Ο Watson γεννήθηκε στη Βόρεια Καρολίνα το 1923. Πριν ακόμα κλείσει τον πρώτο χρόνο της ζωής του, μια μόλυνση στα μάτια τού κόστισε την όρασή του. Φοίτησε σε σχολείο τυφλών και έμαθε από νωρίς να είναι αυτόνομος.

Το πρώτο τραγούδι που έμαθε να παίζει στην κιθάρα ήταν το “When Roses Bloom in Dixieland“. Σύντομα αποδείχτηκε ταλέντο και μέσα σε λίγους μήνες από την πρώτη του επαφή, ξεκίνησε να κάνει δημόσιες εμφανίσεις σε μουσικά στέκια του δρόμου, παίζοντας μαζί με τον αδελφό του Linny. Μέχρι να ενηλικιωθεί, ο Doc είχε εξελιχθεί σε άρτιο μουσικό της ακουστικής και ηλεκτρικής κιθάρας.  

Ένας από τους ιδιωματισμούς που τον έκαναν διάσημο είναι ότι έπαιζε στην κιθάρα μελωδίες γραμμένες για βιολί. Η καριέρα του πήρε ανοδική φορά τη δεκαετία του ‘60, με το κύμα αναβίωσης της παραδοσιακής αμερικάνικης μουσικής κι εκείνη την περίοδο ήταν που άρχισε να εμφανίζεται και ως παίκτης του μπάντζο.

Στη διάρκεια της ζωής του κέρδισε επτά βραβεία Γκράμι –κι ένα ακόμη, τιμητικό, για το σύνολο της προσφοράς του. Πέθανε στις 29 Μαΐου 2012, σε ηλικία 89 ετών. Κάθε Απρίλιο, διοργάνωνε το MerleFest, ένα φεστιβάλ προς τιμήν του γιου και συμπαίκτη του Merle, ο οποίος πέθανε το 1985 από ατύχημα στη φάρμα της οικογένειας. Το MerleFest είναι ένα από τα πιο γνωστά φεστιβάλ ακουστικής μουσικής παγκοσμίως, προσελκύοντας κάθε χρόνο 70.000 μουσικόφιλους.

Deep river blues

Blues stay away from me