Στη γραμμή Μητσοτάκη και το ΚΙΝΑΛ: «Καμία έκπτωση στα εθνικά θέματα» – Υπερψηφίζει και τις 8 συμφωνίες
Ταυτόχρονα όμως, άσκησε κριτική στη κυβέρνηση για την πολιτική και τους χειρισμούς της που αφορούν στους εξοπλισμούς των Ενόπλων Δυνάμεων και την εξωτερική πολιτική που ακολουθεί.
Όπως είπε ο κ. Κατρίνης, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δεν μπορεί να αποδεχτεί εκπτώσεις στα εθνικά θέματα. «Το ΠΑΣΟΚ είναι υπερήφανο για την εξωτερική πολιτική. Δεν μπορεί να θριαμβολογεί η κυβέρνηση καθώς δεν έχει ακολουθήσει τις διαδικασίες εκπόνησης ενός εθνικού εξοπλιστικού προγράμματος, σύμφωνα με το νόμο 3978/11», σημείωσε ο κ. Κατρίνης. Επεσήμανε ότι η Ελλάδα πρέπει να πάψει να είναι χώρα πελάτης, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να εμπιστευθεί τα ικανά στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, της ΕΑΒ και των ναυπηγείων και να διαμορφώσει ένα πλήρες σχέδιο για την αμυντική βιομηχανία της χώρας που καθυστερεί σχεδόν τρία χρόνια.
«Η Ελλάδα είναι πιστός αλλά όχι δεδομένος σύμμαχος»
Σχολίασε ως κακής ποιότητας το βίντεο με το σήμα της ΝΔ όταν παρελήφθησαν τα πρώτα Rafale, ενώ εξέφρασε αντιρρήσεις ως προς την εμπλοκή σε κούρσα εξοπλισμών. «Η Ελλάδα είναι πιστός αλλά όχι δεδομένος σύμμαχος» ανέφερε, αφήνοντας αιχμές για τις αμυντικές συμφωνίες που συνήψε η κυβέρνηση καθώς έπρεπε να ζητήσει ανταλλάγματα.
Ο επικεφαλής της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ τόνισε παράλληλα την ανάγκη να είναι πολυσχιδής η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας, κάνοντας ειδική αναφορά στη στάση της Τουρκίας. Ο κ. Κατρίνης υποστήριξε ότι η μόνη διαφορά με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, όπως καθορίστηκε από τον Κ. Καραμανλή και τον Α. Παπανδρέου και υπογράμμισε ότι «καμία κυβέρνηση δεν έχει νομιμοποίηση να δεχθεί προς συζήτηση τις αιτιάσεις της Τουρκίας για αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, γιατί θα είναι το πρώτο βήμα για την αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο». «Ούτε να δεχθεί συστάσεις φίλων και συμμάχων», συμπλήρωσε ο κ. Κατρίνης, επισημαίνοντας τα όσα δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ για τις πωλήσεις όπλων από Ευρωπαίους εταίρους στην Τουρκία, στον Ισπανό πρωθυπουργό Π. Σάντσεθ. «Υπονομεύεται έτσι η κοινή ευρωπαϊκή πολιτική ασφάλειας και άμυνας», σημείωσε.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