθηκε η Forensic Architecture για την μεγάλη αντικειμενικότητα, έφερα και ένα βιβλίο που εχει γράψει ο ιδρυτής τους. Σε αυτή τη μεγάλη αντικειμενικότητα που λέει η κα συνάδελφος υπάρχει ένα κεφάλαιο που δεν τιτλοφορείται μεγάλη αντικειμενικότητα αλλά στρατευμένη αντικειμενικότητα.

[διαβάζει]: «…ούτε εμείς ούτε κάποιος από τους συνεργάτες μας ισχυριστήκαμε κάτι τέτοιο. Κανένας ερευνητής δεν θα έφτανε στα άκρα, όπως εμείς, αν δεν ένιωθε αλληλεγγύη απέναντι στα θύματα…»

Μια τελευταία παρατήρηση όσον αφορά την κατάθεση της κ. Λούκα. Η κα Λούκα επανέλαβε τη στενή σχέση της με τον Ζαχαρία. Στην ερώτηση όμως για τον κ. Σ., που είναι ο τελευταίος άνθρωπος που πέρασε μαζί το βράδυ ο κ. Κωστόπουλος, κατέθεσε ότι δεν τον ήξερε καν, ότι δεν ανήκε στο στενό φιλικό κύκλο.

Παπαρούσσου: Κα πρόεδρε, συγγνώμη, υπάρχει ένας σκιτσογράφος απ’ έξω που ζητάει την άδειά σας να μπει.

Πρ: Να περάσει.
Ο κ. είναι συνάδελφος που κάθεται πίσω σας;

Παπαρ: Είναι ο κ. Ζώτος.

Βαρελά: Σχετικά με την κατάθεση του αστυνομικού Αθανάσιου Ραχή, θέλω να θέσω ότι είναι σημαντικό να διαχωρίσουμε τη θέση των αυτόπτων απο τους μη-αυτόπτες. Είναι σημαντικό για τους ενόρκους.

Αρχικώς θα μιλήσω για την πρώτη κατάθεση του κ. Ραχή που υπηρετούσε στην υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών το 2018. Δεν είχε ανακριτικά καθήκοντα και ήταν εκείνος με τις ενέργειες του οποίου ανευρέθηκε το βιντεοληπτικό και σχηματίσθηκε δικογραφία. Οι καταθέσεις που έχει δώσει ήταν στις 17/9, στις 19/9 και τελικώς στις 22/9 και ετοιμάζεται η δικογραφία εναντίον του κ. Δημόπουλου. Ο άνθρωπος αυτός δεν είχε ανακριτικά καθήκοντα αλλά είναι πολύ σημαντικό ότι με τις ενέργειες και τη διερεύνηση των αστυνομικών οργάνων άνοιξε αυτός ο φάκελος.

Εν συνεχεία εξετάστηκε ο αυτόπτης Π.Κ. που είναι φίλος του κατηγορουμένου, κ. Χορταριά. Σε σχετική ερώτηση απάντησε ότι οι αστυνομικοί κατέφθασαν στο σημείο μετά τον διασώστη και αυτό αποδεικνύεται και από το βίντεο. Επιβεβαίωσε και την αρχική του κατάθεση και την μετέπειτα κατάθεσή του, αναφέροντας τα εξής: «ο Ζαχαρίας Κωστόπουλος κλώτσησε τη τζαμαρία, πήρε ένα κομμάτι γυαλί και στη συνέχεια απομακρύνθηκε ο διασώστης.
Τότε επενέβησαν οι αστυνομικοί και κατάφεραν να τον ακινητοποιήσουν».
Έχουμε δεύτερο μάρτυρα τον κ.Τ.Δ., δικηγόρος ο οποίος κατάφερε να τραβήξει το βίντεο και λέει και αυτός αυτολεξεί ότι «πήρε ένα τζάμι και με το δεξί του χέρι το προέταξε στον ΕΚΑΒίτη, υπήρχε κόσμος εκείνη τη στιγμή. Άρχισε να τρέχει με το τζάμι και φοβήθηκα κι εγώ εκείνη τη στιγμή». Μάλιστα θυμάται την εξής λεπτομέρεια ότι ένας εκ των αστυνομικών του πατούσε το χέρι και του έλεγε «μη το κάνεις».

Ο επόμενος αυτόπτης είναι ο Κ.Χ. ο οποίος όμως είναι δημοσιογράφος στην ΕφΣυν. Είδα, λοιπόν, κατόπιν έρευνας που έκανα και εγώ στο διαδίκτυο ότι είναι ένας από τους 240 δημοσιογράφους που έχουν υπογράψει μια διαδικτυακή επιστολή και τάσσονται υπερ των θυμάτων και λένε ότι η δημοσιογραφία πρέπει να τάσσεται υπέρ των θυμάτων και θα την καταθέσω την επιστολή στα αναγνωστέα. Μάλιστα διαφοροποιείται σημαντικά από την κατάθεση Δεκεμβρίου, όπου δεν ανέφερε πουθενά ότι δεν μπορούσε να αναγνωρίσει τον Κωστόπουλο από τα αίματα που είχε στο πρόσωπο του. Αυτό που επιβεβαιώνει πράγματι και που ισχυρίστηκε ήταν ότι οι αστυνομικοί προσπαθούσαν να απομακρύνουν τον κόσμο.

Σχετικά με τη μαρτυρική κατάθεση του διασώστη, αυτός φυσικά είναι αυτόπτης μάρτυρας, διότι είναι και το θύμα της επιθέσεως, αυτός αναφέρει πως του επιτέθηκε ο Κωστόπουλος με ένα κομμάτι γυαλί. Τρόμαξε μας είπε γιατί απειλήθηκε η ζωή του και επιβεβαιώνει ότι ο δράστης, ο τότε δράστης, προέβαλε σθεναρή αντίσταση και του φώναζαν οι αστυνομικοί. Πάρα πολύ σημαντικό είναι να πούμε ότι ο διασώστης του ΕΚΑΒ διαπιστώνει ότι ο εκλιπών είχε ζωτικές λειτουργίες, είχε σφίξεις, ήταν εν ζωή και μάλιστα αυτός ο ίδιος το αξιολόγησε ότι έπρεπε να περιθάλψει το πόδι. Η δική του αξιολόγηση, σε κάθε περίπτωση, ήταν ότι αυτός ο άνθρωπος ήταν εν ζωή. Το αν ενήργησε σωστά θα κριθεί, αλλά ότι όταν τον συνέλαβαν οι αστυνομικοί ήταν εν ζωή δεν μπορεί να αμφισβητηθεί διότι γίνεται μια προσπάθεια από την υποστήριξη κατηγορίας μονίμως να λέμε ότι πέθανε στα χέρια των αστυνομικών, δεν πέθανε στα χέρια των αστυνομικών.

Μεσολαβούν 8 λεπτά από τη στιγμή που ολοκληρώνεται η σύλληψη και μεταφέρεται στον Ευαγγελισμό.

Σε αυτή τη διάρκεια μέσα θα κριθεί το πώς ο διασώστης έπραξε. Και εν συνεχεία το τελευταίο λεπτό επιβεβαιώνει ότι πριν μπει το φορείο στο ασθενοφόρο θεώρησε ότι ήταν το μοναδικό σημείο που ενδεχομένως δεν είχε ζωτικές λειτουργίες.

Και πάλι δεν προλάβαινε να βρει κάποιο ψαλίδι γιατί βιαζόταν να πάει το ασθενοφόρο στον Ευαγγελισμό. Οξύμωρο ότι από τη μία δεν προλαβαίνει από την άλλη δεν έκανε ΚΑΡΠΑ.

Τώρα όσον αφορά την κατάθεση του κ. Χριστόπουλου, του υποψήφιου ευρωβουλευτή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. το 2014…

Πρ: Και τι σέεση έχει αυτό;

Βαρελά: Τι να κάνουμε! Ήταν ευρωβουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. το 2014. Είχε την άποψη ότι είναι ρατσιστικό έγκλημα και λέει ότι οι κατηγορούμενοι δεν ήξεραν ποιος είναι αυτός ο άνθρωπος αλλά πίστευαν, όπως λέει, ότι αυτός ο άνθρωπος ήταν του περιθωρίου και ήταν ένα κλεφτρόνι και δεν θα έπρεπε να το πιστεύουν αυτό. Πραγματικά, δηλαδή τι θα έπρεπε να πιστεύουν όταν αυτός ο άνθρωπος ήταν μέσα στο κοσμηματοπωλείο και το έσπαγε κρατώντας ένα μαχαίρι;

Εν συνεχεία, η κατάθεση της κ. Βαρβία, με υπερανάλυση ήταν εμπεριστατωμένη αλλά επιλεκτική. Και αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι κατάφερε να εντοπίσει τους δείκτες του ψηφιακού ρολογιού στο χέρι του αστυνομικού αλλά δεν είδε το γυαλί. Δηλαδή καταφέρνει να δει ψύλλους στα άχυρα αλλά δεν καταφέρνει να δει το πλήθος των ανθρώπων που ήταν εκεί, 50-60 άτομα. Γίνεται λοιπόν μια επιλεκτική ανάλυση και η κατάθεση της θα κριθεί, και καταφέρνει να χρονομετρήσει τη διάρκεια της σύλληψης σε 57 δευτερόλεπτα.

Γεγονός που αποδεικνύει ότι επί 57 δευτερόλεπτα οι αστυνομικοί προσπαθούσαν να ακινητοποιήσουν έναν άνθρωπο.

Αν αυτός ο άνθρωπος δεν αντιστεκόταν η σύλληψη θα είχε τελειώσει αμέσως δε θα έκαναν 57 δευτερόλεπτα.

Τώρα σε σχέση με την κατάθεση της κα. Λούκα, της επιστήθιας φίλης, της κα. Λούκα, είναι λογικό, ήταν φίλη του και νομίζω ότι η αξιολόγηση της καταθέσεως της είναι στα πλαίσια της οικογένειας. Έβγαλε όλο το συναίσθημα και αυτό θα κριθεί από το δικαστήριο.

Πρ: Να προχωρήσουμε με την κατάθεση του κ. Σ.
[Προσέρχεται ο μάρτυρας Σ., προϊστάμενος ΕΚΑΒ]

Πρ: Ορκίζεστε […] Είστε προϊστάμενος στα ΕΚΑΒ; Τι είστε σήμερα, τι ήσασταν το 2018;

Σ: Ήμουν προϊστάμενος στο τμήμα μοτοσυκλετών όταν έγινε το συμβάν.

Πρ: Ήσασταν μέσα στο ασθενοφόρο;

Σ: Μοτοσυκλετιστής, όπως ήταν και ο κ. Τ.Ε. μέχρι τον Αύγουστο του ’21 που αντικαταστάθηκα.

Πρ: Έχετε κάποια δίωξη εις βάρος σας; Γιατί αντικατασταθήκατε;

Σ: Όχι, γιατί δεν μπορούσα να τα βρω με τη σημερινή διοίκηση.

Πρ: Έχετε σπουδάσει αυτό το αντικείμενο;

Σ: Διασώστης, πτυχιούχος από ΙΕΚ.

Πρ: Συνεργαζόσασταν χρόνια με τον κ. Τ.Ε. ή εκείνο το διάστημα μόνο;

Σ: Ήμουν προϊστάμενος όσο καιρό ήταν στο τμήμα.

Πρ: Εσάς το πόστο σας ήταν εκεί κοντά; Είχατε δηλαδή τη μηχανή εκεί;

Σ: Κάλυπτα τον διπλανό τομέα από αυτόν που κάλυπτε ο συνάδελφος, η περιοχή που έγινε το περιστατικό είναι τα σύνορα των δύο τομέων.

Πρ: Ο ένας τομέας είναι μέχρι την Πατησίων ας πούμε;

Σ: Ναι, μέχρι την Ομόνοια περίπου.

Πρ: Στο περιστατικό ήσασταν παρών;

Σ: Πήγα με δική μου πρωτοβουλία.

Πρ: Πώς ενημερωθήκατε; Τι ώρα ειδοποιηθήκατε;

Σ: Από τον ασύρματο. Τον άκουσα να ζητάει από το κέντρο ασθενοφόρο. Δεν είχα εντολή να πάω εκεί αλλά είχα μια ανησυχία γιατί εμπλέκονται οι συνάδελφοι σε μη ασφαλείς συνθήκες και δεν ακολουθούν μέτρα αυτοπροστασίας.

Πρ: Δεν υπάρχει ένα πρωτόκολλο που πρέπει να ακολουθείτε σε τέτοιες περιπτώσεις; Για παράδειγμα είναι κάποιος κάτω, πώς ενεργείς;

Σ: Πρωταρχικό μέλημα είναι η ασφάλειά σου, αν δεν υπάρχει ασφάλεια τότε δεν εμπλέκεσαι.

Πρ: Αν δεν εμπλέκεσαι έχεις και ποινική ευθύνη; Γιατί μπορεί κάποιος να κρατάει κάτι… Εδώ τηρήθηκε το πρωτόκολλο;

Σ: Δεν το γνωρίζω. Εγώ πήγα γιατί είχα αυτό το άγχος. Εγώ όπως το κατάλαβα ήταν μια σκηνή συμπλοκής δύο ατόμων που αλληλομαχαιρώνονται.

Πρ: Σε ποιο στάδιο φτάσατε;

Σ: Εγώ όταν μπήκα στη Γλάδσθωνος είδα σταθμευμένες μηχανές ΔΙ.ΑΣ.

