Μιλώντας μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου της Τουρκίας δήλωσε ότι η συνάντησή τους στην Άγκυρα ήταν γόνιμη, συμπεριλαμβανομένης thw βούλησης για επιστροφή στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Μόσχας και Κιέβου για μια πιθανή κατάπαυση του πυρός. Ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι πιστεύει ότι ο κόσμος πρέπει να συνεργαστεί για να ανοίξει ένα ασφαλές πέρασμα για τις γεωργικές εξαγωγές της Ουκρανίας και ότι η Τουρκία θεωρεί τις ρωσικές απαιτήσεις για άρση των περιορισμών στις γεωργικές εξαγωγές της ως «ιδιαίτερα νόμιμες».
«Έχουν διατυπωθεί διάφορες ιδέες για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών στην αγορά και πιο πρόσφατα είναι το σχέδιο του ΟΗΕ (συμπεριλαμβανομένου) ενός μηχανισμού που μπορεί να δημιουργηθεί μεταξύ του ΟΗΕ, της Ουκρανίας, της Ρωσίας και της Τουρκίας» δήλωσε ο Τσαβούσογλου. «Το βλέπουμε ως λογικό», πρόσθεσε. «Φυσικά, τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία πρέπει να το αποδεχθούν».
Ο κ. Λαβρόφ δήλωσε ότι η Ουκρανία είναι υπεύθυνη να λύσει το πρόβλημα των μεταφορών σιτηρών με την αποναρκοθέτηση των λιμανιών της στη Μαύρη Θάλασσα και ότι η Ρωσία δεν χρειάζεται να αναλάβει καμία δράση επειδή έχει ήδη αναλάβει τις απαραίτητες δεσμεύσεις. «Δηλώνουμε καθημερινά ότι είμαστε έτοιμοι να εγγυηθούμε την ασφάλεια των πλοίων που εξέρχονται από τα ουκρανικά λιμάνια και κατευθύνονται προς (τα τουρκικά ύδατα), είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε αυτό σε συνεργασία με τους Τούρκους ομολόγους μας», δήλωσε μετά τις συνομιλίες με τον Τσαβούσογλου. Ο Λαβρόφ είπε ότι το κύριο πρόβλημα ήταν ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι «αρνήθηκε κατηγορηματικά» να επιλύσει το πρόβλημα των ναρκοθετημένων λιμανιών.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου σταμάτησε τις εξαγωγές σιτηρών του Κιέβου στη Μαύρη Θάλασσα, απειλώντας μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση. Ο ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση στις δύο πλευρές, καθώς και στη θαλάσσια γείτονα και μέλος του ΝΑΤΟ Τουρκία, να συμφωνήσουν για έναν διάδρομο. Ωστόσο, η Μόσχα αρνείται την ευθύνη για τη διεθνή επισιτιστική κρίση, καθιστώντας υπεύθυνες τις δυτικές κυρώσεις.
Η Ουκρανία δήλωσε ότι χρειάζεται «αποτελεσματικές εγγυήσεις ασφαλείας» προτού ξεκινήσει τις αποστολές, εκφράζοντας ανησυχίες ότι η Μόσχα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τον πιθανό διάδρομο για να κινηθεί προς το νότιο λιμάνι της Οδησσού. Οποιαδήποτε συμφωνία θα μπορούσε να περιλαμβάνει μια τουρκική ναυτική συνοδεία για τα δεξαμενόπλοια που φεύγουν από την Οδησσό και άλλα ουκρανικά λιμάνια – τα οποία σήμερα είναι αποκλεισμένα από το ρωσικό ναυτικό – ώστε να συνεχίσουν προς τα στενά της Τουρκίας και τις παγκόσμιες αγορές, αναφέρει το Reuters.