Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ANT1 και στον Νίκο Χατζηνικολάου παραχώρησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας. Ο κ. Τσίπρας μίλησε για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία και την οικονομία, αλλά και για το κύμα ακρίβειας που σαρώνει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε σοκ τον πόλεμο στην Ουκρανία, επισημαίνοντας πως δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιοι επιχειρούν να αλλάξουν τα σύνορα στην Ευρώπη, υπενθυμίζοντας τον πόλεμο στην Γιουγκοσλαβία, αλλά και την εισβολή στην μαρτυρική μας Κύπρο το 1974.

Ερωτηθείς για το αν αυτή η πολιτική του Πούτιν και οι εξελίξεις με τον πόλεμο της Ουκρανίας ανοίγουν την όρεξη του Ταγίπ Ερντογάν, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ιδιαίτερα ανήσυχος για την ρητορική της τουρκικής ηγεσίας. «Σαφώς η Τουρκία αναβαθμίζει το ρόλο της στην περιοχή μετά τις τελευταίες εξελίξεις», ανέφερε ο ο κ. Τσίπρας, υπενθυμίζοντας πως αφενός οι σχέσεις λυκοφιλίας με τον Πούτιν διατηρούνται, ενώ και ο Ζελένσκι τη βοήθεια που του παρείχε η Τουρκία με τα drones.

Σχετικά με τη στάση που θα έπρεπε να κρατήσει η Ελλάδα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε μέγα λάθος την παροχή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας πως θα έπρεπε να τηρήσουμε ουδέτερη στάση.«Δεν έχουμε κανένα λόγο να εμπλακούμε στην πολεμική αντιπαράθεση, είμαστε σε μια πολύ δύσκολη περιοχή με πολύ δύσκολο γείτονα», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. Παράλληλα, άφησε αιχμές κατά του πρωθυπουργού που δεν ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για την αποστολή του πολεμικού υλικού στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας πως έπρεπε να πάρει μια στοιχειώδη γνώμη, ενώ έκανε λόγο για πρωτοφανή «βοναπαρτισμό» από τον κ. Μητσοτάκη.

«Εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη για την ανθρωπότητα, για την Ευρώπη» χαρακτήρισε την κατάσταση, ενώ «κάθετη, κατηγορητική καταγγελία και καταδίκη μας της εισβολής της Ρωσίας, της παραβίασης του διεθνούς δικαίου και του αναθεωρητισμού» συμπλήρωσε.

«Ναι στις κυρώσεις, ναι στην ανθρωπιστική βοήθεια, ναι στην ενταξιακή προοπτική της Ουκρανίας. Δεν έχουμε κανέναν λόγο να εμπλακούμε στην πολεμική αντιπαράθεση. Η Ελλάδα πρέπει να αποτελεί γέφυρα διαλόγου» είπε. «Αν το ΝΑΤΟ εμπλακεί σε πόλεμο με τη Ρωσία θα είναι τρίτος παγκόσμιος πόλεμος και θα είναι πυρηνικός. Ας μην κάνουμε καν τέτοιες σκέψεις. Και ας μην είναι στην Ελλάδα λοιπόν κάποιοι βασιλικότεροι του βασιλέως. Ο Μητσοτάκης προσπαθεί να μιμηθεί τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, αλλά δεν ακολουθεί στρατηγική Καραμανλή, ακολουθεί στρατηγική Παπάγου. Τη στρατηγική του προκεχωρημένου φυλακίου της Δύσης» σημείωσε.

Αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, σχολίασε πως «αν δεν είχε υπάρξει η Συμφωνία των Πρεσπών, θα είχαμε στα βόρεια σύνορά μας και την Τουρκία και την Ρωσία».

Αναφορικά με την οικονομία, ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έδωσε 6,6 δις σε απευθείας αναθέσεις, αλλά δεν μειώνει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα που κοστίζει 1,5 δις για ένα χρόνο. Είναι θέμα προτεραιοτήτων. Η κυβέρνηση Μηστοτάκη μεγιστοποίησε την κρίση, παρά το γεγονός ότι είχε τα εργαλεία και τις δυνατότητες να την αντιμετωπίσει. Βρισκόμαστε στο σύνδρομο της τρίτης εβδομάδας. Στη 19η μέρα του μήνα εξαντλείται το εισόδημα των νοικοκυριών. Η κρίση της ακρίβειας ήταν εδώ πριν ξεσπάσει ο πόλεμος».

«Τρομακτικές ευθύνες» καταλόγισε στην κυβέρνηση Μητσοτάκη «για τις επιλογές της, για τη βίαιη απολιγνιτοποίηση και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και την λειτουργία των καρτέλ».

«Αυτό που μας απασχολεί είναι αν θα μπορούν να πληρώσουν οι πολίτες το ρεύμα ή αν θα είναι ψηλά η μετοχή της ΔΕΗ, ώστε να έχουν υψηλά κέρδη οι ιδιώτες μέτοχοι; Είναι θέμα πολιτικής επιλογής» τόνισε και συμπλήρωσε: «Πλιάτσικο των γαλάζιων golden boys στη ΔΕH με 360 χιλιάδες ευρώ μισθό στον διευθυντή της ΔΕΗ». «Να αξιοποιηθεί σωστά το Ταμείο Ανάκαμψης» υπογράμμισε.

«Ο Μητσοτάκης όλα τα προβλήματα τα αποδίδει στη διεθνή κατάσταση. Έχουμε έναν πρωθυπουργό της δικαιολογίας. Η χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση της ευθύνης, έναν πρωθυπουργό της υπευθυνότητας» κατέληξε.