Πρ: Οπότε μπήκατε μπροστά; Προσπαθώ να καταλάβω σε ποιο σημείο εμφανιστήκατε.

Σ: Εγώ παρέκαμψα τον κόσμο και πήγα να δω που ήταν ο συνάδελφος.

Πρ: Στο πρώτο στάδιο που ήταν ανάσκελα ή μετά που ήταν μπρούμυτα;

Σ: Μπροστά στο κοσμηματοπωλείο σε πλάγια θέση το θύμα και του έδενε το κεφάλι ο συνάδελφος.

Πρ: Άρα είδατε και μετά. Όταν του έδενε το κεφάλι ήταν από πάνω του;

Σ: Ναι, σκυμμένος και από πάνω.

Πρ: Το πρωτόκολλο έτσι λέει; Ότι αυτή η ενέργεια πρέπει να γίνει; Δεν έπρεπε να του πάρει σφυγμούς, να δει αν έχει για παράδειγμα 160 παλμούς;

Σ: Στο τρίτο στάδιο του πρωτοκόλλου, καταρχήν δεν κρίνουμε κάποιον βάσει πρωτοκόλλου, αυτός είναι ένας αλγόριθμος, ένας μπούσουλας, για να έχουμε κοινή γλώσσα οι διασώστες μεταξύ μας.

Πρ: Δεν το λέμε για να επιρρίψουμε ευθύνες. το λέμε για να καταλάβουμε την κατάσταση του εκείνη τη στιγμή.

Σ: Όχι επειδή μιλάμε καμιά φορά με τρόπο που παρεξηγούμαστε, η ικανότητα να περιθάλψει κάποιον κρίνεται από τη λειτουργία που επιβάλλει το πρωτόκολλο.

Πρ: Ωραία, έχεις έναν άνθρωπο που βγάζει αίμα το κεφάλι του. Τι κάνεις εκεί;

Σ: Κοιτάμε αν αναπνέει γιατί αν δεν αναπνέει δεν υπάρχει λόγος για περίδεση. Το επόμενο είναι να δούμε πως είναι αιμοδυναμικά και μετά θα πρέπει να περιποιηθείς τα τραύματα του.

Πρ: Άρα εδώ επειδή είχαμε το 3ο στάδιο, φαντάζομαι είχαν προηγηθεί τα άλλα δυο. Επίσης ήθελα να ρωτήσω αν όταν
όταν περιθάλπτουμε ένα θύμα πρέπει να του μιλάμε

Σ: : Υποχρεωτικά, πρέπει να τον καθησυχάσουμε για να συνεργαστούμε και να πάρουμε πληροφορίες. Πολλές φόρες αποφεύγουμε και τη χρήση της σειρήνας για να μην ταράξουμε κάποιον καρδιοπαθή.

Πρ: Ότι σηκώθηκε και έσπασε ένα κομμάτι γυαλί πώς το κρίνετε;

Σ: Δεν το έσπασε, το βρήκε.

Πρ: Του είχε πάρει τις σφίξεις τότε, γιατί δεν ήταν καθησυχασμένος;

Σ: Η κίνηση που έκανε, δεν ξέρω, δεν ξέρω τι είχε συμβεί. Δείχνει ότι το θύμα δεν θέλει να συνεργαστεί με τον διασώστη, δεν θέλει να συνεργαστεί με κανέναν και θέλει να φύγει.

Πρ: Και μετά πείτε μας τι έγινε.
Σ: Μετά όπως έκανε την κίνηση να φύγει…

Πρ: Ρωτήσατε κανέναν αστυνομικό γιατί δεν τον έχουν συλλάβει; Να ρωτήσετε και να πείτε ας πούμε ότι κινδυνεύει ο συνάδελφός σας.

Σ: Αυτά που σας λέω είναι 3 λεπτά. Εγώ έκανα πίσω, πήγε προς την Πατησίων κρατώντας το γυαλί.

Πρ: Είχε κόσμο σε εκείνο το σημείο;

Σ: Είχε κόσμο

Πρ: Πώς περάσαμε στο επόμενο στάδιο της περίθαλψης;

Σ: Μετά πήγε ένας αστυνομικός από πίσω του και προσπάθησε να τον χτυπήσει με μεταλλικό κλομπ.

Πρ: Τον πέτυχε;

Σ: Του το πέταξε στα πόδια αλλά δεν είδα αν τον πέτυχε.

Πρ: Και πως έπεσε κάτω;

Σ: Μπρούμυτα, σε ένα τραπέζι του φούρνου και τον έχασα από το οπτικό πεδίο.

Πρ:Μετά πήγατε εκεί κοντά να βοηθήσετε τον συνάδελφο;

Σ: Ο συνάδελφος είχε φύγει εκείνη τη στιγμή.

Πρ: Aλλά μετά ξαναγύρισε;

Σ: Άκουσα έναν αστυνομικό να φωνάζει εμένα γιατί όταν τον δέσανε με τάι-ραπ μου είπε ότι είχε ένα τραύμα στο πόδι. Έναν αστυνομικό που με είδε στον πάγκο του καφέ και το είδε και ο συνάδελφος και είπε θα πάει αυτός.

Πρ: Εκεί του πήρε πάλι να δει τι γίνεται;

Σ: Δεν είχα οπτική επαφή, ήμουν πίσω από τα παρτέρια.

Πρ:Εσείς γιατί δεν πήγατε μαζί; Να έχει και βοήθεια ο άνθρωπος;

Σ: Ε, γιατί είναι αντιδεοντολογικό να παρεμβαίνεις στη δουλειά κάποιου.

Πρ: Aυτά τα πλαστικά πώς κόβονται;

Σ: Με το ψαλίδι που έχουμε πάνω μας.

Πρ: Kαι εδώ γιατί δεν κόπηκαν;

Σ: Είναι το ψαλίδι που δεν μπορούσε να περάσει κάτω από δεματικό, αυτό κόβεται πανεύκολα, μάλλον ήταν πολύ σφιχτό και δεν μπόρεσε να περάσει από κάτω. Δεν έχει να κάνει με το πόσο καλό ήταν το ψαλίδι.

Πρ: Έχουμε λοιπόν έναν άνθρωπο που είναι δεμένα τα χέρια του. Δεν πρέπει να δούμε παλμούς σε αυτή τη φάση;
Εσείς πήγατε εκεί;

Σ: Φώναξα κάποια στιγμή ότι έχει αρχίσει να γίνεται μπλε.

Πρ: Τι σημαίνει αυτό;

Σ: Είναι ένδειξη υποξίας

Πρ: Πρέπει να γίνει ΚΑΡΠΑ;

Σ: Πρέπει να ξεκινήσεις από την αρχή και να δεις σφυγμούς.

Πρ: Άρα εσείς είδατε την υποξία πριν μπει στο ασθενοφόρο;

Σ: Πριν μπει.

[Προσέρχεται ο μάρτυρας Καραθανάσης Γεώργιος, εμπειρογνώμονας]

Πρ: Τι ειδικότητα έχετε εσείς; Τι διδάσκετε εκεί;

Κ: Είμαι μηχανικός Η/Υ, πιστοποιημένος αναλυτής, εμπειρογνώμονας, και διδάσκω στην Εθνική Σχολή Δικαστών από το 2016 θέματα εξέτασης, γνησιότητας και πλαστότητας εγγράφων ψηφιακών πειστηρίων και στα τμήματα επιμόρφωσης.

Πρ: Για να καταλάβω. Στα ψηφιακά πειστήρια, ελέγχετε την γνησιότητα των αρχείων;

Κ: Μάλιστα!

Πρ: Εδώ σας κάλεσε η εισαγγελία να καταθέσετε;

Κ: Εδώ έλαβα εντολή από τις συνηγόρους υποστήριξης κατηγορίας να εξετάσω τα πρώτα βίντεο που είχαν δημοσιοποιηθεί στον τύπο και έδωσα μια πρώτη κατάθεση στην ανακριτή ότι το βίντεο δεν είναι το πρωτότυπο,
είναι ουσιαστικά μια αποτύπωση, μία καταγραφή από ένα κινητό τηλέφωνο και άρα δεν είναι το πρωτότυπο. Το οποίο μετά απ΄ όσο γνωρίζω κατατέθηκε στη δικογραφία στην πρωτότυπη του μορφή αλλά και πάλι αυτό έχει υποστεί επεξεργασία. Η ενδεδειγμένη διαδικασία θα ήταν να έχουμε το κινητό που τράβηξε το βίντεο.

Πρ: Η επεξεργασία φαίνεται από ποιόν έγινε;

Κ: Η επεξεργασία γίνεται αλγοριθμικά, και αυτοματοποιημένα κατά την αποστολή ενός βίντεο γιατί τα κινητά κατά την αποστολή για να μικρύνει το μέγεθος ρίχνουν την ποιότητα [..]

Πρ: Και πως ξέρουμε ότι στάλθηκε ένα αρχείο, αν έγινε μέσω bluetooth κτλ; Τι καταγράφηκε με σαφήνεια;

Κ: Αυτό που έχω διαπιστώσει είναι ότι αρχικά το θύμα εντοπίζεται στον Βενέτη, σε έναν φούρνο δίπλα από εκεί που εν τέλει συμβαίνει το περιστατικό. Εκεί συνοδεύεται από 3 άνδρες οι οποίοι του εμποδίζουν την είσοδο στο Βενέτη, και οι 3 αυτοί εντοπίζονται και στα βίντεο στο κοσμηματοπωλείο. Δεν εντοπίζεται όμως πως εισήλθε εκεί και πως κλειδώθηκε εκεί. Η σκηνή ξεκινά με το θύμα να βρίσκεται εγκλωβισμένο, έχει μειωμένη ένταση στις αντιδράσεις του και δέχεται ρίψη ενός αντικειμένου, κάτι βαρύ που διαπερνά τη τζαμαρία δίχως να προκαλέσει θραύση κρυστάλλου.

Πρ: Άρα περνάει αντικείμενο που σημαίνει ότι κάτι προηγήθηκε.

Κ: Που σημαίνει ότι η τζαμαρία είναι ήδη σπασμένη. Θεωρώ και φαίνεται ότι πλήττει το θύμα γιατί κάνει και κίνηση όταν το αντικείμενο προσκρούει επάνω. Έκτοτε, δέχεται κάποια λακτίσματα από δύο άτομα που προκαλούν και τη θραύση του τζαμιού. Ακόμα βγαίνοντας δέχεται κι άλλα λακτίσματα και βρίσκεται στο έδαφος. Το βίντεο εκεί κόβεται όταν είναι στο έδαφος, και από βίντεο που έχουν δημοσιευτεί φαίνεται ότι το βίντεο συνεχίζεται αλλά δεν έχει δημοσιευτεί ολόκληρο. Καταγράφεται μέχρι που το θύμα φτάνει στο ασθενοφόρο.

Από τη σύνθεση όλων των βίντεο που έχουν δημοσιευτεί στα ΜΜΕ και υπάρχουν στη δικογραφία, εντοπίζεται ότι όσο το θύμα είναι αιμόφυρτο, καλείται το ασθενοφόρο.

Πρ: Φαίνεται ποιος καλεί το ασθενοφόρο; Αστυνομικός;

Κ: Για να είμαι ειλικρινής, δεν θυμάμαι ακριβώς. Δεν θα ήθελα να το καταθέσω, νομίζω πως ναι, ακούγεται κάποιος να καλεί. Φαίνεται και ο κύριος που τον συνόδευε στον Βενέτη να δίνει συμβουλές για το που είναι χτυπημένο το θύμα, έρχεται το ΕΚΑΒ, τοποθετείται επίδεσμος στο κεφάλι του και μετά το θύμα με ένα λάκτισμα προς την τζαμαρία παίρνει ένα ακόμα κομμάτι γυαλί. Τότε απομακρύνονται γύρω του από το σημείο οι υπόλοιποι, προσπαθεί να φύγει, πέφτει σε κάτι τραπέζια, δέχεται ένα λάκτισμα από κλομπ και συλλαμβάνεται. Δέχεται ακόμα ένα λάκτισμα, πέφτει κάτω και από εκείνη τη στιγμή η στάση του σώματός του δεν έχει αλλάξει.

Ένορκος: Γράφετε ότι βγαίνοντας από την τζαμαρία φαίνεται να φέρει αίμα;

Κ: Ναι

Ένορκος: Και εσείς έχετε δει να φέρει μαχαίρι;

Κ: Φαίνεται η διάθλαση εντός αντικειμένου το οποίο σε κάποια σημεία μπορεί να ομοιάσει με μαχαίρι και σε άλλα όχι. Αν θεωρητικά ήταν μαχαίρι, και το κρατούσε θεωρητικά, κάνει μια κίνηση και ακουμπάει το γότατό του ή κρατάει τον πυροσβεστήρα. Δεν υπάρχει ποιοτική επάρκεια στο βίντεο για να διαπιστώσουμε αν υπάρχει μαχαίρι!
Κάνει αυτή την κίνηση [δείχνει] αλλά η ποιοτική επάρκεια δεν μπορεί να μας δείξει αν υπήρχε μαχαίρι και ακούμπησε στο γόνατό του ή απλώς ακούμπησε στο γόνατό του.

Πρ: Φαίνεται κάτι που λαμπυρίζει; Αυτό που κρατάει την ώρα που βγαίνει από κάτω τι είναι;

Κ; Δεν είναι ικανή η ποιοτική επάρκεια για να μας δείξει αν είναι η λάμα από ένα μαχαίρι ή αντανάκλαση στα τζάμια.

