Συνέντευξη στις Νεκταρία Ψαράκη & Γεωργία Κριεμπάρδη
Με αφορμή την πρόταση της κυβέρνησης για άρον άρον άρση των περιοριστικών μέτρων, ενόψει καλοκαιριού και τουριστικής περιόδου, όπως είπε και ο υπουργός Υγείας, στην Κοινωνία Ώρα Press συζητάμε τα της πανδημίας με τον Γρηγόρη Γεροτζιάφα, Καθηγητή Αιματολογίας και Διευθυντή στο Sorbonne University.
Περιοριστικά μέτρα που η επιστημονικότητά τους αμφισβητείται, κλείσιμο και άνοιγμα δραστηριοτήτων με γνώμονα τον τουρισμό, κοινωνικός διχασμός και καμία ουσιαστική στήριξη του ΕΣΥ που ισορροπεί σε μια κλωστή με εξαντλημένο προσωπικό και κρεβάτια που στενάξουν είναι η εικόνα των δύο χρόνων πανδημίας. Και τώρα, η κυβέρνηση και πάλι σφυρίζει λήξη πανδημίας, με τα επιδημιολογικά δεδομένα να είναι σταθερά υψηλά. «Βλέπουμε τις συνέπειες των γιορτών των αποκριών, ενώ ήμασταν μέσα στο 5ο κύμα οι απόκριες γιορτάστηκαν κανονικά. Το ερώτημα είναι ποιος είναι ο ρυθμός αύξησης των νοσηλειών. Αν μπαίνουμε δηλαδή σε πορεία που θα πιέσει ξανά το σύστημα υγείας από τις νοσηλείες ή όχι. Εδώ θέλω να είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος. Με βάση τα δημοσιευμένα στοιχεία έχουμε πετύχει στην Ελλάδα εμβολιασμό του 72-75% του πληθυσμού και κανονικά δε θα έχουμε πολλή μεγάλη πίεση στα νοσοκομεία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα έχουμε αυξημένο αριθμό νοσηλειών και θανάτων, διότι εγείρεται το ερώτημα για την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχεται από το ΕΣΥ το οποίο έχει αποδιοργανωθεί» σχολιάζει ο κ. Γεροτζιάφας.
Αν και συγκρατημένα αισιόδοξος ότι δεν θα ζήσουμε όσα ζήσαμε πέρυσι τον Νοέμβριο, βάζει ένα αστεράκι, «που είναι η ετερογένεια του εμβολιασμού, για τον οποίο δεν υπάρχουν πρόσφατα στοιχεία στην Ελλάδα». «72% είναι ο εθνικός μέσος όρος και 86% στους ενήλικες. Αλλά ο εθνικός μέσος όρος δεν μας δείχνει τις τυπικές αποκλίσεις, δηλαδή ποιες είναι οι περιοχές που έχουν χαμηλά επίπεδα εμβολιασμού, και αυτές που έχουν πολύ υψηλά. Ξέραμε το καλοκαίρι ότι το κέντρο της Αθήνας, τα Β.Π. της Αθήνας και τα τουριστικά νησιά είχαν ποσοστό της τάξεως του 90%. Όμως στη Βόρεια Ελλάδα, στα χωριά, στις βιομηχανικές περιοχές της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας είχαμε 40% που μπορεί τώρα να είναι στο 60%, ποσοστά που δεν φτάνουν να καλύψουν τον κόσμο και να μην αρρωσταίνει βαριά. Είναι ταξική η διάσταση του προβλήματος. Είναι περιοχές με κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες και δυσκολίες πρόσβασης λόγω γεωγραφικών εμποδίων στις δομές υγείας» επισημαίνει.
