του Παπαγιώτη Παπαδομανωλακη
Η ίδια καταγγέλλει δημόσια πως έδωσε «συνέντευξη στο κανάλι STAR για την κατάσταση στην Ανατολική Ουκρανία στις 16.02.202 επειδή όλοι με ρωτάνε τι γίνεται στην Ουκρανία. Αποφάσισα να συμφωνήσω να δώσω αυτήν την συνέντευξη. Στις 17.02.2022 στο Κεντρικό Δελτίο έδειξαν το ρεπορτάζ, αλλά δεν έδειξαν τίποτα απο αυτά που τους είπα». «Το μόνο που διάλεξαν να δείξουν, ήταν για την φιλία μεταξύ των Ρώσων και Ουκρανών στην Ελλάδα» συμπληρώνει στην καταγγελία της.
Το λογοκριμένο απόσπασμα της συνέντευξής της, σύμφωνα με την ίδια, είναι το εξής: «Έχουμε έναν πραγματικό εμφύλιο πόλεμο! Η Δυτική και Κεντρική Ουκρανία επιτίθονται στην Ανατολική Ουκρανία απο το 2014, όταν έγινε το παράνομο πραξικόπημα και ανατράπηκε ο τότε νόμιμος πρόεδρος Γιανουκόβιτς και η κυβέρνησή του το Φεβρουάριο του 2014. Την άνοιξη του 2014 ξεκίνησε ο εμφύλιος πόλεμος. Οι Ουκρανοί μας στέλνουν βόμβες, στρατό, σκοτώνουν άμαχο πληθυσμό εδώ και 8 χρόνια!!! Η Ρωσία στέλνει ανθρωπιστική βοήθεια, πληρώνει συντάξεις και μισθούς. Πάνω απο 600 000 κάτοικοι έχουν λάβει Ρωσική υπηκοότητα και ρωσικά διαβατήρια! Η Ρωσία βοηθάει στο να επιζήσουν οι άνθρωποι σε αυτές τις περιοχές… Απο την άλλη, αυτές τις μέρες έχουν συγκεντρωθεί πάρα πολλά ουκρανικά στρατεύματα κοντά στα σύνορα με το Λουγκάνσκ και το Ντονέτσκ και προετοιμάζονται να κάνουν επίθεση…. Εγώ κατάγομαι απο το Λουγκάνσκ και το 2021 είχα πάει εκεί και συνολικά έμεινα 4 μήνες στην πόλη μου. Έχω φίλους εκεί και στενή επαφή μαζί τους σε καθημερινή βάση. Οι άνθρωποι ζούνε, εργάζονται έχουν κουραστεί την αβεβαιότητα αλλά δεν φοβούνται. Σήμερα, 17.02.2022 οι Ουκρανοί έκαναν επιθέσεις στο Ντονέτσκ! Υπάρχουν και τραυματίες! Στο Λουγκάνσκ , προς το παρόν είναι ήσυχα. Αυτή είναι η κατάσταση στην Ουκρανία με λίγα λόγια! Ο αδελφός σκοτώνει τον αδελφό!»
«Εγώ από την αρχή τους εξήγησα τις απόψεις μου και μου έκανε εντύπωση ότι παρ’όλα αυτά ήρθανε και μου πήραν συνέντευξη», μας αναφέρει, αναφερόμενη στη λογοκρισία της. Σε ότι αφορά το κλίμα φόβου που προκάλεσαν τα χτυπήματα του ουκρανικού στρατού κατά του Ντονμπάς κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα, σημειώνει πως εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από την περιοχή που βρίσκεται ο καθένας. «Εγώ κατάγομαι από τη πόλη του Λουγκάνσκ, που δεν συνορεύει τόσο πολύ με την Ουκρανία, με αποτέλεσμα τα χτυπήματα να είναι λιγότερα. Παρ’όλα αυτά έχουν καταστραφεί τις τελευταίες ημέρες σπίτια, έχουν σκοτωθεί άνθρωποι και ανησυχούσαμε πάρα πολύ. Το Ντόνετσκ που είναι μεγαλύτερη πόλη και συνορεύει περισσότερο με την Ουκρανία, το χτυπάνε ακόμα πιο εύκολα και συνεχώς».
Αναφερόμενη στο χθεσινό διάγγελμα, όπου ο Ρώσος πρόεδρος αναγνώρισε την ανεξαρτησία των δημοκρατιών του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ, μας είπε πως είχε μια αγωνία για τον λαό της, για το τι θα ακολουθήσει. «Αλλά όταν μετά μάθαμε ότι θα έχουμε και στρατιωτική πλέον προστασία από την πλευρά της Ρωσίας, τώρα πια ησύχασα. Νομίζω πια δεν κινδυνεύει τόσο ο λαός μας». Η Λιουντμίλα είναι ρωσόφωνη της Ουκρανίας και βρίσκεται στην Ελλάδα τα τελευταία 28 χρόνια. «Έχω συγγενείς και φίλους στην ανατολική Ουκρανία, μα για μένα είναι όλοι δικοί μου άνθρωποι». Τώρα, «ο κόσμος πανηγυρίζει, πετούν βεγγαλικά, στο Ντόνετσκ είχαν στήσει μια γιγαντοθόνη στο κέντρο της πόλης και περίμεναν τι θα πει ο Πούτιν. Ήταν πραγματικά συγκινητική κατάσταση».