Παπαρ: Η πρώτη διαπίστωση που κάνατε είναι ότι αυτό το βίντεο δεν ήταν υλικό που θα μπορούσε να τύχει μιας επιστημονικής επεξεργασίας, και ρωτάω για την ποιότητα συνεργασίας μεταξύ αστυνομίας και ανακριτή. τι ήταν αυτό το βίντεο;

Κ: Είχε χρησιμοποιηθεί ένα λογισμικό, καταγραφέας οθόνης, ώστε να παίζει το βίντεο από ειδησεογραφικό και να καταγράφεται η οθόνη του τηλ, και αυτό είναι εύκολα αντιληπτό ότι προκαλεί τεράστια ποιοτική ανεπάρκεια ανάμεσα σε αυτό που καταγράφεται και σε αυτό που προβάλλεται. Δεν είναι το βίντεο στην πρωτόλεια μορφή του.

Πρ: Επειδή έχω μπερδευτεί, αυτό το βίντεο το κρατούσε κάποιος…

Κ: Δεν έγινε αναζήτηση του υλικού προς το ειδησεογραφικό πρακτορείο για να δοθεί το βίντεο στις ανακριτικές αρχές. Έγινε καταγραφή μέσα από ένα κινητό αυτού του οποίο αναπαραγόταν από το ειδησεογραφικό, όπως μπορεί να γίνει από οποιονδήποτε επισκέπτη του μέσου, δεν έγινε προσπάθεια να παραδοθεί το αρχικό βίντεο.

Παπαρ: Αυτό το βίντεο από την αστυνομία δόθηκε στον κ. ανακριτή. Μετά ζήτησε το σωστό βίντεο που θα μπορούσε να τύχει καλύτερης ανάλυσης. Σε αυτό βασίστηκε η διεύθυνση ασφάλειας Αθηνών, έκανε την έκθεση αυτοψίας;

Κ: Μάλιστα, έχει γίνει μια πρώτη έκθεση αυτοψίας.

Παπαρ: Η ανάλυση που έγινε πάνω σ’ αυτό το υλικό σε τι συμπέρασμα καταλήγει σε σχέση με το μαχαίρι και αν θυμάστε και το αποτέλεσμα της υποδιεύθυνσης ασφάλειας Αθηνών να μας πείτε.

Κ: Την έκθεση της υπ/νδης ασφάλειας εφόσον δεν είχε τη βέλτιστη ποιότητα, δεν θυμάμαι ότι δεν έχουν βασιστεί σε επαρκή ποιοτική ανάλυση βιντεοληπτικού, έχει εξάγει πολλά καρέ.

Παπαρ: Από το βίντεο που έχετε δει, ποιος σπάει τη βιτρίνα στην πρώτη φάση που δέχεται επίθεση το θύμα; Την πάνω δεν γνωρίζουμε. Την κάτω;

Κ: Σπάει με τα λακτίσματα.

Φιλ: Είναι ψευδής [φωνάζει] ή θα ανακαλέσει ή θα ζητήσουμε να κρατηθεί.
[ένταση]

Αρκετά, του έχετε δώσει μια εντολή να έρθει εδώ …[φωνάζει]
[ένταση]

Παπαπαντολέων: Δεν θα απειλούμε τους μάρτυρες και μάλιστα υψηλού κύρους. Ο άνθρωπος είναι πραγματογνώμονας που συνεργάζεται με τις ανακριτικές αρχές!

Φιλ: Δεν είνα πραγματογνώμονας.

Εισ: Η αξιοπιστία του μάρτυρα κρίνεται από εμάς.

Πρ: Σε ποιο χρονικό σημείο αναφέρεστε;

Κ: Προσπαθώντας με το κεφάλι να βγει δέχεται κάποιες κλωτσιές και φαίνονται και αποτυπώνονται στο βίντεο τραύματα,

Πρ: σε αυτό το σημείο αναφερόταν.

Φιλ: Ο Κωστόπουλος μπορεί να μην φαίνεται, αλλά φαίνεται αν το βάλουμε σε αργή κίνηση, θα δείτε ότι το σπάει με το κεφάλι του.

Παπαπαντ: Να βάλουμε το βίντεο.

Φιλ: Να μην καταθέτει επί παντός επιστητού.

Παπαπαντ: Ρίναι κρίσιμο σημείο , διότι σπάσανε τη βιτρίνα για να του σπάσουν το κεφάλι.

Εισ: Κάνετε την ερώτηση. Τα σχόλια αργότερα και δεν θα σχολιάζετε την αξιοπιστία των μαρτύρων.

Παπαντ: Κα πρόεδρε, ποτέ δεν βλέπουμε το βίντεο από τα λάπτοπ των εξειδικευμένων ανθρώπων και μετά αφήνουμε να λέγεται ό,τι θέλουν, ότι δεν υπάρχουν στοιχεία.

Παπαντ: Κατά τη διάρκεια της σύλληψης εσείς είδατε έναν άνθρωπο που παλεύει και αντιστέκεται;

Κ: Εγώ από το σημείο που είναι αιμόφυρτος, δεν έχω δει έναν άνθρωπο κατ’ αρχήν με φυσική δύναμη για να οδηγηθεί σε συνθήκες πάλης. Έκτοτε δεν έχω δει καμία αντίστασή του, είναι και κόσμος από πάνω του, δεν είχε δύναμη να ξεφύγει εκείνη τη στιγμή.

Πρ: Αυτό είναι συμπέρασμα που λέτε;

Παπαπαντ: Αυτό που είδε λέει

Πρ: Είδατε ότι δεν έδινε τα χέρια του;

Κ: Δεν έχω δει κίνηση που να δείχνει ούτε αντίσταση ούτε επίθεση.

Πρ: Έδωσε τα χέρια του πίσω για να του τα δέσουν; Τα έδωσε μόνος του;

Κ: Δεν ξέρω αν τα έχει δώσει μόνος του ή του τα τράβηξε πίσω αλλά φαίνεται ότι δεν έχει αντίσταση.

Αναγνωστ: Τελικώς την έκθεση αποτύπωσης και αντιπαραβολής την έχετε λάβει υπόψιν; Αυτή που έχει συντάξει η υποδιεύθυνση ασφάλειας Αθηνων;

Κ: Την είχα επισκοπήσει πριν την κατάθεση μου στον ανακριτή αλλά εφόσον θα εισφερόταν καλύτερης ποιότητας υλικό θεώρησα αναγκαίο να δούμε εκείνο.

Αναγνωστ: Εσείς από που γνωρίζετε ότι η υποδιεύθυνση δεν έλαβε το γνήσιο και το καλύτερης ποιότητας υλικό που αναφέρετε; Γνωρίζετε τι είχε στην κατοχή της η υποδιεύθυνση;

Κ: Είχε συμβεί στα πρώτα στάδια της ανακριτικής διαδικασίας.
Αναγνωστ: Στην έκθεση αυτή στην πρώτη σελίδα κάνει λόγο για 26 δευτερόλεπτα [διαβάζει από την έκθεση]. Υπάρχει ασημίζον αντικείμενο, και λέει ότι προσομοιάζει με μαχαίρι.

Κ: Διαφωνώ γιατί η λογική του «προσομοιάζει» διαφέρει. Δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη λέξη «απόλυτα», γιατί για το εργαστηριακό κομμάτι αυτό θα έχει κάποια μοναδικά χαρακτηριστικά, για να έχουν ταύτιση δύο αντικείμενα πρέπει να έχουν κάποια μοναδικά χαρακτηριστικά.

Αναγνωστ: Άρα εσείς διαφωνείτε με τη διατύπωση; Διαφωνείτε ότι στο συγκεκριμένο χρονικό σημείο είναι ένα ασημίζον και μακρύ αντικείμενο;

Κ: Η ουσία στο σημείο αυτό, και αν είναι αντικείμενο αυτό, η ποιοτική επάρκεια δεν μπορεί να μας δώσει απάντηση για το αν είναι μαχαίρι ή όχι και σε κάποιες στιγμές αν υπάρχει αντικείμενο.

Πρ: Αν είναι μαχαίρι ή όχι; Aυτό είναι το θέμα;

K: Ναι, αυτό είναι το θέμα.

Αναγνωστ: Λέει η έκθεση «47 προς 48 δευτερόλεπτο [διαβάζει από έκθεση».

Κ: Εμμένω στην προηγούμενη άποψή μου, κα πρόεδρε.

Αναγνωστ: Το συμπέρασμα της έκθεσης το γνωρίζετε;

Κ: Εμμένω στην άποψή μου ότι η επάρκεια του υλικού δεν μπορεί να μας δώσει μια σαφή απάντηση για το αν υπάρχει μαχαίρι.

Αναγνωστ: Εσείς από το ίδιο υλικό μπορέσατε να διακρίνετε ότι είχε αίμα, αλλά δεν μπορείτε να διαπιστώσετε αν υπήρχε αίμα;

Κ: Μάλιστα, και για αυτή την παρατήρηση ήταν ζήτημα ποιοτικής επάρκειας και το έχω καταθέσει.

Αναγνωστ: Λέτε στην κατάθεση που δώσατε: […]εκτιμώ ότι δέχθηκε επίθεση από δύο άτομα[…] και στη συνέχεια δέχεται λακτίσματα και από άλλα δυο άτομα[…].

Κ: Eίδα δύο λακτίσματα.

Φιλ: Είπατε οτι είδατε λακτίσματα στον Ζαχαρία Κωστόπουλο. Μπορείτε να προσδιορίστε από ποιον και πού;

Κ: Δεν έχω κάνει ποσοτική καταγραφή, έχω δει ότι δέχεται χτυπήματα στο κεφάλι, κλωτσιά στο έδαφος, κλωτσιά στη μέση μεταγενέστερα.

Φιλ: Άρα δεν μπορείτε να αποδώσετε τον αριθμό, ούτε πόσα χτυπήματα τον βρήκαν.

Κ: Αν είχε διατυπωθεί ερώτημα για ποσοτική καταγραφή, αυτό θα μπορούσε να απαντηθεί γιατί ως προς αυτό υπάρχει επάρκεια για να αποτυπωθεί.

Φιλ: Η κ. Βαρβία μας είπε ρητώς ότι δεν μπορεί να προσδιορίσει πόσα από τα 15 χτυπήματα βρήκαν τον Κωστόπουλο.

Κ: Εγώ δεν το είχα ως ερώτηση και για αυτό…

Φιλ: Ποιός έθεσε τα ερωτήματα;

Κ: Η Υποστήριξη Κατηγορίας.

Φιλ: Επειδή είπατε ότι έσπασε έξωθεν η τζαμαρία, ήταν και αυτό ερώτηση από την Υποστήριξη Κατηγορίας;

Κ: Όχι, ήταν δικη μου παρατήρηση.

Φιλ: Τι μέσα χρησιμοποιήσατε για να εξετάσετε το υλικό;

Κ: Χρησιμοποίησα πιστοποιημένα εγκληματολογικά λογισμικά, τα είδα σε εργαστηριακό περιβάλλον..

Φιλ: Τα είδατε σε αργή κίνηση;

Κ: Μάλιστα

Φιλ: Τι έδειξαν τα καρέ όταν προσέκρουε πάνω στη τζαμαρία ο Κωστόπουλος;

Κ: Δεν ήταν αντικείμενο της ανάλυσης μου.
Βαρελά: Μας μιλάτε για μέγιστης ποιότητας βιντεοληπτικό υλικό. Μπορείτε να εκτιμήσετε το μέγεθος του τζαμιού που κρατούσε;

Κ: Όχι δεν μπορώ να εκτιμήσω το μέγεθος.

Βαρελά: Ε τι ποιότητα είναι αυτή με συγχωρείτε τώρα!

Κ: Η μελέτη των μεγεθών των αντικεμένων στο χώρο μπορεί να συμβεί σε ορισμένες περιπτώσεις. Δεν έχει γίνει φωτογραφική ανάλυση ώστε να μπορώ να αποσαφηνίσω τα αντικείμενα.

Παπαντ: Επειδή διαρκώς επανέρχεται αυτό το θέμα δεν μπορώ να καταλάβω γιατί να μην δούμε το βίντεο που έχει φέρει ο άνθρωπος και δείχνει με μεγαλύτερη καθαρότητα;
Το υποβάλω ως αίτημα, το είχαμε ζητήσει. και με την κα Βαρβία. Εδώ φτάσαμε στο σημείο να απειλούμε τον μάρτυρα ότι είναι ψευδομάρτυρας. Γιατί δε θέλετε [απευθύνεται στην υπεράσπιση] να το δούμε από το λάπτοπ, ούτε επέμβαση έχει κάνει…

Πρ: Ό,τι υπάρχει στη δικογραφία θα βλέπουμε δεν θα φέρνει ο καθένας ένα βίντεο να βλέπουμε.

Παπαπαντ: Το ίδιο είναι με τη δικογραφία απλώς έχει άλλη ευκρίνεια γιατί το μέσον είναι διαφορετικό.

Εισ: Να κατατεθεί ως αναγνωστέο, να αποτυπωθεί σε usb.

Παπαπαντ: Να το καταθέσουμε ως αναγνωστέο.

Ημερομηνίες για επόμενες δικασίμους: 28/1 , 1/2, 4/2, 11/2, 15/2, 22/2 και 25/2.

