Κατέφθασαν τα πρώτα αμερικανικά στρατεύματα στη στρατιωτική βάση Rzeszow στην Νοτιανατολική Πολωνία, για να ενισχύσουν τους ΝΑΤΟϊκούς συμμάχους στην Ανατολική Ευρώπη ενόσω συνεχίζεται η ρωσική στρατιωτική οχύρωση στα ουκρανικά σύνορα

Προσωρινά καταλύματα κατασκευάζονται στην κοντινή πόλη Jasionka, ενώ εργάτες κατασκεύαζαν και ένα φράχτη γύρω από το συγκρότημα που θα στεγαστούν οι στρατιώτες.

Ένας Πολωνός εκπρόσωπος του στρατού ανακοίνωσε ότι: “Οι πρώτες ενισχύσεις από τη 82η Μεραρχία της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ έχουν φτάσει στην Πολωνία”.

Την περασμένη Τετάρτη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν ζήτησε τη αποστολή 3,000 επιπλέον στρατευμάτων στην Πολωνία και τη Ρουμανία ώστε να θωρακίσει την Ανατολική Ευρώπη από τις ενδεχόμενες συνέπειες της ουκρανικής κρίσης.

Περίπου 1,700 αλεξιπτωτιστές θα μεταφερθούν από τη Βόρεια Καρολίνα στην Πολωνία μέσας στις επόμενες 10 μέρες είπε ένας εκπρόσωπος των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων.

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, περίπου 1,000 Αμερικανοί στρατιώτες που βρίσκονται στην γερμανική πόλη Vilseck θα σταλούν στη Ρουμανία. Τα πρώτα ενισχυτικά αμερικανικά στρατεύματα έφτασαν στη Γερμανία την Παρασκευή.

Η Ρωσία έχει διαψεύσει τις πληροφορίες που τη θέλουν να σχεδιάζει εισβολή στην Ουκρανία, αν και έχει συγκεντρώσει παραπάνω από 100,000 στρατιώτες στα ουκρανικά σύνορα και λέει ότι θα λάβει αδιευκρίνιστα στρατιωτικά μέτρα αν δεν καλυφθούν οι απαιτήσεις, συμπεριλαμβανομένης και της υπόσχεσης του ΝΑΤΟ να μην συμμαχήσει με το Κίεβο.

Το νέο σχέδιο είναι πολύ μεγαλύτερο από το αρχικό που είχε συζητηθεί τον προήγουμενο μήνα στο Πεντάγωνο και προέβλεπε την αποστολή 8,500 στρατιωτών. Οι υπουργοί Άμυνας των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ αναμένεται να συζητήσουν για περισσότερες ενισχύσεις στην επόμενη διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στις 16-17 Φεβρουαρίου.