Στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Δευτέρας 28/03/2022 και της Τρίτης 29/03/2022 είναι:
-Σταθερή (+2%) σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων του Σαββάτου 26/03/2022 και της Κυριακής 27/03/2022.
-Οριακά αυξημένη (+21%) σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Δευτέρας 21/03/2022 και Τρίτης 22/03/202.
«Η διασπορά του ιού στην κοινότητα είναι πολύ μεγάλη, όπως άλλωστε διαπιστώνει καθένας στον κοινωνικό και εργασιακό του περίγυρο. Σε οποιονδήποτε χώρο κι αν κινούμαστε υπάρχει η πιθανότητα επαφής με τον ιό. Τα συμπτώματα είναι ήπια για τη συντριπτική πλειοψηφία των νοσούντων, που είναι εμβολιασμένοι και μετά την ολιγοήμερη υποχρεωτική απομόνωση επιστρέφουν στις δραστηριότητές τους. Τα μέτρα αυτοπροστασίας -η μάσκα, η υγιεινή των χεριών, ο αερισμός των χώρων- μπορούν να περιορίσουν τις μολύνσεις, και επαναμολύνσεις και κυρίως να μειώσουν την έκθεση σε κίνδυνο βαριάς νόσησης τους πιο ευάλωτους», δήλωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.