Εισ: Στις 28/1 να τελειώσουμε με τους μάρτυρες.

Βαρ: Δεν μπορώ στις 22/2, θα έχω δικαστήριο στην Κρήτη, είναι εξ αναβολής.

Πρ: Ερωτηματικό για το 22/2 τότε.

Εισ: Και να τελειώσουμε με τους μάρτυρες στις 28/1 για να περάσουμε στα αναγνωστέα.

Πρ: Η κα Δ.Χ.
[προσέρχεται η μάρτυρας ΔΧ, αυτόπτης]

Πρ: Ορκίζεστε […] πού εργαζόσασταν το 2018;

ΔΧ: Στην οργάνωση ΕΞΙΞ, τα γραφεία ήταν Βερανζέρου και Πατησίων.

Πρ: Τι οργάνωση είναι αυτή;

ΔΧ: ΜΚΟ

Πρ: Έχετε σπουδάσει κάτι σχετικό με Η/Υ;

ΔΧ:. Όχι είμαι φιλόλογος. Εμείς εργαζόμασταν στον 5ο, ακούσαμε φωνές, κάποιον να φωνάζει βοήθεια.

Πρ: Το κτίριο που βλέπει;

ΔΧ: Είναι απέναντι από το Μινιόν, βλέπει στην Πατησίων.

Πρ: Τι ακούσατε και τι είδατε;

ΔΧ: Ακούσαμε βοήθεια. Πολύ δυνατά, καταλαβαίνετε ότι ακούστηκε στον 5ο όροφο, οπότε τρέξαμε όλοι στα παράθυρα και είδαμε έναν νεαρό που ταίριαζε στην περιγραφή με τον ΖΑΚ ο οποίος φώναζε «Βοήθεια». Φαινόταν φοβισμένος και κατατρεγμένος. Δεν κρατούσε κάτι. Απευθυνόταν στους περαστικούς σαν αποπροσανατολισμένος και διέσχισε την Πατησίων. Εμείς ήμασταν σε αμηχανία και λέγαμε «κάποιος θα βοηθήσει». Τότε διέσχισε τη Γλάδστωνος. Και από εκεί και πέρα χάσαμε τα ίχνη του και μετά από λίγο ακούσαμε τι έγινε και μάθαμε.

Εισ: Είδατε να βρίσκεται κάποιος άλλος μαζί του εκείνη τη στιγμή;

ΔΧ: Όχι-όχι ήταν μόνος του.

[Η Υποστήριξη Κατηγορίας δεν έχει ερώτηση, ούτε οι ένορκοι]

Αναγνωστ: Έχετε πει στην κατάθεση σας ότι φαινόταν ότι δεν ήταν καλά, φώναζε βοήθεια χωρίς να υπάρχει εμφανής λόγος. Και δεν είδατε κάποια εμφανή απειλή;

ΔΧ: Ναι, από εκεί που ήμουν όχι.

Φιλ: Λέτε στην κατάθεση σας: «υποθέσαμε ότι ήταν υπό την επήρεια ουσιών». Τι σας έκανε να το υποθέσετε;

ΔΧ: Η αλήθεια είναι ότι η περιοχή εκεί είναι λίγο επιβαρυμένη και βλέπαμε διάφορα περιστατικά. Ο συγκεκριμένος άνθρωπος δεν φαινόταν σαν τους τοξικομανείς που βλέπουμε, αλλά ήταν σε μια κατάσταση που φαινόταν ότι κάτι του είχε συμβεί.

Φιλ: Αν εγώ σας ζητήσω βοήθεια θα πείτε ότι είμαι υπό την επήρεια ουσιών αν είμαι στη Γλάδσθωνος;

ΔΧ: Όχι

Φιλ: Τι είδατε στην εξωτερική του εφάνιση που σας έκανε να καταθέσετε στον ανακριτή ότι ήταν υπό την επήρεια ουσιών; Είδατε κάποια αστάθεια;

ΔΧ: Ήταν πιο πολύ ο τρόπος του, ο τόνος στη φωνή του, δεν κρατούσε τίποτα.

Φιλ: Άρα από την εξωτερική του εμφάνιση;

ΔΧ: Με κάθε επιφύλαξη το λέω, το ξαναλέω ήμασταν 5ο όροφο, είναι περιοχή που βλέπεις διάφορα, μπορεί να ήταν και αυθαίρετο λίγο αυτό που είπα.

Πρ: Οι επόμενοι τρεις μάρτυρες να ετοιμάζονται [εκφωνούνται τα ονόματά τους].

[προσέρχεται η μάρτυρας Μ.Τ.]

Πρ: Εσείς εργάζεστε ακόμα στην περιοχή;

Μ.Τ.: Μου έχει έρθει 2-3 φορές κλήση για να είμαι εδώ. Εγώ όμως δεν εργαζόμουν εκεί τότε στον Βενέτη, αλλά στο Μαρούσι.

Πρ: Άρα εργάζεστε στο Μαρούσι;

Μ.Τ.: Εκείνη την εποχή ναι, στο Μαρούσι.

Παπαπαντ: Είναι υπεύθυνη καταστήματος.

Μ.Τ.: Εγώ ανέλαβα σαν υπεύθυνη τον Οκτώβριο.

Πρ: Άρα δεν έχετε κάτι να μας πείτε;

Μ.Τ.: Όχι. Ανέλαβα το κατάστημα ως υπεύθυνη, το κατάστημα του Βενέτη τον Οκτώβριο.

Πρ: Αλλά σας κάλεσαν τον Μάρτιο. Άρα ποιος ήταν ο υπεύθυνος τότε;

Μ.Τ.: Άλλος ήταν

Πρ: Ε ποιος;

Μ.Τ.: Δεν ξέρω!

Πρ: Εντάξει! Εγώ αναζητούσα ποιος είναι.

Μ.Τ.: Δεν ξέρω αυτό μπορώ να το αποδείξω με χαρτιά.

Παπαρ: Καλειται η κυρία το 2019 για να καταθέσει αν υπήρχε σεκιούριτι στο μαγαζί ώστε να λυθεί το ζήτημα με τον κύριο με το κίτρινο μπλουζάκι.

Πρ: Εντάξει, βέβαια αν βρίσκαμε και τον πραγματικό υπεύθυνο…

Μ.Τ.: Το μόνο που θέλω να μάθω είναι αν χρειάζεστε κάτι από ‘μένα.

Πρ: Είναι μια υπόθεση μεγάλη. Θα πρέπει να ερχόσαστε όταν σας καλούμε αλλά δε θα σας ξαναχρειαστούμε.

[προσέρχεται η μάρτυρας Κ.Μ., θεία του Ζακ Κωστόπουλου]

Πρ: Εσείς δεν έχετε δώσει κατάθεση στον ανακριτή.

Κ.Μ: Εγώ είμαι η θεία του Ζαχαρία, η αδελφή της Ελένης.

Πρ: Αυτόπτης δεν ήσασταν;

Κ.Μ: Ήμουν στην αναγνώριση. Με κάλεσαν από την υποδιεύθυνση Αθηνών, στις 8 το πρωί του Σαββάτου, ζήτησαν τον γαμπρό μου, τους είπα ότι λείπει στο εξωτερικό και ό,τι είναι να πουν σε μένα. Μου είπανε «συνέβη κάτι με τον Ζαχαρία» και τους λέω «τι έπαθε το παιδί;». Μου είπαν ότι μπήκε σε ένα κοσμηματοπωλείο για να κλέψει
και στην προσπάθεια του να διαφύγει κατέληξε.

Πρ: Πήγατε στο νοσοκομείο μετά;

Κ.Μ: Και του λέω «Τι είναι αυτά που μου λέτε δεν μπορεί να συνέβη κάτι τέτοιο, μήπως κάνετε λάθος;»
«Όχι», μου λένε «επιβεβαιώθηκε και από τον φίλο του το Βασίλη χθες το απόγευμα».

Πρ: Ο Βασίλης ποιος είναι;

Κ.Μ: Δεν τον ξέρω.

Πρ: Εσείς τον είδατε ποτέ αυτόν τον άνθρωπο; βρεθήκατε ποτέ να του πείτε «πες μου παιδί μου τι έγινε»;

Κατσαγ: Όχι εγώ Σάββατο πρωί πήρα τηλέφωνο.

Πρ: Έκανε παρέα;

Κ.Μ: Μένω επαρχία, [πόλη]. Δεν ξέρω τους φίλους του στην Αθήνα, και με κάλεσαν να τον αναγνωρίσω σαν πρώτου βαθμού συγγενής. Μου είπαν οτι κατέληξε στην προσπάθειά του να διαφύγει και ότι έχουν συλλάβει τον κοσμηματοπώλη. Και λέω «Γιατί;» και μου είπαν «δεν ξέρουμε αν ο θάνατος του προήλθε από τη διαφυγή του».

Πρ: Αυτά από που σας τα είπαν;

Κ.Μ: Από την υποδιεύθυνση ασφάλειας, δεν καταφέραμε να τον αναγνωρίσουμε. Πολύ πρησμένος, μελανιασμένος, το κορμί του πεντακάθαρο, πέρα από μια μακρόστενη μελανιά στο λαιμό, και τα δαχτυλάκια του μέσα στα αίμα και λιωμένα. Ζητήσαμε από την προϊσταμένη τα προσωπικά του αντικείμενα, ψάχναμε τα κλειδιά του για να πάμε να βρούμε το σκυλάκι του και δεν βρέθηκε τίποτα πέρα από έναν αναπτήρα. Τα κλειδιά μού τα έδωσαν από το γραφείο τελετών και μου είπαν ότι τους τα έδωσε ένας αστυνομικός όταν του έκαναν τη νεκροψία/νεκροτομή.

Παπαρ: Αυτό για τα κλειδιά, επειδή έχουμε μια έκθεση και μας λέει στην έκθεση κατάσχεσης ότι κλειδιά δεν υπήρχαν.

Κ.Μ: Μας τα παρέδωσε στην οικογένεια που ανοίχτηκε το φέρετρο ο κ. Κώστας που είχε το γραφείο και μου είπε ότι τους τα έδωσε αστυνομικός περιμένοντας απ’ έξω.

Παπαρ: Αστυνομικός του τα έδωσε αλλά δεν περιλαμβάνονται στην έκθεση κατάσχεσης των αντικειμένων του θανόντα.

Κ.Μ: Ναι μάλιστα.

[προσέρχεται η μάρτυρας Λ., φίλη του Ζακ Κωστόπουλου]

Πρ: Εσείς τι ιδιότητα έχετε;

Λ: Είμαι ιδιωτική υπάλληλος, φίλη του Ζαχαρία από το σχολείο.

Πρ: Άρα ξέρετε κάτι για το περιστατικό; Είχατε μιλήσει;

Λ: Είχαμε μιλήσει την προηγούμενη Δευτέρα. Ήρθα να σας πω κάποια πράγματα για τον Ζαχαρία σαν παιδική του φίλη

Πρ: Τον κ. Σ τον ξέρετε [είχε μιλήσει με τον Ζακ μία ημέρα πριν];

Λ: Από τη Χαλκίδα; Όχι.

Πρ: Ποιοι ήταν οι στενοί του φίλοι;

Λ: Ο Τ.Ν., ο Θ.Π. και ο Ρ.Τ.

Πρ: Έλεγε εκεί και τα προβλήματά του; Τους είχε ζητήσει βοήθεια;

Λ: Δεν γνωρίζω.

Πρ: Έχει τύχει ποτέ να ζητήσει βοήθεια για κάποιο περιστατικό;

Λ: Έχει τύχει να δημιουργηθεί φασαρία μετά από κάποιο σόου του, και έχει χρειαστεί να τον φυγαδεύσει που ήταν και με τα ρούχα της εμφάνισής του.

Πρ: Από το δικό του σπίτι έφυγε;

Λ: Ναι

Πρ: Και για το περιστατικό;

Λ: Τον ήξερα από 7 χρονών μέχρι την ημέρα που δολοφονήθηκε. Ήρεμος, φιλικός, ποτέ εντάσεις, πιστός φίλος αφοσιωμένος, και αργότερα μόνος του, τα κατάφερνε μόνος του στη ζωή, ήταν από τους ανθρώπους που μια καλή κουβέντα, μια καλή χειρονομία ήταν αρκετή για να τον κάνει να συγκινηθεί. Ένιωθε καλύτερα στο να δίνει παρά στο να παίρνει. Κάποια στιγμή ήταν, θυμάμαι μια φορά, ένας άνθρωπος ετοιμοθάνατος στο νοσοκομείο έτοιμος να φύγει και δεν είχε οικογένεια και ο Ζαχαρίας πήγαινε εκεί και ήταν σαν καθήκον για εκείνον να βοηθήσει.

Πρ: Τι εξήγηση δίνετε για το ότι μπήκε σε αυτό το μαγαζί; Μπήκε να ψωνίσει;

Λ: Έχω ζήσει πολλές φορές με τον Ζαχαρία να τρέχει να μπαίνει κάπου να σωθεί. Από τα σκυλιά που μας κυνηγούσαν στην Ιτέα μέχρι λεκτικές επιθέσεις. Δεν θεωρώ ότι κατάλαβε ότι ήταν κοσμηματοπωλείο. Θεωρώ ότι μπήκε για να προστατευτεί. Όταν τον εγκλώβισαν δεν είχε στο μυαλό του ότι τον θεωρούσαν ληστή. Είχε αυτογνωσία. Πώς ο κόσμος τον βλέπει. Και επειδή δε θα λήστευε ποτέ έκανε αυτό που ήξερε πολύ καλά να κάνει, όπως είχε πει, να τρέξει.