«Είμαι πεπεισμένος ότι αν στην Ελλάδα δεν εφαρμοζόταν το γενικευμένο Lockdown του Μαρτίου, η χώρα θα ήταν ένα γενικευμένο σφαγείο. Το καλοκαίρι του 2020 γίνονται συνέδρια μεταφοράς γνώσης έτσι ώστε οι γιατροί να επιμορφώνονται με βάση τα δεδομένα. Στην Ελλάδα αντί το καλοκαίρι να γίνει προσπάθεια εκπαίδευσης των γιατρών που βρίσκονται μέσα στις ΜΕΘ υπό την αιγίδα των Ιατρικών Συλλόγων του Υπουργείου Υγείας, είπαμε ότι τελειώσαμε με την πανδημία και πάμε για ανέμελο καλοκαίρι. Το αποτέλεσμα είναι τον Οκτώβριο του 2020, όταν ξεκινάει το δράμα στη Θεσσαλονίκη να γίνεται σφαγείο, ενώ ξέραμε πώς να θεραπεύουμε καλύτερα τους αρρώστους. Και οι γιατροί μας έπαιρναν τηλέφωνο από τη Θεσσαλονίκη και μας ρωτούσαν “τι να δώσουμε; Κολχικίνη; Αντιπηκτικά;”», προσθέτει ο ίδιος.
«Στην Ελλάδα μπήκαμε μέσα στο καλοκαίρι την τουριστική περίοδο, πρακτικά με ακυρωμένη την επιδημιολογική επιτήρηση» σημειώνει και μιλά για τουρίστες που έρχονταν χωρίς κανένα έλεγχο, και εποχιακούς εργαζόμενους χωρίς κανένα έλεγχο. «Δεν λέω να μην έρθουν, να έρθουν. Αλλά δε γίνεται χωρίς επιδημιολογική επιτήρηση για να μην δημιουργήσουν υποτίθεται προβλήματα στη λειτουργία της αγοράς. Άρα μπαίνουμε τον Σεπτέμβρη χωρίς επιδημιολογική επιτήρηση και χωρίς εκπαίδευση του προσωπικού. Επιπλέον γνωρίζουμε όλοι ότι η Ελλάδα είναι στις κορυφαίες θέσεις στην Ευρώπη στις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις και στα μικρόβια που άνθισαν με τα αντιβιοτικά. Αυτό ισχύει από το 2006. Γνωρίζουμε ότι ένα μέρος του παιχνιδιού της επιβίωσης παίζεται στις ΜΕΘ. Το ερώτημα είναι: Τι έγινε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα της αντίστασης στα αντιβιοτικά; Τίποτα δεν έγινε» τονίζει.
«Τι έγινε στο επίπεδο εκπαίδευσης των πολιτών πέρα από το να τους φωνάζουν για τις μάσκες και την ατομική ευθύνη;»
Γνωρίζουμε από το καλοκαίρι του 2020 ότι όσο πιο γρήγορα διαγνώσεις τον κορονοϊό, τόσο πιο αποτελεσματικά θα θεραπευτείς. «Τι έγινε λοιπόν στο επίπεδο εκπαίδευσης των πολιτών πέρα από το να τους φωνάζουν για τις μάσκες και την ατομική ευθύνη, για να καταλάβουν τα συμπτώματα, διότι δεν είναι γρίπη, δεν είναι απλή ίωση, διότι πρέπει να δεις τον γιατρό σου. Και να το πάμε ένα επίπεδο παραπάνω; Ένας πολίτης για να δει τον γιατρό του πρέπει να τον πληρώσει. Ποιοι από τους φτωχούς πολίτες μπορούν να πληρώσουν τους γιατρούς; Ποια μέριμνα έγινε από το κράτος για να επισκεφθούν τους γιατρούς τους οι πολίτες που ξεκινούν με συμπτώματα ίωσης – διότι έτσι ξεκινάει ο κορονοϊός – έτσι ώστε να μην επιβαρυνθεί η τσέπη τους; Διότι οι άνθρωποι δεν έχουν λεφτά» υπογραμμίζει ο κ. Γεροτζιάφας.
