Με νέα έρευνα που έδωσαν στη δημοσιότητα, οι επιστήμονες του Κέντρου για τη Βιοποικιλότητα και την Περιβαλλοντική Έρευνα του Πανεπιστημίου UCL του Λονδίνου κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με τους αριθμούς των εντόμων που «καταρρέουν» διεθνώς.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα του UCL που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Nature υπό τον τίτλο «Η γεωργία και η κλιματική αλλαγή αναδιαμορφώνουν τη βιοποικιλότητα των εντόμων παγκοσμίως», ο συνδυασμός δύο παραγόντων, της υπερθέρμανσης του πλανήτη από τη μια πλευρά και των εντατικών καλλιεργειών/χρήσεων γης από την άλλη, έχει συμβάλει ώστε οι πληθυσμοί των εντόμων στις «καταπονημένες αγροτικές περιοχές» (climate-stressed farmlands) να μειωθούν έως 50% (ως προς το πλήθος τους) και έως 27% (ως προς το πλήθος των ειδών τους) σε σύγκριση με τους λιγότερο διαταραγμένους οικοτόπους (less-disturbed habitats) τους οποίους δεν έχει αγγίξει ακόμη το ίδιο έντονα η κλιματική αλλαγή.
Η μείωση των εντόμων είναι μεγαλύτερη στις γεωργικές εκτάσεις με τις εντατικές καλλιέργειες στις τροπικές χώρες, εκεί όπου είναι πιο έντονες και οι συνδυασμένες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και της απώλειας οικοτόπων.
Τα περισσότερα από τα 5,5 εκατομμύρια είδη εντόμων που υπάρχουν παγκοσμίως εκτιμάται ωστόσο ότι ζουν σε ακριβώς αυτές τις περιοχές… όπερ σημαίνει πως μια εν εξελίξει οικολογική καταστροφή λαμβάνει πλέον χώρα διεθνώς χωρίς οι περισσότεροι από εμάς καν να το καταλαβαίνουμε, όπως σημειώνει σε δημοσίευμά του ο ιστοχώρος Conversation.
«Τα έντομα είναι κρίσιμα για το μέλλον του πλανήτη μας», συνεχίζουν στο άρθρο τους οι συντάκτες του Conversation. «Βοηθούν στο να κρατηθούν υπό έλεγχο τα είδη των παρασίτων και στο να διασπαστεί το νεκρό υλικό για την απελευθέρωση θρεπτικών συστατικών στο έδαφος. Τα ιπτάμενα έντομα λειτουργούν επίσης ως βασικοί επικονιαστές για πολλές σημαντικές καλλιέργειες τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων φρούτων, μπαχαρικών και – για τους λάτρεις της σοκολάτας – του κακάο.»
«Ως εκ τούτου», σύμφωνα με το Conversation, «ο αυξανόμενος αριθμός αναφορών για τον αριθμό των εντόμων που βρίσκεται σε απότομη μείωση προκαλεί ανησυχία». Κι αυτό διότι «η απώλεια της βιοποικιλότητας των εντόμων θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο αυτές τις ζωτικές οικολογικές λειτουργίες, απειλώντας την ανθρώπινη διαβίωση και την επισιτιστική ασφάλεια».
Με πληροφορίες από Nature, the Conversation