Πρ: Δηλαδή αν μπαίνεις κάπου για να προστατευτείς μετά θέλεις να τρέξεις από εκεί; Για να μπω λίγο στον τρόπο σκέψης του. Γιατί να θέλει να φύγει από εκεί;

Λ: Γιατί άρχισαν να τον χτυπάνε. Εάν τον βρίζουν, δεν ξέρω τι μπορεί να ειπώθηκε όταν έγινε η συνάντηση με τον κοσμηματοπώλη, θεωρώ ότι δεν κατάλαβε γιατί τον κλείδωσαν μέσα, γιατί τον πέρασαν για ληστή. Έτσι έκανε ο

Ζαχαρίας πάντα: έτρεχε για να σωθεί.

Φιλ: Λυπάμαι που ρωτάω τέτοια πράγματα. είδατε το βίντεο με τον Ζαχαρία Κωστόπουλο. Μέσα στο κοσμηματοπωλείο ήταν και άλλος;

Λ: Το έσπασαν αυτοί που τον σκότωσαν.

Πρ: Τι είδατε εσείς στο βίντεο;

Λ: Είδα ότι του πέταγαν πέτρες και τον χτύπησε μία στο κεφάλι. Εκείνος προσπάθησε να βγει έξω. Μετά έσπασαν και τη τζαμαρία έξω.

Πρ: Μπορείτε να πηγαίνετε.

[προσέρχεται ο μάρτυρας Σταμέλλος Λουκάς, δημοσιογράφος του Omnia TV]

Πρ: Είστε δημοσιογράφος, ήσασταν εκεί παρών;

Σταμ: Δεν είμαι αυτόπτης των γεγονότων. Συλλέξαμε κάποιες πληροφορίες με την ομάδα ενός δημοσιογραφικού σάιτ, του omnia tv, στο οποίο ασχολούμαστε κατ’ επιλογήν με κάποια θέματα ανάλογα με τις δυνατότητες του μέσου.
Εν προκειμένω γνωρίζαμε η συντακτική ομάδα από το 2012 τον Ζαχαρία Κωστόπουλο καθώς ήταν ενεργός σε ακτιβιστικές δραστηριότητες, συμμετείχε σε εκδηλώσεις, ενεργός σε αυτό που λέμε awareness,
δηλαδή την περαιτέρω ενημέρωση σε ό,τι αφορά μειονότητες, περιθωριοποιημένα άτομα, την οροθετικότητα,
ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα.

Πρ: Εσείς θέλετε να μας πείτε για την προσωπικότητα;

Σταμ: Καταρχάς θέλω να πω γιατί ασχοληθήκαμε με το περιστατικό, γιατί κάναμε μια σειρά από άρθρα. Να πω γιατί από την πρώτη στιγμή μάς φάνηκαν ότι ήταν ύποπτα λίγες οι πληροφορίες για το γεγονός, πριν αποκαλυφθεί η ταυτότητα του προσώπου, όταν ακούστηκε ήδη το «επίδοξος ληστής». Όπως ακούστηκε η είδηση «επίδοξος ληστής αυτοτραυματίστηκε και πέθανε» μας χτύπησαν καμπανάκια ότι κάτι άλλο συμβαίνει. Όπως το «αυτοτραματίστηκε» έτσι και το «εκπυρσοκρότησε».
Γιατί είναι ορολογία που χρησιμοποιείται πολλές φορές από τον τύπο όπως «εκπυρσοκρότησε ένα όπλο» δίνοντας μια διαφορετική πραγματικότητα. Αρχίζοντας να ψάχνουμε τι έχει συμβεί, πρέπει να πω ότι στη γειτονιά δεν μιλούσε κανείς εύκολα.
ΟΚ

Πρ: Τι εννοείται δεν μιλούσε κανείς;

Σταμ: Προσπαθήσαμε να μιλήσουμε με άτομα που εργάζονταν στην περιοχή, που ήταν στο περιστατικό. Δεν δίνονταν εύκολα απαντήσεις. Μόνο από έναν αυτόπτη μάρτυρα έχουμε ηχογραφημένη συνέντευξη που συμφωνήσαμε να τη δημοσιεύσουμε υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Πρ: Οπότε δε θα μάθουμε ποτέ ποιος είναι εφόσον είναι υπό τον όρο ανωνυμίας;

Σταμ: Μπορώ να σας δώσω τη συνέντευξη.

Πρ: Θα μπούμε στο omniatv και θα δούμε.

Σταμ: Καταρχάς υπήρχαν κάμερες και ξαφνικά δεν λειτουργούσε καμία. Κλειστό κύκλωμα δεν είχε καταγράψει κάτι. Υπήρχαν κάμερες στην περιοχή αλλά τυχαία εκείνη την ημέρα δεν λειτουργούσε καμία. Υπήρχαν άλλες κάμερες που ήταν στραμμένες προς το γεγονός αλλά από την επόμενη ήταν στραμένες αλλού.

Πρ: Υπάρχει όμως βιντεοληπτικό;

Σταμ: Υπάρχει κενό στο βιντεοληπτικό, που δείχνει τον Ζαχαρία να φαίνεται να μιλάει με δύο άτομα έξω από τον Βενέτη που ο ένας τον παρεμποδίζει να μπει και κατόπιν έχουμε ένα κενό που εν μερει συμπληρώνεται και κατόπιν τούτου έχουμε ένα κενό που συμπληρώνεται από τις κάμερες του μετοχικού ταμείου που ήταν στραμένες προς τα εκεί.

Πρ: Άρα μας λείπει το “γιατί μπήκε εκεί”.

Σταμ: Εμεις κάναμε συγχρονισμό στον οποίο φαίνεται ότι έχουμε 15 κάτι δεύτερα που συμβαίνουν πράγματα και δεν ξέρουμε τι συμβαίνει γι’ αυτό και ψάχναμε εμείς, γιατί διαπιστώσαμε αυτό το κενό που υπάρχει εκεί. Το άλλο που αποκαλύφθηκε περαιτέρω συνεχίζοντας την έρευνα ήταν ότι φαίνεται να υπήρχε και ένα άλλο κίνητρο τουλάχιστον ενός εκ των δραστών, και αυτό έχει να κάνει με την ιδεολογική συγκρότηση και τον λόγο που παρήγαγε ο κ. Χορταριάς. Είχε καταρχάς τον επώνυμο λογαριασμό του που παρουσίαζε τα γεγονότα με έναν διαφορετικό τρόπο από αυτόν που παρουσιάζεται στο βίντεο και αργότερα είχε και έναν δεύτερο λογαριασμό που ταυτοποιήθηκε. Ταυτοποιήθηκε με μια διαδικασία που μπορώ να σας δείξω πώς ακριβώς έγινε και συνέχιζε εκεί με επιθέσεις και με έναν λόγο που μπορεί να συνδεθεί με ομοφοβικό κίνητρο.

Πρ: Όταν λέτε ομοφοβικό κίνητρο, λέτε ότι ήξερε ποιος είναι;

Φίλος: Τον ακούω τόση ώρα να μιλάει και να μας λέει ότι ταυτοποιήθηκε.

Φίλος: Ζητώ από εσάς να μας πει πώς ταυτοποιήθηκε!

Πρ: Θα έρθει η σειρά σας και θα ρωτήσετε.

Σταμ: O Kωστόπουλος ήταν ένας άνθρωπος που δεν συμμορφωνόταν καθόλου με αυτό που λέμε αρρενωπότητα.
Ήταν ένας άνθρωπος που ακτινοβολούσε θηλυκότητα και ήταν περήφανος γι’ αυτό. Αν τον έβλεπες να κινείται, να μιλάει, αμέσως καταλάβαινες αν ήταν γκέι ή όχι.

Πρ: Δηλαδή ο κ. Χορταριάς ήταν σε μια ταβέρνα, πηγαίνει μετά και λέει ότι είναι ο Ζαχαρίας Κωστόπουλος;

Σταμ: Όχι ότι ήταν ο Ζαχαρίας Κωστόπουλος. Βλέπει μπροστά του έναν γκέι, να το πω πιο απλά με μια φράση που είναι πιο αντιληπτή από τον λαϊκό κόσμο, βλέπει μια κραγμένη αδελφή.

Πρ: Πείτε μας λίγο γι΄ αυτή την ταυτοποίηση. Τι μέθοδος υπάρχει;

Σταμ: Υπάρχει μια δυνατότητα στο τουίτερ. Μπορείς να μπεις μέσω email ή μέσω τηλεφώνου αν θέλει κανείς. Στην προκειμένη περίπτωση, αν κάποιος ζητήσει να ανακτήσει τον λογαριασμό μπορεί να […]

Φιλ: Προσπαθώντας δηλαδή να χακάρει.

Πρ: Τώρα θα διακόπτουμε τον μάρτυρα;!

Φιλ: Θα τα πούμε με τον κ. μάρτυρα όταν θα έρθει η σειρά του.

Πρ: Τώρα απειλείτε τον μάρτυρα;!

Φιλ: Μα ποιος είναι, η δίωξη ηλεκτρονικού;

Πρ: Δηλαδή μπήκατε στη διαδικασία να ανακτήσετε τον κωδικό άλλου; Δηλαδή σαν να λέτε ότι θα μπείτε στο hotmail μου και ότι μπορείτε να μπείτε μέσω τηλεφώνου;

Σταμ: Στο twitter έχει αναζήτηση λογαριασμού με τον οποίο ζητάς ανάκτηση κωδικού είτε με όνομα χρήστη, είτε mail, είτε με τηλέφωνο. Χρήστες λοιπόν έβαλαν το τηλέφωνο του μεσιτικού που είναι δημόσιο και εμφανίστηκε ότι είναι συνδεδεμένος με αυτόν τον λογαριασμό. Και εκεί ενημερώνει ότι για αυτόν τον λογαριασμό θα σας στείλουμε κωδικό στα δύο τελευταία ψηφία.

Πρ: Άρα μόνο τα 2 τελευταία ψηφία εμφανίζονται, όχι όλο το νούμερο.

Σταμ: Η αναζήτηση έχει γίνει με ολόκληρο το νούμερο.

Παπαρ: Κα πρόεδρε το πιο σημαντικό: ποιο ήταν το περιεχόμενο, τι έλεγαν αυτά τα δημοσιεύματα;

Σταμ: Ο δεύτερος είχε το ρώσικο όνομα  snake pπου σημαίνει δράκος και μετά μετονομάστηκε σε snqke που σημαίνει φίδι.
Τα περιεχόμενα ήταν μονομερή. Είχαν μόνο την υπόθεση του Κωστόπουλου. Απαντούσε σε όλους τους χρήστες του twitter με ύβρεις και χαρακτηρισμούς και πάντα με ρητορική μίσους, γράφοντας ότι οι άνθρωποι κινδυνεύουν από τις μειονότητες. Είναι γραμμένα. Είναι δικά του.

Φίλος: Το να μας τα αποδώσει δε γίνεται. Θα προσέχει τι λέει, θα ζητήσω να παραπεμφθεί [φωνάζει]

Παπαπαντολέων: Κάθε μάρτυρα πλέον θα τον απειλείτε; Γιατί είστε ο μόνος που μιλάει εδώ μέσα για κόμματα. Να αναλάβει τις ευθύνες του γι’ αυτά που έχει γράψει αφού είναι τέτοιος άντρας. Όχι θρασυδειλίες.

Φίλος: Να καταγραφεί στα πρακτικά ότι προσβάλλει η συνήγορος την τιμή του κατηγορουμένου.
[ένταση]

Παπαπαντ: Ναι, ότι δεν προλάβατε να το δείρετε, να το συλλάβετε υπάρχει και ένα όριο που προσβάλλετε και τη νοημοσύνη μας

Φίλος: Η κα συνάδελφος πέφτει σε ποινικά αδικήματα.
[ένταση]

Παπαπαντ: Να κάνετε ό,τι θέλετε, και μηνύσεις να με συλλάβετε!
[ένταση]

Φίλος: Και αναφορά στον ΔΣΑ [φωνάζει]

Παπαπαντ: Ό,τι θέλετε να κάνετε και μηνύσεις και πειθαρχικά! Υπάρχει και ένα όριο ευπρέπειας!

Εισ: Θα ζητήσω να διακόψουμε.

Πρ: Νομικό πολιτισμό έχουμε, ας κρατήσουμε ένα επίπεδο. Πάμε να συνεχίζουμε.

Παπαρ: Κε μάρτυρα, θα ήθελα να αναφερθείτε σε συγκεκριμένα δημοσιεύματα που μιλάνε για την τιμή του κατηγορουμένου.

Φίλος: Αν μνημονεύσει ο μάρτυρας κάτι που να έχει γραφτεί στον λογαριασμό “snake”, με συγχωρείτε πάρα πολύ αλλά αυτό υπερβαίνει τα δεδομένα και λέγοντας ότι ο ίδιος το ταυτοποιεί, αυτό υπερβαίνει τα όρια του να δικάζεται εδώ ένας άνθρωπος για ένα αδίκημα που δεν έχει διαπράξει.