Τον Οκτώβριο του 2020 αποδιοργανώνεται το ΕΣΥ. Ξέραμε ότι τον Δεκέμβριο θα έχουμε εμβόλια. «Τότε, είπα ότι τα εμβόλια δεν είναι πανάκεια. Θα έχουμε και αποτυχίες. Είναι ένα από τα τρία εργαλεία που έχουμε για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία. Τον Γενάρη ξέραμε ότι για να πετύχεις τον εμβολιασμό, πρέπει ο κόσμος να είναι πεπεισμένος για την αναγκαιότητά του, δεύτερον να τον έχεις ενημερώσει επαρκώς και τρίτον να του πεις την αλήθεια. Ότι δεν τελειώνει η πανδημία. Αυτά τα γράψαμε. Επιστήμονες, ειδικοί και στην Ελλάδα τα έχουμε γράψει. Τον Φλεβάρη του 2021 ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας με τα περίφημα διαγράμματα και έλεγε ότι μέσα σε τρεις μήνες θα έχουμε καθαρίσει με την πανδημία διότι θα έχουμε εμβολιάσει το σύνολο του πληθυσμού. Ψέματα. Δεν έλεγαν αυτά οι δημοσιεύσεις. Οι δημοσιεύσεις έλεγαν ότι θα έχουμε αντίσταση, θα έχουμε προβληματισμένο πληθυσμό, ότι θα πρέπει να προσέξουμε να εμβολιάσουμε τους φτωχότερους πληθυσμούς γιατί εκείνοι είναι οι πιο επικίνδυνοι για να νοσήσουν βαριά αλλά και ταυτόχρονα για να αρνηθούν το εμβόλιο για διάφορους λόγους και πρέπει να κάνουμε μία πολιτική ενημέρωσης με γνώμονα την αλήθεια. Σου δίνω το εμβόλιο για να σε προφυλάξω από τη βαριά νόσηση και όχι για να σε απαλλάξω από την πανδημία» εξηγεί.
«Αντί να καθίσουν και να οργανωθούν σε αυτή τη βάση τι έκαναν; Σάπισαν στο ξύλο τους νεαρούς της Ν. Σμύρνης. Κυνηγούσαν τα παιδιά που έβγαιναν στο ΑΠΘ για να κάνουν μαθήματα στα γρασίδια. Έβαλαν ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού απέναντι στην πολιτεία, η οποία ήταν ο φορέας υλοποίησης της πολιτικής αντιμετώπισης της πανδημίας. Όταν βάζεις τον πληθυσμό απέναντι, τότε το επόμενο βήμα είναι ο πληθυσμός να αμφισβητήσει την αξία των μέτρων που παίρνει το κράτος και ταυτόχρονα πριμοδότησαν με τα ΜΜΕ, όλον τον σκοταδιστικό σκεπτικισμό που προέρχεται από φασιστικά ρεύματα, και φτάσαμε σε ένα σημείο να λέμε ότι με το εμβόλιο ξανατελειώνει η πανδημία, ενώ όλοι οι επιστήμονες λέγαμε ότι δεν τελειώνει και ότι είναι απλώς ένα εργαλείο» επισημαίνει ο κ. Γεροτζιάφας.
Όσο για το ζήτημα που προέκυψε με τις θρομβώσεις, «σε ένα μήνα κατακτήσαμε τη γνώση για να καταλάβουμε από πού προέρχονται. Κρατική όμως πολιτική, για το πώς αντιμετωπίζουμε τους ανθρώπους με θρομβώσεις από το εμβόλιο δεν έγινε. Με αποτέλεσμα πάλι να μείνει ο πληθυσμός σε μία συζήτηση στην οποία ο πληθυσμός έλεγε, “εντάξει ο covid είναι μία νόσος που είναι γρίπη και βαράει ηλικιωμένους”, με αποτέλεσμα να δημιουργείται δυσπιστία» τονίζει.
