Οι ΗΠΑ και η Βρετανία επέβαλαν την Κυριακή νέες και «καταστροφικές» οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, καθώς η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της εντείνουν τις προσπάθειες για να αποτρέψουν οποιαδήποτε εισβολή στην Ουκρανία, αναφέρει ο Guardian.
Η Ρωσία τη Δευτέρα είναι πιθανό να προσπαθήσει να εμποδίσει το 15μελές συμβούλιο να πραγματοποιήσει τη συνεδρίασή του που ζητήθηκε από τις ΗΠΑ, «αλλά το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι ενιαίο. Οι φωνές μας είναι ενοποιημένες καλώντας τους Ρώσους να απολογηθούν», δήλωσε στο ABC News η απεσταλμένη της Ουάσιγκτον στον ΟΗΕ, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ.
«Θα πάμε στο δωμάτιο προετοιμασμένοι να τους ακούσουμε, αλλά δεν θα παρασυρθούμε από την προπαγάνδα τους», είπε την Κυριακή. «Και θα είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε σε κάθε παραπληροφόρηση που επιχειρούν να διαδώσουν κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης».
Εν μέσω καταιγισμού διπλωματικών επαφών, η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ είπε στο CBS ότι μια πρόταση για θέματα ασφαλείας που παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στη Ρωσία μπορεί να έχει κινήσει το ενδιαφέρον για τη Μόσχα.
Η πρόταση περιλαμβάνει την πιθανότητα νέων συνομιλιών αυτή την εβδομάδα μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν , και του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.
Ο πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών σχέσεων της Γερουσίας, εν τω μεταξύ, κράτησε σκληρή στάση, λέγοντας ότι είναι κρίσιμο η Ουάσιγκτον να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, ότι οποιαδήποτε επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας θα είχε πολύ υψηλό κόστος.
Ανέφερε ότι θα υπάρξουν «καταστροφικές κυρώσεις που τελικά θα συντρίψουν τη Ρωσία» εάν η Μόσχα εισβάλει.
Η Νούλαντ είπε ότι ο Λευκός Οίκος συνεργάζεται στενά με τη Γερουσία και ότι τυχόν μέτρα κυρώσεων θα είναι «πολύ καλά ευθυγραμμισμένα» με εκείνα που προέρχονται από ευρωπαίους συμμάχους. Ο Πούτιν «θα το νιώσει έντονα», είπε.
Στο Λονδίνο, η υπουργός Εξωτερικών, Λιζ Τρους, είπε ότι η Βρετανία θα αποκαλύψει νομοθεσία κυρώσεων που στοχεύει σε «μια πολύ μεγαλύτερη ποικιλία» ρωσικών οικονομικών στόχων. «Δεν θα υπάρχει πουθενά να κρυφτούν οι ολιγάρχες του Πούτιν», είπε ο Τρας στο Sky News.
Οι αναλυτές λένε ότι μια σειρά κυρώσεων που πλήττουν τις ρωσικές τράπεζες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όχι μόνο θα επηρεάσει την καθημερινή ζωή σε ολόκληρη τη Ρωσία, αλλά θα μπορούσε να ταράξει τις μεγάλες οικονομίες στην Ευρώπη και αλλού. Οι δυτικοί ηγέτες επιδιώκουν μια διττή προσέγγιση, ενισχύοντας τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, αλλά και αναλαμβάνουν μια πλήρη διπλωματική προσπάθεια στο δικαστήριο για την εκτόνωση της κρίσης, αναφέρει ο Guardian.
Η Βρετανία ετοιμάζεται να προσφέρει στο ΝΑΤΟ μια «σημαντική» ανάπτυξη στρατευμάτων, όπλων, πολεμικών πλοίων και αεροσκαφών, ανακοίνωσε το Σάββατο ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ενώ αναμένεται να μιλήσει με τον Πούτιν την επόμενη εβδομάδα.
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, χαιρέτισε την Κυριακή την αυξημένη στρατιωτική υποστήριξη, ενώ ενέκρινε επίσης τη διπλωματική πρωτοβουλία του Λονδίνου.
«Θέλουμε καλές, ισότιμες, αμοιβαίου σεβασμού σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως με κάθε χώρα στον κόσμο», δήλωσε ο Λαβρόφ στη ρωσική τηλεόραση. Επικαλούμενη την παρουσία του ΝΑΤΟ κοντά στα σύνορά της, η Ρωσία έχει υποβάλει απαιτήσεις ασφαλείας στην Ουάσιγκτον και τη στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Περιλαμβάνουν εγγύηση ότι το ΝΑΤΟ δεν θα δεχθεί νέα μέλη, ιδίως την Ουκρανία, και ότι οι ΗΠΑ δεν θα δημιουργήσουν νέες στρατιωτικές βάσεις σε πρώην σοβιετικές χώρες.
Η πρέσβης της Ουκρανίας στις ΗΠΑ, Οξάνα Μαρκάροβα, προσπάθησε να καθησυχάσει τους Αμερικανούς την Κυριακή, λέγοντας στο CBS ότι η Ουκρανία ήταν «ευγνώμων για τις Ηνωμένες Πολιτείες», αλλά ότι μετά από οκτώ χρόνια ζωής με μια συνεχή απειλή από τη Ρωσία, «δεν έχουμε την πολυτέλεια να πανικοβληθούμε».
Ο υπουργός Εξωτερικών του Κιέβου, Ντμίτρο Κουλέμπα, προέτρεψε τη Ρωσία με ένα tweet να αποσύρει τις δυνάμεις της και να «συνεχίσει τη διπλωματική εμπλοκή» εάν είναι «σοβαρή» για την αποκλιμάκωση των εντάσεων.