Πρ: Γιατί εμείς δεν μπορούμε να κρίνουμε εδώ;

Φιλ: Να σταματήσει αυτή τη στιγμή η κατασυκοφάντηση του εντολέα μου! [φωνάζει]

Πρ: ‘Αρα κανένας δημοσιογράφος δεν μπορεί να πηγαίνει στα δικαστήρια να καταθέτει πράγματα;

Φιλ: Βεβαίως και μπορεί αλλά κατά την προσωπική στου αντίληψη και άποψη.

Παπαπαντ: Κατά την προσωπική του αντίληψη τα λέει.
Ο άνθρωπος σε αυτούς τους λογαριασμούς μιλάει στο πρώτο ενικό, λέει «έχω την ύψιστη αποστολή…και θα την πάω μέχρι τέλους». Και τώρα θυμήθηκε να πει οτι δεν είναι δικά του.

Σύνεδρος: Αυτά που λέτε είναι σε δημόσιο προφίλ.

Σταμ: Ναι απολύτως δημόσιο.

Συν: και μας λέτε πάλι για τη διαδικασία ταυτοποίησης;

Σταμ: [..] ανοίγει ένα πλαίσιο που μπορείς να κάνεις ανάκτηση λογαριασμού. Είτε με ένα mail είτε με ένα κινητό τηλέφωνο [..] Σε αυτό το πλαίσιο μπήκε το τηλέφωνο που χρησιμοποιούσε ο κατηγορούμενος στο μεσιτικό γραφείο και βγήκε ο συγκεκριμένος λογαριασμός ότι ανήκει σε εκείνον.

Παπαρ: Αναφερθείτε στις πιο ενδεικτικές τοποθετήσεις που έχει κάνει μέσω αυτού του μέσου.

Σταμ: Καταρχάς έχουμε, είναι πάρα πολλά, έχουμε κρατήσει πάρα πολλά απ’ αυτές τις αναρτήσεις.
Υπάρχουν προσωπικές επιθέσεις στην κα Λούκα που είχε δεχθεί εκφοβισμό στη Γλάδσθωνος.
Και πιο συγκεκριμένα η ομοφοβική στάση φαίνεται σε σχόλια, τα οποία δήθεν αφορούν άλλες υποθέσεις, όπως ενός αστυνομικού που είχε ληστέψει αλλοδαπούς έγραφε «την πάτησε ο μπάτσος έπρεπε να κάνει το τραβέλι και να οργανωθεί στην κοινότητα». Επιθέσεις σε δικηγόρους, προσκλήσεις σε αυτοδικία.

Βαρελά: Αυτό τι είναι;

Πρ: Πήρατε τηλέφωνο να τον ρωτήσετε αν είναι δικός του;

Σταμ: Όχι, δεν θα τον έπαιρνα ποτέ τηλέφωνο.

Πρ: Γιατί τι θα σας έκανε;

Σταμ: Όταν ένας άνθρωπος απειλεί και σχολιάζει ΄΄βρήκε δουλειά ο Λουκάς να βγάλει λεφτά απ’ αυτή την υπόθεση΄΄…

Πρ: Αφού είστε ο Λουκάς πάρτε ένα τηλέφωνο να του πείτε γιατί τα λέει αυτά τα πράγματα.

Σταμ: Δεν βλέπω τον λόγο να κυνηγήσω κάποιον και να μιλήσω μαζί του. Για ‘μάς δεν υπήρχε καμία αμφιβολία ποιος είναι ο λογαριασμός. Το έχουμε γράψει και υπογεγραμμένα, θα μπορούσε να έχουν γίνει και μηνύσεις. Δεν βλέπω κανέναν λόγο να επιβεβαιώσω το επιβεβαιωμένο και να έρθω σε μια προσωπική αντιπαράθεση. Όμως εκτός από αυτό να προσθέσω και ότι υπάρχει άρθρο στην «Καθημερινή» στις 8/2 /15 στο οποίο ο κ. Χορταριάς μιλάει ως εκπρόσωπος τύπου εκ μέρους ενός σχηματισμού, του «Πατριωτικού Μετώπου» και μεταξύ άλλων…

Πρ:Αυτό τι είναι; Κόμμα;

Σταμ: Φαίνεται να είναι κόμμα και κατέβηκε και έχει μιλήσει στον κ. Γιάννη Παπαδόπουλο που είχε κάνει ένα θέμα για αγανακτισμένους και την άκρα δεξιά, στο οποίο ανέφερε ότι το «Πατριωτικό Μέτωπο καλεί σε δίωξη […] και ο ίδιος…»

Χορταριάς: Είναι ψευδές αυτό.

Παπαπαντολέων: Άρα ψέματα και η Kαθημερινή.

Πρ: Να μπει στα αναγνωστέα, θα το βρούμε εμείς.

Σταμ: Με τίτλο «Αναβιώνουν τους αγανακτισμένους για τη διαπραγμάτευση».

Παπαπαντ: Εκτός από τον λογαριασμό, πριν συλληφθεί, με το όνομά του, με τη φωτογραφία του, αναφέρεται στο συμβάν που δικάζουμε σήμερα; Και τι έγραφε;

Σταμ: Πριν συλληφθεί αναφερόταν επανειλημμένα.

Παπαπαντ: Για τον τρόπο θανάτωσης γράφει τίποτα;

Σταμ: Ότι αυτοκτόνησε με το γυαλί.

Παπαπαντ: Το έχωσε στο λαιμό του την ώρα που προσπαθούσε ο αστυνομικός να τον σταματήσει;

Σταμ: Ναι, ακριβώς και σε αυτόν τον επώνυμο λογαριασμό υπήρξαν σχόλια που δείχνουν μια ομοφοβική συγκρότηση που αφορούν τον κ. Βαλλιανάτο.

Πρ: Το ακούσαμε την προηγούμενη φορά.

Παπαπαντ: Επικροτεί τις πράξεις βίας; Έχει μια φωτογραφία με τον κ. Μπουτάρη που είναι δαρμένος και λέει «όταν τον γα…νε οι Πόντιοι…»

Σταμ: Ναι, δεν είναι δικό μας αυτό, αλλά ναι, υπήρχε αυτή η δημοσίευση.

Φιλ: Αναφέρατε οτι ο χώρος του διαδικτύου είναι προνομιακός χώρος.

Σταμ: Οτι είναι προνομιακός χώρος έρευνας. Βρίσκονται με ευκολότερο τρόπο στοιχεία που παλιότερα θα τα βρίσκαμε δυσκολότερα.

Φιλ: Είπατε νωρίτερα στην κα Σύνεδρο ότι τη διαδικασία δεν την κάνατε εσείς αλλά τρίτοι.

Σταμ: Τρίτοι έκαναν τη διαδικασία, εμείς την επαληθεύσαμε.

Φιλ: Και ζητήσατε να κάνετε ανάκτηση κωδικών. Επειδή δεν έχετε ανακαλύψει εσείς το twitter, δικηγόρος είμαι, 42 χρονών είμαι, ξέρω τι γίνεται. Δεν γίνεται να ψάξετε με αριθμό τηλεφώνου. Αυτό που μπορείτε να κάνετε για να σταματήσετε να λέτε αυτά που λέτε είναι να θέσετε έναν λογαριασμό και να ζητήσετε να σας αποσταλλεί εκεί ο κωδικός.

Σταμ: Αυτό που λέτε συμβαίνει σήμερα, γιατί πράγματι ήταν μια λειτουργία που έδινε πληροφορίες. Δεν υπάρχει σήμερα.

Φίλος: Γιατί δεν πήγατε στη δίωξη, εφόσον λέτε έχετε υποστεί συκοφαντική δυσφήμηση;

Σταμ: Αν ασχολούμουν με τον καθένα, θα χρειαζόμουν εκατομμύρια.

Φίλος: Δεν τα ξέρετε καλά. Η έγκληση είναι δωρεάν, έχουν καταργηθεί τα παράβολα, η συνάδελφος σας, η κα Φράγου που θα έρθει το γνωρίζει καλύτερα.

Φίλος: Είπατε ότι σας απείλησε;

Σταμ: Όχι, δεν το είπα. Το διόρθωσα.

Πρ: Tο διόρθωσε!

Φίλος:Αυτό που δεν διορθώσατε και θα το κάνετε τώρα[…] είναι ότι το άρθρο αναφέρει ότι [διαβάζει] και εσείς αποδώσατε στον ίδιο ότι το δήλωσε. Δηλαδή αν εγώ είμαι στη ΝΔ τι μας ενδιαφέρει;

Σταμ: Aν ένα κόμμα έχει στις αρχές του τη μείωση των δικαιωμάτων για συγκεκριμένους ανθρώπους…

Φίλος: Δε με αφορά, έχουμε δημοκρατία στην Ελλάδα από τότε που το έλεγξα. Εδώ δικάζονται άνθρωποι για συγκεκριμένες πράξεις, το να προσπαθείτε να πολιτικοποιήσετε αυτό που γίνεται…

Σταμ: Δεν πολιτικοποιώ κάτι. Αυτό που διερευνήσαμε είναι αν οι συγκεκριμένες πράξεις…

Φίλος: Θα απαντήσετε.

Σταμ: Δεν με αφήνετε να απαντήσω.

Εισ: Να το πω προς όλους! Κάντε ερωτήσεις, αξιολογούνται και μετά αξιολογείται και ο κάθε μάρτυρας.

Φίλος: Ότι ο κ. Χορταριάς δήλωσε ότι “συμπλέει με τις χαζοχαρούμενες και ανόητες σοφιστείες περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων” ανακαλείτε; Στο σημείο αυτό και με το 141 παρ. 2 και με βάση το 337 του ΚΠΔ ζητώ να παραπεμφθεί επί ψευδούς καταθέσεως παρά το γεγονός ότι του υπεμνήσθη ότι δεν είχε δηλώσει τα συγκεκριμένα λεγόμενα για να του αποδώσει ακροδεξιά ρητορική, ζητώ να παραπεμφθεί με τα πρακτικά του δικαστηρίου για ψευδή κατάθεση.

Παπαρ: Είμαστε εκτός μέτρου πια!

Πρ: Επιφυλάσσεται το δικαστήριο.

Πατάλας: Κύριε μάρτυρα γνωρίζετε εάν ο κ. Χορταριάς απευθύνθηκε καθόλου στον Ζαχαρία Κωστόπουλο και τι του είπε, όσο ο Κωστόπουλος ήταν μέσα στο κοσμηματοπωλείο;

Σταμ: Δεν θα μπορούσα να το ξέρω γιατί οι μάρτυρες που έχουν καταθέσει δεν έχουν καταθέσει κάτι τέτοιο. Υπάρχει ένας μάρτυρας που φαίνεται σε όλο το υλικό, ο οποίος δεν εχει καταθέσει πραγματικά. Έχει δει, γιατί τον έχει ακολουθήσει. Δεν υπάρχει ούτε η δική του κατάθεση και προγανώς δεν μπορώ να γνωρίζω αν έχει ειπωθεί κάτι μεταξύ τους.

Πατ: Υπάρχει αυτόπτης που κατέθεσε ότι του είπαν δύο λέξεις «κάτσε μέσα».

Σταμ: Δεν το ξέρω αυτό.

Πατ: Αποδώσατε μια πολύ βαριά κατηγορία. Μιλήσατε για ομοφοβικό κίνητρο. Θεωρείτε εσείς ότι κάποιος που λέει σε κάποιον «κάτσε μέσα» είναι ομοφοβικός;

Σταμ: Δεν ξέρω αν ειπώθηκε αυτό.

Πατάλας: Μιλήσατε για ακτινοβολούσα θηλυκότητα. Γνωρίζετε τη χρονική διάρκεια του κ. Χορταριά στο επίδικο γεγονός;