«Η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού έγινε με επιθετικό τρόπο»
Ο κ. Γεροτζιάφας έχει πολλάκις δηλώσει ότι είναι υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού, αν και τονίζει πως η υποχρεωτικότητα στην Ελλάδα έγινε με επιθετικό τρόπο. «Γιατί το έκαναν οι Πορτογάλοι το ποσοστό εμβολιασμού 90%; Γιατί ήξεραν ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας τους έχει τρύπες και ήξεραν ότι το εμβόλιο θα προστατεύει πληθυσμούς. Και έβαλαν τον γνωστό ναύαρχο να γυρίζει από ραχούλα σε χωριό και σε πολιτεία για να μιλήσει στους ανθρώπους. Στην Ελλάδα τι κάναμε; Δώσαμε φωνή στους αντιεμβολιαστές» σημειώνει και συνεχίζει: «Είτε ο εμβολιασμένος, είτε ο ανεμβολίαστος, μπορεί να γίνει κρούσμα. Ο ανεμβολίαστος όμως έχει κίνδυνο οκτώ φορές μεγαλύτερο να γίνει ασθενής και να χρειαστεί νοσηλεία. Το εμβόλιο μπορεί να μετατρέψει ένα δυνητικά βαρύ νόσημα σε ήπια λοίμωξη» υπογραμμίζει στη συζήτησή μας.
«Στην Ελλάδα, έχουμε τινάξει το κράτος πρόνοιας στον αέρα ως λειτουργία, και δεν υπάρχει ως ευθύνη του κράτους να παρεμβαίνει και να προστατεύει τον πληθυσμό. Το έκαναν με την πανδημία και τώρα το κάνουν με την ακρίβεια. Αφήνεις τον κάθε άνθρωπο να κάνει ό,τι θέλει όπως το φαντάζεται» σχολιάζει, ενώ τονίζει πως «έχουμε πέντε μήνες ως τον Οκτώβρη που θα έρθει το νέο πανδημικό κύμα. Μπορεί να χρειαστούμε ξανά εμβολιασμό, ξανά μέτρα αποστασιοποίησης. Κάνει η πολιτεία τα απαραίτητα βήματα για να ξαναπεισθούν οι πολίτες για τη σοβαρότητα του πράγματος;».
«Δεν είχα καμία ψευδαίσθηση ότι η συγκεκριμένη κυβέρνηση θα μπορούσε να ενισχύσει το σύστημα υγείας. Δεν έκαναν τίποτα σ’ έναν χρόνο, περιμέναμε ότι θα κάνουν οι ίδιοι τους επόμενους έξι μήνες; Όχι» απαντά και τονίζει πως έχουν πεθάνει σε έξι μήνες όσοι σε ενάμιση χρόνο πανδημίας. «Δεν τους ενδιαφέρει» θα πει για τους κυβερνώντες . Ο ίδιος τονίζει πως κινδυνεύουμε να χάσουμε τις ιατρικές κατακτήσεις και προτείνει «ενημέρωση του πληθυσμού, με ιατρικούς τοπικούς συλλόγους, στους δήμους, στα χωρία, σε όλες τις περιοχές να βγουν μπροστά, να βγουν μπροστά οι άνθρωποι που εμπιστεύεται ο πολίτης», μιας και «όταν βγαίνουμε σε Μέσα που ο κόσμος δεν εμπιστεύεται, ό,τι και να πεις, το μήνυμα είναι αποδυναμωμένο.
Ο ίδιος δεν ξεχωρίζει τους πολίτες. Μιλά και για έναν ακόμα ρατσισμό που γεννήθηκε στην πανδημία. «Η ζωή του ηλικιωμένου έχει την ίδια αξία με τη δική μου, με όλων» τονίζει, και επαναλαμβάνει πως η Πολιτεία δεν εξασφάλισε ένα ενισχυμένο σύστημα υγείας κι έναν ικανοποιητικό εμβολιασμό. «Τι πολιτική έχεις κάνει για να πείσεις τον κόσμο;» διερωτάται.