Ο Γιάννης Οικονόμου είπε εμμέσως πλην σαφώς, ότι η ελληνική πλευρά στέλνει στην Ουκρανία τεθωρακισμένα που δεν χρειάζεται και θα λάβει δωρεάν πιο σύγχρονα όπλα. Υποστήριξε, ακόμη, ότι πρώτα θα έρθουν τα γερμανικά οχήματα και μετά θα αποσταλούν τα σοβιετικού τύπου ΒΜΡ-1, ωστόσο, αντίστοιχες συμφωνίες που έχει συνάψει η Γερμανία με άλλες χώρες μέχρι στιγμής δεν έχουν λειτουργήσει έτσι.

Ενδεικτικό, όμως, του τρόπου με τον οποίο προσεγγίζει η κυβέρνηση ένα εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα είναι το γεγονός πως ο Γιάννης Οικονόμου δεν αισθάνθηκε ιδιαίτερα την ανάγκη να απαντήσει στην κριτική πως για ακόμη μια φορά οι πολίτες, το Πεντάγωνο και το πολιτικό σύστημα μαθαίνουν από το εξωτερικό ειδήσεις για αποστολή βαρύ οπλισμού στα πολεμικά μέτωπα.

Επιχείρησε, αρχικά, να υποβαθμίσει το θέμα αναφέροντας «υπάρχει περίπτωση να μείνουν κρυφά αυτά τα πράγματα;», για να ισχυριστεί πως «Όταν θα έρχονταν τα καινούρια και θα φύγουν τα παλιά θα γινόταν η ανακοίνωση».

Όταν, πάντως, οι δημοσιογράφοι επέμειναν στην ερώτηση ο Γιάννης Οικονόμου προχώρησε σε καθόλου δημιουργική ασάφεια σημειώνοντας «όλη αυτή η διαδικασία προκύπτει μετά από συνεννόηση των δύο επιτελείων Ελλάδας και Γερμανίας. Απασχόλησε λίγο την συζήτηση μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και του Γερμανού Καγκελάριου, ο οποίος το είπε σε συνέντευξή του».

Σε άλλη ερώτηση περιορίστηκε στο να απαντήσει ότι… «κοινοποιήθηκε αν θέλετε η πρόοδος των επαφών που είχαν γίνει μεταξύ των δύο επιτελείων».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τέλος, αφού απέφυγε να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες για τη συμφωνία και τα θολά σημεία που υπάρχουν σε αυτή (κόστος συντήρησης, ανταλλακτικά, μεταφορά κλπ) δήλωσε ότι σε ένα με ενάμιση μήνα θα υπάρξει ενημέρωση από το υπουργείο Άμυνας, ενώ έκλεισε ξανά την πόρτα για επίσημη ενημέρωση από την κυβέρνηση στη Βουλή.

Όπως είχε γίνει και με το ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, ο Γ. Οικονόμου είπε ότι δεν προβλέπεται ειδική διαδικασία ενημέρωσης, ενώ σημείωσε ότι η συμφωνία θα υλοποιηθεί με «απόφαση διαρκείας» του ΚΥΣΕΑ.

Δριμεία κριτική από τον ΣΥΡΙΖΑ

Την ώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί να μαζέψει τα ασυμμάζευτα μετά την αποκάλυψη των εν κρυπτώ ενεργειών της, η αξιωματική αντιπολίτευση συνεχίζει να αυξάνει την πίεση.

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. χαρακτήρισε αδιανόητο να μαθαίνει η χώρα την αποστολή τεθωρακισμένων στην Ουκρανία.

Ο Νάσος Ηλιόπουλος, δήλωσε (ΣΚΑΪ) ότι «δεν μας ενδιαφέρει αν η κυβέρνηση λέει ότι δήθεν δεν θα έμενε κρυφό» και πως «έπρεπε εξαρχής να το γνωρίζουν οι Έλληνες πολίτες, διότι δεν είναι καθόλου ασήμαντο το να συνεχίζει η χώρα μας να στέλνει πολεμικό υλικό σε αυτή την περιοχή». Πρόσθεσε ότι «η πλειοψηφία του ελληνικού λαού διαφωνεί με την αποστολή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία», ενώ σχολίασε ότι «η χώρα δεν είναι χωράφι του κ. Μητσοτάκη για να παίρνει μόνος του τέτοιες αποφάσεις».

Σημείωσε ότι «στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. διαφωνούμε και στην ουσία της απόφασης -όχι μόνο στο ότι δεν ενημερωθήκαμε». «Ναι η Ελλάδα πρέπει να στηρίξει την Ουκρανία, να στηρίξει το διεθνές δίκαιο, να στείλει ανθρωπιστική βοήθεια. Αλλά λέμε όχι σε στρατιωτική εμπλοκή της χώρας», τόνισε, υποστηρίζοντας ότι «η αποστολή τεθωρακισμένων θέτει προβλήματα στην ασφάλεια της ίδιας της Ελλάδας. Γιατί όταν για παράδειγμα αλλάζει το status με το οποίο η Ρωσία αντιμετωπίζει την τουρκική προκλητικότητα στην περιοχή, ή το θέμα της Κύπρου, προκύπτουν σοβαρά ζητήματα».

Ο κ. Ηλιόπουλος χαρακτήρισε «αστείο» να προσπαθεί η κυβέρνηση να πείσει, όπως είπε, ότι «ξύπνησαν ένα πρωί οι Γερμανοί, τρελάθηκαν και αποφάσισαν να μας δώσουν καινούργια τεθωρακισμένα αφού θα στείλουμε εμείς τα παλιά στην Ουκρανία, και δεν θα ζητήσουν τίποτα άλλο». «Υπάρχει σε αυτή τη συμφωνία αίτημα από τη Γερμανία να αναβαθμίσουμε ενδεχομένως και άλλα τεθωρακισμένα που έχουμε; Υπάρχει άλλη υποχρέωση για την Ελλάδα;», ρώτησε, σημειώνοντας ότι «η κυβέρνηση οφείλει να δώσει απαντήσεις. Η ενημέρωση πρέπει να γίνει στη Βουλή άμεσα».

Πυρά εκτόξευσε και ο απερχόμενος γραμματέας του κόμματος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, σημειώνοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης δεν ένιωσε την ανάγκη να ενημερώσει τον ελληνικό λαό για αυτήν του την απόφαση στη δική του τοποθέτηση. Το μάθαμε κατά τύχη, όπως κατά τύχη έχουμε μάθει και άλλες εξελίξεις στην εξωτερική πολιτική”.

Πρέπει να καταλάβει ότι είναι πρωθυπουργός σε μία δημοκρατική χώρα, δεν είναι Λουδοβίκος. Δεν έχει καμία εν λευκώ εξουσιοδότηση να προχωρά, χωρίς κοινοβουλευτικό και θεσμικό διάλογο, σε αποφάσεις που εμπλέκουν τη χώρα σε γεωπολιτική κρίση».

Τονίζοντας ότι η συμφωνία πιθανότατα είναι προβληματική και ως προς την υλική της ωφέλεια για την αμυντική επάρκεια της χώρας, σχολίασε: «ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να εξηγήσει ποιος είναι ο κερδισμένος σε αυτήν τη συμφωνία».