Σταμ: Δεν μπορώ να τη γνωρίζω γιατί όταν ξεκινάνε το βιντεοληπτικό ήταν ήδη εκεί.
Πατάλας: Εγώ θα σας πω ότι η συνολική εμπλοκή του είναι 11 δευτερόλεπτα.
Πρ: Λοιπόν, ερώτηση, δεν είναι ερώτηση αυτό που κάνετε!
Σταμ: Αν σε 11 δευτερόλεπτα…
Πατάλας: Aν σε 11 δευτερόλεπτα μπορούσε να καταλάβει αν είναι ομοφυλόφιλος…
Πρ: Αυτό είναι υπόθεση. Δεν θα απαντήσει ο μάρτυρας.
Βαρελά: Μιλήσατε για ρατσιστικό υπόβαθρο και αναφέρατε “ακτινοβολούσα θηλυκότητα” και ότι ο καθένας θα καταλάβαινε ότι ήταν μια “κραγμένη αδελφή” έτσι το είπατε.
Σταμ: Είπα ότι έτσι θα το έλεγαν στη γλώσσα τους.
Βαρ:Πώς εξηγείτε ότι κανένας μα κανένας από τους μάρτυρες δεν ανέφερε κάτι για αυτή την θηλυκή πλευρά;
Σταμ: Δεν μπορώ να το αξιολογήσω αυτό.
Πρ: Μα τώρα θα κάνει εκτίμηση;
Βαρ: Είπε ότι ο καθένας θα το καταλάβαινε.
Βαρ: Πώς εξηγείτε ότι ο κοσμήτορας της Παντείου είπε ότι δεν ήξεραν ποιος είναι αυτός ο άνθρωπος και αναφερόταν στους κατηγορουμένους;
Προ: Τι θέλετε να πει; Για την κατάθεση κάποιου που δεν ήταν εδώ;
Βαρ: Όλη αυτή την ώρα κάνει εκτιμήσεις, να κάνει και γι’ αυτά που τον ρωτάω εγώ.
Σταμ: Οι εκτιμήσεις που έχω κάνει είναι βάσει συγκεκριμένων πραγμάτων και ευρημάτων.
Πρ: Tα πραγματικά γεγονότα εξετάζουμε.
Βαρ: Έχετε δώσει μια ένορκη εξέταση αυτή την κατάθεση ποιος την έχει συντάξει;
Σταμ: Εγώ; Αυτή αφορά σε άλλη υπόθεση και δεν είναι σε άλλη δικογραφία.
Βαρ: Αυτή την έχει συντάξει δικηγόρος; Γιατί μιλάει για φράση που λέει ότι υπήρχε ενδεχόμενος δόλος και αυτό δεν είναι φράση που λέγεται από έναν απλό πολίτη.
Σταμ: Γιατί; Εντάξει αυτό που περιέγραψα εκεί το περιέγραψα με δική μου εκτίμηση για τα γεγονότα. Δεν είμαι δικηγόρος αλλά κάνω δικαστικό ρεπορτάζ με τη συμβολή νομικού μπορώ να καταλάβω τι είναι ενδεχόμενος δόλος.
Βαρ: Σχετικά με το omniatv που έχετε κάνει κάποιες δημοσιεύσεις. Έχετε πάνω από 10 δημοσιεύσεις που μιλάνε για δολοφονία.
Σταμ: Μπορεί και παραπάνω.
Βαρ: Ε αυτό δεν είναι καταστρατήγηση τεκμηρίου αθωότητας;
Σταμ: Όχι, ο όρος δολοφονία είναι περιγραφικός. Δεν είναι νομικός.
Πρ: Είστε το μόνο site;
Σταμ: Όχι βεβαια, υπάρχει και άρθρο του Βήματος που λέει για δολοφονία.
Φιλ: Έχω ζητήσει ένα αίτημα επομένως πρέπει να κρατηθεί μέχρι να εκδώσετε απόφαση.
Πρ: Να διακόψουμε τότε.
[διακοπή 14.19, επανέναρξη 14: 32 για την εξέταση του αιτήματος της υπεράσπισης]

Εισ: Να απορριφθεί. Κατ’ άρθρο 337 ΚΠΔ δεν προκύπτουν υπόνοιες ψευδούς κατάθεσης.

Φίλος: Το περιστατικό το οποίο κατέθεσε και για το οποίο υποβάλαμε την αίτηση ήταν σαφές. Απέδωσε στον κ. Χορταριά φράσεις που δεν έχει πει ποτέ, ενώ όταν ερωτήθη αν ανακαλεί είπε ότι εμμένει και ότι αυτή είναι η άποψή του. Με τον τρόπο αυτό προσπάθησε να αποδώσει στον εντολέα μου ειδεχθές κίνητρο διάπραξης αδικήματος, και η εμμονή του αυτή φανερώνει ότι είχε τον δόλο να διαπράξει ψευδή κατάθεση, κατά τούτον ζητούμε να παραπεμφθεί κατ΄ άρθρον 337 ΚΠΔ.

Παπαπαντ: Μου επιτρέπετε μια κουβέντα; Πρέπει να διαφυλάξετε το κύρος της ακροαματικής διαδικασίας και να θέσετε ένα όριο στον εκφοβισμό των μαρτύρων.

Πρ: Απορρίπτεται το αίτημα της ποινικής δίωξης. Δεν στοιχειοθετείται το αδίκημα. Δεν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις ενοχής. Πρόκειται για εκτίμηση του μάρτυρα.

Πρ: Στο σημείο αυτό επειδή είναι 14.40 να ξεκινήσουμε με το σχολιασμό;

