«Θα ήταν προτιμότερο να λυθεί το θέμα διπλωματικά […] αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η επιλογή [της επέμβασης] δεν είναι πλήρως διαθέσιμη-και όχι απλά διαθέσιμα αλλά έτοιμη», είπε στο ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού, σύμφωνα με το Reuters.
 
Ο Σάπιρο είχε δηλώσει και τον Ιανουάριο ότι η επιλογή της στρατιωτικής επέμβασης είναι διαθέσιμη στον πρόεδρο όποτε κρίνει ότι πρέπει να την χρησιμοποιήσει.
 
Επισήμως οι ΗΠΑ, αλλά και το Ισραήλ, υποστηρίζουν ότι το ζήτημα πρέπει να λυθεί με διπλωματικά μέσα και ότι η στρατιωτική επίθεση είναι ένα έσχατο μέτρο. Ωστόσο και οι δύο χώρες πότε δεν απέκλεισαν την στρατιωτική επέμβαση και από καιρό σε καιρό επαναφέρουν την απειλή.
 
Πέρα από τις ΗΠΑ, επίθεση στο Ιράν φέρεται να σχεδιάζει και το Ισραήλ αν και σειρά τεχνικών και άλλων δυσκολιών θα μπορούσαν να μειώσουν την αποτελεσματικότητα αυτού του ούτως ή άλλως περίπλοκου εγχειρήματος.
 
Η διεθνής κοινότητα έχει ζητήσει από το Ιράν να τερματίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα και, λόγω της άρνησής του να το πράξει, έχει προχωρήσει σε σειρά κυρώσεων οι οποίες έχουν πλέον σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία του Ιράν.
 
Η Τεχεράνη, από την πλευρά της, διακηρύσσει σε όλους τους τόνους ότι το πρόγραμμα έχει μόνο ειρηνικό σκοπό.
 
Εν τω μεταξύ, εξακολουθούν να διεξάγονται συνομιλίες μεταξύ του Ιράν και των δυτικών χωρών. Ο νέος γύρος είναι στις 23 Μαΐου στη Βαγδάτη, ένα μήνα μετά από αυτό της Κωνσταντινούπολης.