Μας απαντά ότι σε καμία περίπτωση ο λαός δεν αντιμετωπίζει τη Ρωσία ως εισβολέα, όπως παρουσιάζουν τα δυτικά μέσα ενημέρωσης. «Ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει, καθώς από τη στιγμή που έγινε το πραξικόπημα του Μαϊντάν το 2014 και ξεκίνησε ο εμφύλιος πόλεμος, η Ρωσία ήταν η μόνη χώρα που βοηθούσε το λαό του Ντονμπάς. Έστελνε ανθρωπιστική βοήθεια, γιατί φανταστείτε το 2014 δεν είχαν οι άνθρωποι ούτε τρόφιμα, ούτε νερό, οι τράπεζες έκλεισαν, δεν υπήρχαν χρήματα και ήταν μια κατάσταση πάρα πολύ δύσκολη. Η Ρωσία βοηθούσε πολύ στέλνοντας τρόφιμα, φάρμακα κα., γιατί ξαφνικά επιβάλλουν ένα εμπάργκο και ξεμένεις. Τώρα, εκτός την ανθρωπιστική και οικονομική βοήθεια, θα έχουμε και στρατιωτική». Συμφώνησε, πως αυτό αποτελεί μια προστασία για τον λαό του Ντονμπάς, απέναντι στους φασίστες που κατέχουν την δυτική Ουκρανία και έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό κατά των ρωσόφωνων και των μειονοτήτων. Μάλιστα μας επεσήμανε πως «αυτό το κυνήγι ξεκίνησε μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, με εξαίρεση ελαχιστες δεκαετίες που υπήρξε ανοχή από πλευράς τους. Μέχρι το 1960 κυνηγούσαν Ρώσους, άμα έστελναν κάποια δασκάλα Ρωσίδα ή ρωσόφωνη σε εκείνα τα μέρη ενδέχεται να τη σκότωναν».
Αναφερόμενη στη ρωσοφοβική υστερία των μέσων ενημέρωσης, η ίδια είπε πως «έχω σταματήσει να παρακολουθώ τηλεόραση από τις 2 Μαϊου του 2014 (ημερομηνία που έλαβε χώρα η σφαγή στο κτίριο των Συνδικάτων στην Οδησσό από τους Ναζί του Δεξιού Τομέα) και στις ελληνικές ειδήσεις έλεγαν ότι οι άνθρωποι έβαλαν μόνοι τους φωτιά να καούν. Πρόσφατα που έβαλα να ξαναδώ ειδήσεις, τρόμαξα. Το άσπρο το κάνουν μαύρο. Η Ρωσία παρουσιάζεται σαν να πρόκειται να κάνει επίθεση στην Ουκρανία, που δεν πρόκειται να γίνει. Αν ήθελε η Ρωσία να κάνει πόλεμο, θα το είχε κάνει εδω και 8 χρόνια που κρατάει ο εμφύλιος πόλεμος. Γεωγραφικά λεγόμαστε Ουκρανία, αλλά η ανατολική Ουκρανία ήταν ιστορικά πάντα Ρωσία, το 80% του πληθυσμού είμαστε ρωσόφωνοι και είχαμε πάνω από 100 εθνικότητες στο Ντονμπάς. Οι Ουκρανοί άρχισαν να μας σκοτώνουν και όλοι να λένε ότι φταίει η Ρωσία, ενώ συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο».
Η ίδια περιγράφει πως οι σχέσεις με τους ουκρανόφωνους πληθυσμούς είναι καλές, ενώ σημείωσε πως «τον Οκτώβρη πήγα μετά από 8 χρόνια στο Κίεβο και ήμουν αμήχανη για τις αντιδράσεις. Οι άνθρωποι ήταν ευγενέστατοι, προτιμούσαν να μου απαντάνε στα ουκρανικά και να τους μιλάω ρωσικά, αλλά δεν είχαμε κανένα πρόβλημα. Και στην Ελλάδα, είμαι φίλη με Ουκρανούς και ανθρώπους από όλους τους λαούς της πρώην ΕΣΣΔ και δεν έχουμε κανέναν πρόβλημα. Το πρόβλημα το έχουν αυτοί (το καθεστώς του Κιέβου)».
Τέλος της ζητήσαμε ένα σχόλιο με αφορμή τη δολοφονία του Έλληνα ομογενή και ενός ρωσόφωνου από τον ουκρανικό στρατό. Η ίδια επεσήμανε ότι καθώς απουσιάζει χρόνια δεν έχε άμεση εικόνα, αλλά γνωρίζει ότι υπάρχει πρόβλημα και ιδίως στη Μαριούπολη, όπου «οι άνθρωποι είναι βασικά υπέρ των ρωσώφωνων αλλά τους έχουν καταπνίξει. Υπάρχει ένα καθεστώς τρόμου και δεν υπάρχει περίπτωση να τους αφήσουν».