Xθες Δευτέρα, τα «Νέα» φιλοξένησαν τρία άρθρα, υπεράσπισης του Ανδρέα Λοβέρδου, μετά τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο Novartis, σχετικά με το έγγραφο του FBI όπου κατά τη μετάφρασή του …χάθηκαν τα ονόματα που εμπλέκονται σε μίζες και δωροδοκίες.
Το πρώτο είναι του ίδιου του κ. Λοβέρδου («Tι απαντώ τώρα στους σκευωρούς της Novartis»), που στηρίζει την επιχειρηματολογία του σε 2 σημεία:
«Στις 25 Μαΐου του 2017 η εισαγγελέας διαφθοράς Τουλουπάκη λαμβάνει ένα έγγραφο από το FBI που ξεκαθαρίζει ρητώς από την αρχή ότι δεν είναι απόρρητο και δεν αποτελεί έκθεση των αμερικανικών αρχών, αλλά διαβίβαση καταθέσεων προστατευόμενων μαρτύρων στις ΗΠΑ ». Ωστόσο, το FBI υιοθετεί πλήρως τις καταθέσεις των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος. Επίσης, στις ΗΠΑ οι μάρτυρες «whistleblowers» υποχρεώνονται να πουν όλη την αλήθεια χωρίς να αποκρύψουν τίποτα, διαφορετικά γνωρίζουν ότι θα βρεθούν οι ίδιοι στη φυλακή.
Το δεύτερο επιχείρημα του κ. Λοβέρδου, είναι ότι η κυρία Τουλουπάκη αρνείτο να διαβιβάσει το έγγραφο στην Προανακριτική. Πράγματι, είχε αρνηθεί, γιατί το έγγραφο ξεκινάει με υπενθύμιση ότι «οι πληροφορίες σε αυτό το έγγραφο είναι μόνο για σκοπούς πληροφόρησης και καθοδήγησης και η κυβέρνησή σας δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες σε οποιαδήποτε νομική διαδικασία, να διαδώσει τις πληροφορίες σε οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση, πρόσωπο ή οντότητα κλπ».
Στο δεύτερο άρθρο της εφημερίδας («Κουβάς»), ο Γιάννης Πρετεντέρης δεν απαντά στο βασικό ερώτημα της παραποίησης του εγγράφου. O αρθρογράφος των Νέων υποστηρίζει ότι από τη στιγμή που το έγγραφο είχε δημοσιευτεί, «στις 7 Ιουνίου 2020 (και) στην Αυγή, ενώ περιέχεται “απαραποίητο” (και) σε όλες τις σχετικές δικογραφίες, ούτε καν αξίζει να συζητάμε: Στον κουβά, λοιπόν».
Ο Η. Κανέλλης -τρίτο άρθρο των Νέων- («H σκευωρία Novartis πριν από το εδώλιο») αποδίδει την πλαστογράφηση λίγο πολύ σε δάκτυλο του ΣΥΡΙΖΑ και των «σκευωρών», αποκαλύπτοντας μια σημαντική λεπτομέρεια: «Μια ελπίδα έχουν οι εμπλεκόμενοι: να μην πάει η υπόθεση στο ακροατήριο. Να προκύψουν νέες εκκρεμότητες (ή να φανεί ότι προκύπτουν νέες εκκρεμότητες) ώστε να μην προλάβει η ανακρίτρια που χειρίζεται την υπόθεση, Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου, να ολοκληρώσει την ανάκριση πριν βγει στη σύνταξη, στο τέλος του μήνα. Ένας επόμενος ανακριτής θα χρειαστεί πολύ χρόνο να ενημερωθεί και να μελετήσει, οπότε ζήσε Μάη μου… ».