Στο πλαίσιο της μεγάλης πανθεσσαλικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στα Φάρσαλα, με τη συμμετοχή εκπροσώπων δεκάδων αγροτικών συλλόγων, αποφασίστηκε η κοινή έξοδος των τρακτέρ την ερχόμενη Παρασκευή 4.2. Παράλληλα, εντός των ημερών θα οριστικοποιηθεί και το εάν η κάθοδος των τρακτέρ θα γίνει αρχικά κατά τόπους ή εάν θα υπάρξει ένα κεντρικό θεσσαλικό μπλόκο (Νίκαια).
Οι αγρότες, που συζητούν όλα τα καυτά θέματα που τους απασχολούν και τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ζητούν μείωση του υψηλού κόστους παραγωγής, με κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ρεύμα, αφορολόγητο πετρέλαιο, επιδότηση των ζωοτροφών, κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια, προστασία από τις φυσικές καταστροφής μέσω των αναγκαίων έργων υποδομής, αλλαγή του κανονισμού ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει παραγωγή και κεφάλαιο στο 100%, κατώτερες εγγυημένες τιμές κ.λπ.
Στο πλαίσιο υλοποίησης της απόφασης αυτής, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας πραγματοποιεί επαρχιακές συσκέψεις για τον συντονισμό της κινητοποίησης και το στήσιμο του μπλόκου: χθες είχαν προγραμματιστεί συνελεύσεις των Αγροτικών Συλλόγων Δήμου Τυρνάβου, καθώς και των αγροτών από τα Φάρσαλα, σήμερα θα γίνει αγροτική σύσκεψη στη Νίκαια Λάρισας και την Τετάρτη αναμένεται να πραγματοποιηθούν αντίστοιχες συσκέψεις σε Ελασσόνα, Πλατύκαμπο και Αγιά. Χθες σύσκεψη είχε προγραμματιστεί και από τον Αγροτοκτηνοτροφικό Σύλλογο Ανατολικής Θεσσαλονίκης στην Επανομή, με τους αγρότες να ζεσταίνουν τα τρακτέρ τους.
Στην κινητοποίηση της Παρασκευής ανακοίνωσε ότι συμμετέχει και ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Μαντουδίου, Λίμνης, Αγίας Άννας από την Εύβοια στον κόμβο της Στροφυλιάς και με μηχανοκίνητη πορεία προς τη Λίμνη.
Σε εξέλιξη διάφορες μορφές κινητοποιήσεων
Εξάλλου, μηχανοκίνητες κινητοποιήσεις πραγματοποίησαν χθες το πρωί και αγρότες και κτηνοτρόφοι του Ηρακλείου και των Χανίων στην Κρήτη.
Παράλληλα, μετ’ εμποδίων έγινε χθες η συγκέντρωση διαμαρτυρίας αγροτών και κτηνοτρόφων από την Κεντρική Μακεδονία, μπροστά από το κτήριο του υφυπουργείου Μακεδονίας – Θράκης (υπουργείο Εσωτερικών), καθώς η αστυνομία εμπόδισε το σύνολο των συγκεντρωμένων αγροτών και των οχημάτων τους να συνεχίσουν την πορεία τους προς το κέντρο της Θεσσαλονίκης. Η κινητοποίησή ολοκληρώθηκε με την επίδοση ψηφίσματος διαμαρτυρίας στην επικεφαλής του γραφείου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη Μ. Αντωνίου.
Την ίδια στιγμή, αγρότες από τη Μακεδονία συναντήθηκαν με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σ. Λιβανό και μάλλον έφυγαν με άδεια χέρια, χωρίς επί της ουσίας απαντήσεις στα καίρια αιτήματα της μείωσης του αγροτικού κόστους, ενώ σε επίπεδο προθέσεων συζητείται στο οικονομικό επιτελείο η μείωση του ΦΠΑ στο 6% σε λιπάσματα – φυτοφάρμακα.
Θυμίζουμε ότι στο Ecofin της 7ης Δεκεμβρίου 2021 έγινε δεκτή μείωση συντελεστών ΦΠΑ σε αγροτικά μηχανήματα και βαμβάκι και ρήτρα διασφάλισης αντίστοιχης δυνατότητας σε φυτοφάρμακα – λιπάσματα, μέχρι και μετά το 2030, αλλά όταν το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες…