Μεταξύ άλλων, το ΔΝΤ εκφράζει την αντίθεσή του στις μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών που προωθεί η κυβέρνηση. Όπως επισημαίνει, μια τέτοια ενέργεια μεταφέρει το βάρος στις μελλοντικές γενιές, και τονίζει ότι οι μειώσεις θα πρέπει να αντιστραφούν.
Επίσης συνιστά στην ελληνική κυβέρνηση να παρακολουθεί στενά την περίοδο μετά την απόσυρση των μέτρων στήριξης για την πανδημία, καθώς ενδέχεται να προκύψει πληθώρα «κόκκινων» δανείων. Μάλιστα, συστήνει στις τράπεζες να προχωρήσουν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και ισχυρότερα κεφάλαια ασφαλείας.
Όσο για την κατώτατο μισθό, το ΔΝΤ ενθαρρύνει μια «συνετή» αύξηση, με τρόπο που «να διαφυλάσσει την ανταγωνιστικότητα», ενώ ζητά να προωθηθούν από το 2023 και μετά οι τιμαριθμικές αυξήσεις σε μισθούς δημοσίου και συντάξεις
Αναφορικά με τις εκτιμήσεις του Ταμείου, προβλέπει μείωση της ανάπτυξης κατά μια ποσοστιαία μονάδα (στο 3,5% από 4,5% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση) και μέσο πληθωρισμό 4,5%. Αν και εκτιμά ότι το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα πέσει κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα το 2023, ωστόσο σημειώνει ότι «η ικανότητα της Ελλάδας να εξυπηρετεί το χρέος της υπό συνθήκες σοβαρού σοκ θα εξαρτάται από τη συνεχιζόμενη ευρωπαϊκή υποστήριξη».
Επίσης, συστήνει στην Ελλάδα τη διατήρηση μιας διευκολυντικής δημοσιονομικής πολιτικής, πρωτογενές έλλειμμα κάτω του 2% φέτος και αντίστοιχο πλεόνασμα από το 2023 και μέχρι το 2027.
Αφού επικροτεί την πρόωρη πληρωμή των εκκρεμών δανείων ύψους 1,8 δισ. ευρώ από την Αθήνα, το Ταμείο σημειώνει ως θετικά στοιχεία της ελληνικής οικονομίας, την ισχυρή ανάκαμψη του 2021 (μετά την ύφεση της πανδημίας), την μείωση των «κόκκινων» δανείων (με το πρόγραμμα «Ηρακλής») και την ενισχυμένη ρευστότητα των τραπεζών (με τη συνδρομή της ευρωπαϊκής πολιτικής).