Πρ: Ως προς το βιντεοληπτικό υλικό του κ. Κ. αποφασίσαμε με τους ενόρκους να προσκομιστεί το βιντεοληπτικό στα αναγνωστέα και αν θέλει να φέρει λόγω υψηλής ευκρίνειας τον υπολογιστή, να τον φέρει.
Παπαρ: Το ερώτημα είναι μήπως κάναμε τον σχολιασμό την επόμενη δικάσιμο και να σταματήσουμε για σήμερα.
Πρ: Θα προτιμούσαμε σήμερα.
Παπαρ: Έτσι όμως θα περιοριστούμε κι εμείς χρονικά. Είμαστε τόσοι άνθρωποι.
Πρ: Να προχωρήσουμε στην εξέταση μάρτυρα τότε.
Παπαπαντ: Μήπως συνολικά στους μάρτυρες;
Πρ: Έχει έρθει η κα Χρηστίδη; Μη χάσουμε 20 λεπτά διαδικασίας…
[προσέρχεται η μάρτυρας Χρηστίδη Όλγα, υπεύθυνη ψυχικής υγείας του Orlando lgbtqi+]
Πρ: Είστε ψυχολόγος;
Χρηστ: Eίμαι ψυχολόγος και υποψήφια διδάκτορας του ΕΚΠΑ και δραστηριοποιούμαι στο πλαίσιο της ψυχικής υγείας των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων. Σε αυτό το πλαίσιο γνώριζα τον Κωστόπουλο από το 2012 περίπου, οπότε μπορώ να πω πράγματα για τη γνωριμία μας μέχρι και τον θάνατό του. Τον γνώριζα και σε προσωπικό επίπεδο και δράσεων, όπως κατά του στίγματος του HIV. Ήταν πάντα ένα εξαιρετικά αγαπητό άτομο. Το σοκ ήταν όταν μάθαμε ότι αυτός ήταν το θύμα αυτής της επίθεσης. Όταν είδαμε όλο αυτό το βίαιο προφίλ που σχηματιζόταν για εκείνον, ήταν αντίθετο σε ό,τι πρέσβευε ο Ζακ. Ήταν ένα άτομο που όχι μόνο ήταν ιδεολογικά κατά της βίας, και μιλούσε δημόσια γι’ αυτό, όχι μόνο ενεργός υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά ήταν και ένα άτομο που χαρακτηριολογικά δεν θα μπορούσε να προβεί σε μια τέτοια ενέργεια. Δεν είχε ανάγκη ή κίνητρο. Εννοώ ότι ο Ζακ όχι απλά ήταν κατά της βίας, ήταν φοβιτσιάρης. Και για να το πω λέω από περιστατικά που απλά, έχουμε ζήσει. Όταν συνέβαινε κάτι βίαιο σταθερά ήθελε να απομακρύνεται. Σταθερά πάντα ήθελε να απομακρυνθούμε από το σημείο.
Το άλλο κομμάτι, επειδή είμαι ψυχολόγος και ασχολούμαι ακριβώς με τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, πήρα μια πρωτοβουλία με άλλη μια συνάδελφο, και την Κυριακή, μια μέρα αφότου μάθαμε για το περιστατικό και διοργανώσαμε μια συνάντηση ενδυνάμωσης για να έρθουν άτομα που τον γνώριζαν. Ήρθαν πάνω από 40 άτομα. Σε αυτή τη συνάντηση φεύγοντας στο τραπέζι υπήρχε ένας φάκελο λευκός με τα ονόματά μας πάνω και μέσα ένα στικάκι με το βίντεο λιντσαρίσματος. Εγώ με αυτή τη συνάδελφο πήραμε αυτό το στικάκι και το πήγαμε στην εφημερίδα που το δημοσιοποίησε και αργότερα πήρε το δρόμο της δικαιοσύνης
Εισ: Γνωρίζετε αν είχε εξαρτήσεις;
Χρηστ: Όχι, και τον ξέρω απο το 2012.
Συνεδρος: Τί είδατε ακριβώς στο βίντεο;
Χρηστ: Ξεκινάει από τη στιγμή που είναι στο έδαφος, έχει χειροπεδηθεί, είναι στα μάτια μας ημιθανής ή και νεκρός, δέχεται έντονη πίεση κάτω.
Συν: Αφού του έχουν περάσει δεματικά στα χέρια;
Χρηστ: Όχι απλά δεμένος, αλλά στα μάτια μας ημιθανής. Δεν φαίνεται όχι μόνο να προβάλει κάποια αντίσταση αλλά φαίνεται σαν ήδη νεκρός. Δέχεται κλωτσιά από τους αστυνομικούς στην πλάτη ενώ χειροπεδείται.
Συν: Η πρώτη σκηνή του βίντεο ποια ήταν;
Χρηστ: Ήταν ήδη στο πάτωμα.
Συν: Γιατί άλλο είπατε πριν […]
Χρηστ: Φαίνεται ότι σέρνεται το πρόσωπό του στο πεζοδρόμιο, ότι δέχεται πίεση σε σημεία του σώματός του.
Συν: Σε ποια σημεία;
Χρηστ: Στην πλάτη, στα πόδια.
Συν: Σας ρωτάω διεξοδικά γιατί μας περιγράφετε διαφορετικές φάσεις.
Χρηστ: Από την πρώτη στιγμή ο Ζακ ήταν τόσο ακίνητος που το σώμα του αντιδρά μόνο όταν τον κουνάνε τρίτα άτομα.
Παπαρ: Η προηγούμενη μάρτυρας, η θεία του, κατέθεσε ότι τα δάχτυλά του ήταν λιωμένα. Εσείς από αυτά που είδατε θεωρείτε ότι έγινε από τους αστυνομικούς;
Χρηστ: Το θεωρώ πολύ πιθανόν, δεν μπορώ να γνωρίζω.
Παπαρ: Ως ψυχολόγος, πως θα μπορούσατε να εκτιμήσετε όλο αυτό το μίσος.
Χρηστ: Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι δεν υπήρχε καμιά λογική εξήγηση με βάση τη συμπεριφορά του θύματος, στη βία και στην ένταση των εμπλεκόμενων. Δεν υπήρχε τίποτα που να κάνει το θύμα και να αντιδρούν. Αυτό είναι κάτι συχνό έχει αναδειχθεί και σε άλλες περιπτώσεις.
Παπαρ: Για τους δύο κατηγορούμενος τι έχετε δει;
Χρηστ: Αυτό που έχω δει για τους δυο πρώτους δράστες είναι μια ακραία βίαιη συμπεριφορά.
Παπαρ: η οποία δικαιολογείται από τις συνθήκες;
Χρηστ: Δυσανάλογη σε κάθε περίπτωση.
Πρ: Είδατε να υπάρχει υπερβολική βία στο πρώτο βίντεο;
Χρηστ: Εκεί δεν βλέπω κάτι να γίνεται.
Πρ: Εκεί όμως είναι δίπλα του αστυνομικοί. Αν τον είχαν αναγνωρίσει δεν θα υπήρχε βία εκεί;
Χρηστ: Για λόγους επιστημονικής δεοντολογίας, θα πω ότι μπορούμε να κάνουμε υποθέσεις.
Πρ: Και τα άλλα υποθέσεις είναι.
Χρηστ: Το χαρακτηριστικό που έχει στο δεύτερο βίντεο είναι ότι δεν συνιστά απειλή σε καμία περίπτωση.
Πρ: Πριν δεν ήταν σε αδυναμία;
Χρηστ: Ναι, αλλά πριν δεν ήταν σε πλήρη αδυναμία.
Πρ: Πλήρης αδυναμία πότε ήταν;
Χρηστ: Όταν ήταν σχεδόν νεκρός.
Πρ: Ποια είναι η ψυχολογία τους λοιπόν;
Χρηστ: Όταν έχω ετοιμοθάνατο που έχω χαρακτηρίσει με οποιονδήποτε τρόπο ως ένα άτομο περιθωριοποιημένο.
Πρ: Σε προηγούμενο στάδιο γιατί δεν το έκαναν αυτό;
Χρηστ: Υπήρχε βία από την αρχή μέχρι το τέλος, κλιμακούμενη βία και όχι ιδια βία. Κατέθεσα αυτά που είδα σε βίντεο που παρέλαβα, ακριβώς γιατί το παρέλαβα. Δεν ήρθα να καταθέσω ως αυτόπτης μάρτυρας.
Πρ: Πριν σας πήγα όμως εκεί που ένας αστυνομικός δίπλα του και ο διασώστης του δένει το κεφάλι.
Χρηστ: Δεν μπορώ να γνωρίζω τη δυναμική του πεδίου. Διαφορετικό ρόλο έχουν εκεί οι αυτόπτες μάρτυρες, διαφορετικό ρόλο οι δράστες.
Πρ: Εσείς καταθέτετε μόνο για το δεύτερο μισό δηλαδή;
Παπαρ: Έχετε δει όλα τα δεδομένα, ρωτηθήκατε για τους αστυνομικούς οι οποίοι σε πρώτη φάση βρίσκονται στο περιστατικό έξω από το κοσμηματοπωλείο και αφού ο Ζαχαρίας ήταν τραυματισμένος. Γιατί δηλαδή δεν λειτούργησε εκεί το ρατσιστικό κίνητρο; Αλλά αυτοί οι αστυνομικοί που υποτίθεται πως δεν γνώριζαν, αναζήτησαν τους δράστες, τήρησαν τα δικά τους πρωτόκολλα για να τους βρουν.
Βαρ: Δεν ήξεραν ποιοι είναι οι δράστες.
Χρηστ: Αυτό που γνωρίζω είναι ότι μου προκάλεσε εντύπωση από την αρχή, από την Παρασκευή δεν αναγνωρίζαμε ποιος είναι αυτός ο άνθρωπος ενώ τον ξέραμε, η πρώτη σκέψη που είχα από τότε είναι το πως ερμηνεύτηκε μια δράση ποινικά κολάσιμη, δηλαδή ο αυτοτραυματισμός, αλλά και μετά το πως έβλεπα τον δράστη να σκουπίζει τα γυαλιά στο βίντεο, να κάνει δηλώσεις σε δημοσιογράφους. κι αυτά τα παρατήρησα όχι μόνο σαν ψυχολόγος αλλά και σαν πολίτης.
Παπαπαντ: Η υπεράσπιση έχει ένα ισχυρισμό ότι ο Ζαχαρίας ήταν μεταξύ μιας κατάστασης θανάτωσης που έχει ξεκινήσει απ’ το σπίτι του και ταυτόχρονα ότι ήταν σε κατάσταη αμοκ, με όρους επιστημονικούς μπορείτε να μας πείτε για την κατάσταση αμοκ;
Χρηστ: Από μόνη της η λέξη αμόκ χρησιμοποιείται στην καθομιλουμένη αλλά δεν υπάρχει στην σύγχρονη επιστημονική ορολογία όπως π.χ. εκφράζεται στο εγχειρίδιο της αμερικανικής ψυχιατρικής εταιρίας αυτά τα επεισόδια αν τα παθαίνει ένας άνθρωπος πολύ συχνά, καταλήγουν σε μια διάγνωση που λέγεται “διαλείπουσα εκρηκτική διαταραχή”. Στην διαταραχή ένα άτομο παθαίνει μια κρίση κατά τη διάρκεια του οποίου γίνεται βίαιο, χωρίς να μπορεί να αποκοπεί η βίαιή του δράση.
Πρ: Είχε τέτοιο πράγμα ο Κωστόπουλος;
Χρηστ: Σε καμία περίπτωση δεν είχε τέτοιες ενδείξεις και δεν φαίνεται και κάτι τέτοιο και από την συμπεριφορά του.
Σε καμία περίπτωση δεν συντρέχει κάτι τέτοιο και θέλω να πω ότι για όρους επιστημονικής δεοντολογίας πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί όταν χρησιμοποιούνται όροι ψυχοπαθολογίας. Σε αυτή την περίπτωση αν κάποιος μιλήσει αυθαίρετα και δει τα βίντεο πιο εύκολα θα πει ότι οι δράστες βρίσκονταν σε αμόκ, παρά ότι ήταν το θύμα σε αμόκ.
Πρ: Άρα δεν ήταν σε αμοκ;!
Βαρελά: Εσείς το γεγονός ότι ο Κωστόπουλος χτύπησε την ταμειακή πως το εξηγείτε;
Χρηστ: Πιο πριν βλέπουμε ότι είναι τρομοκρατημένος, από το βίντεο του Βενέτη. Είχε εισέλθει στο κατάστημα για κάποιο λόγο. Δεν γνωρίζουμε γιατί αλλά γνωρίζουμε ότι ήταν φοβισμένος και γνωρίζοντάς τον να σας πω ότι αυτόν τον φόβο τον έχω ξαναδεί, τον έχω δει δίπλα του. Μπορεί να έψαχνε κλειδί για να βγει έξω.
Βαρ: Μπορεί επειδή φοβόταν να είχε κάποιο μαχαίρι;
Χρηστ: Είχε φοβηθεί δεκάδες φορές… Προσωπικά έχω υπάρξει παρούσα, και δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ, όχι μαχαίρι, αλλά ούτε κάτι που θα δήλωνε και λεκτική ακόμα βία.
Βαρελά: Δεν είχε, λοιπόν, μαχαίρι. Είχε το γυαλί έξω;
Χρηστ: Το γυαλί; Τι εννοείτε; Δεν το έστρεψε σε κανέναν.
Βαρελά: Ένας άνθρωπος με γυαλί στο χέρι τι κάνει;
Χρηστ: Το κράτησε και σηκώθηκε να φύγει. Αλλά και να μην τον ήξερα θα έλεγα ότι θα προσπαθούσε να ξεφύγει. Ένας άνθρωπος σ’ αυτό το σημείο του βίντεο είναι ένας άνθρωπος χτυπημένος.
Βαρελά: Πάλι για τον Ζαχαρία μιλάμε.
Πρ: Για τον Ζαχαρία θέλουμε να μάθουμε όμως.
Χρηστ: Οποιοσδήποτε και αν ήταν σε αυτή την κατάσταση το ίδιο θα προσπαθούσε να κάνει. Όχι για τον Ζαχαρία, οποιοσδήποτε!
Βαρελά: Πέφτει γιατί επεμβαίνουν αστυνομικοί; Αν δεν υπήρχε επέμβαση των αστυνομικών;
Χρηστ: Θα είχε φύγει και θα είχε καταρρεύσει όπως έγινε.
Γιανελ: Τον είχατε κουράρει ποτέ τον Ζαχαρία;
Χρηστ: Όχι, και θα ήμουν υποχρεωμένη να το δηλώσω αν το είχα κάνει.
Γιανελ: Πώς εξηγείτε ότι στρέφεται εναντίον του διασώστη του ΕΚΑΒ που πήγε να τον βοηθήσει;
Χρηστ: Δεν βλέπω να το χρησιμοποιεί με κανέναν τρόπο, σε κατάσταση όπου έχει υποστεί ακραία βία και νιώθει φόβο για τη ζωή του, ημιθανής προσπαθεί να ξεφύγει. Ό,τι και και αν κρατούσε δεν θα έκανε τίποτα.
Γιανελ: Αυτό που περιγράφετε είναι κατάσταση αμόκ;
Χρηστ: Θα έλεγα απολύτως όχι, γιατί εξήγησα προηγουμένως.
Πρ: Πώς θα τον χαρακτηρίζατε;
Χρηστ: Προθανάτιο πανικό.
Βαρ: Άρα πανικός. Πολλοί τον πανικό τον λένε αμόκ.
Χρηστ: Μιλώ με την επιστημονική ιδιότητα, αν ταυτίσουμε το αμόκ με τον πανικό, είναι σαν να χαρακτηρίζουμε τον μισό πληθυσμό επικίνδυνο. Είναι αντιεπιστημονικό αυτό το πράγμα. Χρειάζεται λίγος χρόνος για να συνέλθει ένας άνθρωπος όταν έχει δεχτεί τέτοια βία.
Πρ: Θα μπορούσε να γίνει μια άλλη ερμηνεία; Δηλαδή να φύγω για να γλιτώσω κι άλλη βία;
Χρηστ: Ναι, όταν έχει δεχτεί τέτοια βία προφανώς και θα ήθελε να φύγει.
Χρηστ: Θα μπορούσε αν είχε κάνει κάτι, δεν μπορώ να μιλήσω γι’ αυτό το «αν». Θα υπερίσχυε όμως όπως πάντοτε ο φόβος μπροστά στον θάνατο.
Γιαν: Που το είδατε ότι οι αστυνομικοί συνέθλιψαν τα δάχτυλα του κ. Κωστόπουλου;
Χρηστ: Δεν είπα αυτό. Απάντησα ότι μπορεί να προέκυψε από αυτό.
Γιαν: Γνωρίζετε ότι η ιατροδικαστική λέει ότι ακρωτηριάστηκαν οι τένοντές του;
Χρηστ: όχι.
Συν: Ένας άνθρωπος σε κατάσταση πανικού και όχι αμόκ, μπορεί να γίνει επικίνδυνος; Εφ’όσον δεν είναι σε έλλογη κατάσταση; Εσείς το λέτε έχοντας γνώση του ποιος ήταν.
Χρηστ: Έχοντας γνώση του τι εστί «πανικός» επιστημονικά.
Συν: Σας ρωτώ γιατί θέλω να μου απαντήσετε επιστημονικά όχι με βάση του ποιος ήταν.
Χρηστ: Και εγώ επιστημονικά θέλω να σας απαντήσω, είναι διαφορετικό να μιλάμε για έναν πανικό. Ο πανικός δεν σε καθιστά επικίνδυνο. Το βασικό σημείο που αναγνωρίζουμε στον πανικό είναι ότι κάτι θα πάθω και θέλω να φύγω. Παρ’όλα άτυπα το να πάθει κρίση πανικού ένας άνθρωπος χωρίς να υπάρχει πρόκληση δεν είναι το ίδιο με τον φόβο που νιώθει ένας άνθρωπος όταν νιώθει ότι πεθαίνει και θέλει να σωθεί. Όταν κάποιος νιώθει ότι πεθαίνει θέλει να φύγει και να σωθεί.
Το χαρακτηριστικό σε εκείνο το βίντεο είναι ότι κατευθύνεται σε σημείο που δεν υπάρχει κανένας, δεν υπάρχει κόσμος.
Εισ: Συμπληρωματικά, την κατάσταση του πως τη βρίσκετε όταν είναι μέσα στο κοσμηματοπωλείο και κρατάει τους δύο πυροσβεστήρες;
Χρηστ: Σε κατάσταση φόβου ήταν.
Εισ: Από τι είχε προκληθεί ο φόβος;
Χρηστ: Σαν να είχε ήδη γίνει κάτι που τον είχε φοβίσει πολύ. Ο ίδιος είχε δεχτεί απ’ έξω κάποιο αντικείμενο.
Βαρελά: Σε κατάσταση φόβου, πανικού, αυτοκτονούν άνθρωποι; Έχουμε π.χ. έναν σεισμό. Έχετε δει ανθρώπους να πέφτουν από τα μπαλκόνια σε κατάσταση πανικού; Και ερωτώ για την κατάσταση που ήταν που μπορεί να μην τον ενδιέφερε η ζωή των άλλων στο διάβα του.
Χρηστ: Τώρα μιλάτε για αυτοκτονία ή για βιαιότητα προς άλλους; Είπα επί λέξει ότι βρισκόταν σε έναν πανικό ότι θα πεθάνει.
Βαρελά: Aκριβώς. Και δεν τον ενδιέφερε αν θα μαχαιρώσει άλλους.
Χρηστ: Όχι βέβαια! Αυτό το λέτε εσείς, εγώ δεν είπα κάτι τέτοιο. Διαχώρισα τον αντικειμενικό φόβο που νιώθει ένας άνθρωπος από οποιονδήποτε ψυχιατρικό φόβο που υπάρχει χωρίς να υπάρχει λόγος. Είδα έναν άνθρωπο που τρέχει να σωθεί. Αυτός ο άνθρωπος με κανέναν τρόπο, μιλώντας και ως ψυχολόγος και ως πολίτης, δεν μου φάνηκε σαν απειλή, με κανέναν τρόπο. Είναι ένας άνθρωπος που αφότου έχει δεχτεί βία προσπαθεί να φύγει από το σημείο.
Βαρελά: Ένας ένοπλος ληστής που φεύγει από κάπου, δεν μιλώ για τον Ζαχαρία Κωστόπουλο, θεωρείτε ότι το μέλημά του είναι η διαφυγή;
Παπαπαντ: Δεν έχουμε αυτό το περιστατικό εδώ
Βαρ: Μας λέτε ότι ένας άνθρωπος που έχει ένα γυαλί στο χέρι ότι τον ενδιαφέρει να φύγει και όχι να τραυματίσει;
Χρηστ: Αυτό είδα, αυτό λέω…
Αναγνωστ: Μια ερώτηση σχετικά με αυτό που λέει “αμόκ”. Όταν βρίσκεται μέσα στο κοσμηματοπωλείο, πολύ πριν του πετάξει κάποιος την πέτρα, χωρίς να έχει προηγηθεί τίποτα, βρίσκεται μόνος του κλειδωμένος, ασφαλής θα πω εγώ, στο κοσμηματοπωλείο. Πώς περιγράφετε τον βανδαλισμό εσωτερικά; Είναι μια βίαιη συμπεριφορά ή όχι;
Χρηστ: Δεν ξέρω τι έχει προηγηθεί και δεν είμαι σίγουρη τι εννοείτε για το ότι δεν έχουν προηγηθεί πράγματα. Έχουν προηγηθεί πράγματα…
Αναγνωστ: Πολύ πριν σας λέω, πολύ πριν του επιτεθεί κάποιος. Βρίσκεται μόνος του και δεν τον απειλεί κανένας.
Χρηστ: Άρα τώρα κάνετε εσείς μια υπόθεση. Γνωρίζετε εσείς τι έχει προηγηθεί; Δεν συμφωνώ σε αυτό που δηλώνετε διότι δεν το γνωρίζω.
Αναγνωστ: Οτι καταστράφηκε το κοσμηματοπωλείο το γνωρίζετε;
Παπαπαντ: Αυτά που έχουν σπάσει ο μεσίτης και ο κοσμηματοπώλης.
Αναγνωστ: Μπορείτε να μας πείτε αν αυτή η συμπεριφορά συνίσταται σε βίαιη συμπεριφορά;
Χρηστ: Μου είπατε 2 διαφορετικά πράγματα. Υπήρχαν σπασμένοι υαλοπίνακες και με αυτά τραυματίστηκε και το θύμα αργότερα. Στη δεύτερή σας έκφραση είπατε «βανδάλισε και έσπασε». Αλλάξατε αυτό που είπα.
Φιλ: Δεν θέλει να καταλάβει. Θέλει να πει τα δικά της η κυρία.
Πρ: Την ταυτότητα σας να πάρετε.

Η έδρα διέκοψε στις 15:22 για την επόμενη δικάσιμο, την Παρασκευή 28/1/2022, ώρα 9:00.