Οι εμπρηστικές οβίδες πυροβολικού που εκτόξευσαν οι ισραηλινές δυνάμεις έπληξαν μια μεγάλη αποθήκη φαρμακευτικών και γεωργικών εφοδίων, πυροδοτώντας φωτιά σε εκατοντάδες τόνους φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων, πλαστικών και νάιλον.
Η επίθεση προκάλεσε έναν τοξικό καπνό σε μια περιοχή περίπου 6 τετραγωνικών χιλιομέτρων, προβλήματα υγείας -μεταξύ αυτών και αναφορές για δύο αποβολές- σε πλήθος πολιτών, καθώς και περιβαλλοντική καταστροφή.
Στην εκτεταμένη έρευνα που περιλάμβανε αναλύσεις υλικών από κινητά τηλέφωνα, drone και κάμερες ασφαλείας, δεκάδες συνεντεύξεις και μαρτυρίες κατοίκων και αναλύσεις πυρομαχικών, έγινε χρήση 3D μοντελοποίησης της αποθήκης, προκειμένου να προσομοιωθούν οι ακριβείς συνθήκες της επίθεσης.
Πρόκειται για την πρώτη δημοσίευση της νεοσυσταθείσας μονάδας έρευνας εγκληματολογικής αρχιτεκτονικής της παλαιστινιακής οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων Al-Haq, μιας συνεργασίας μοναδικής στο είδος της στη Μέση Ανατολή με τη Forensic Architecture – την υπηρεσία έρευνας του πανεπιστημίου του Λονδίνου που διενεργεί ψηφιακές ανασυνθέσεις πολύκροτων υποθέσεων.
Νομικοί αναλυτές κατέληξαν πως, βάσει των ευρημάτων της Al-Haq, παρότι στον βομβαρδισμό χρησιμοποιήθηκαν συμβατικά όπλα, «η επίθεση στην αποθήκη, εν γνώσει της ύπαρξης τοξικών χημικών εντός της, ισοδυναμεί με χημικά όπλα μέσω έμμεσων μέσων. Τέτοιες ενέργειες είναι σαφώς απαγορευμένες… και διωκόμενες βάσει καταστατικού της Ρώμης, του Διεθνούς ποινικού δικαστηρίου».
«Δεν υπάρχει στρατιωτική δικαιολογία για τη χρήση προηγμένων βλημάτων σ’αυτήν την περίπτωση. Είναι ανακριβη και ακατάλληλα για χρήση σε αστικό περιβάλλον» εξηγεί Κρις Κομπ-Σμιθ, ειδικός στα πυρομαχικά.
Τουλάχιστον 256 άνθρωποι στη Γάζα και άλλοι 14 στο Ισραήλ σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του 11ήμερου πολέμου, τον περασμένο Μάιο, μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.
Σύμφωνα με την Al-Haq, η επίθεση στην αποθήκη Khudair ήταν η πρώτη σε μια σειρά επιθέσεων με στόχους οικονομικές και βιομηχανικές υποδομές της Γάζας.
Με πληροφορίες από Guardian