«Η Αθήνα επέλεξε σαφή γραμμή καταστροφής των πολυετών διμερών σχέσεων στον εμπορικό-οικονομικό, επενδυτικό, ενεργειακό και άλλους τομείς», υποστηρίζει υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, χαρακτηρίζοντας την επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης «αδιέξοδη».
Συγκεκριμένα, απατώντας σε ερώτηση του ρωσικού κρατικού πρακτορείου ΤΑΣΣ, για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα ο διάλογος Ελλάδας και Ρωσίας, όπως και εάν οι δύο πλευρές συζητούν τρόποι αποτροπής της επιδείνωσης των διμερών σχέσεων, ο Γιούρι Πιλιπσόν, διευθυντής της δ’ ευρωπαϊκής διεύθυνσης του ρωσικού ΥΠΕΞ, υποστήριξε ότι στην Ελλάδα «διακηρύχθηκε η τάχιστη άρνηση των ρωσικών ενεργειακών πόρων, αν και αυτό ήδη οδήγησε σε σημαντική αύξηση τιμών στην ελληνική αγορά», ενώ «“ακυρώνεται” ο ρωσικός πολιτισμός, επισήμως ανακοινώθηκε η διακοπή κάθε πολιτιστικής-ανθρωπιστικής συνεργασίας με τη Ρωσία», τη στιγμή, που «σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις της κοινής γνώμης το 56% των Ελλήνων θα ήθελαν να διατηρήσουν τις παραδοσιακές σχέσεις με τη Ρωσία».
Ο αρμόδιος διευθυντής του ρωσικού ΥΠΕΞ (και) για τις ελληνορωσικές σχέσεις είπε επίσης ότι η κυβέρνηση της Ελλάδας «μεταξύ των πρώτων απέστειλε στην Ουκρανία εξοπλισμό, τον οποίο οι ένοπλες δυνάμεις της καθημερινά χρησιμοποιούν εναντίον αμάχων πολιτών του Ντονμπάς, ενώ εκεί διαβιεί πολυάριθμη ελληνική κοινότητα» – η οποία ζει σε καθεστώς τρόμου, κινδυνεύοντας από τους νεοναζί Αζόφ, όπως αποκάλυψε προσφατα ρεπορτάζ της «Εστίας» – και ισχυρίστηκε ότι «υπάρχουν στοιχεία ότι υπό το πλαίσιο των μαζικών καθημερινών πυρών του Ντονιέτσκ και άλλων κατοικημένων περιοχών, μεταξύ των οποίων και το έδαφος της Ρωσίας, ήδη συζητώνται νέες αποστολές στο καθεστώς του Κιέβου στρατιωτικού εξοπλισμού, που διαθέτει η Ελλάδα».

Ο Γ.Πιλιπσόν χαρακτήρισε «θλιβερή απόδειξη των “νέων προσεγγίσεων” της ελληνικής ηγεσίας» την απέλαση «με επινοημένες αφορμές … 12 διπλωματών της πρεσβείας της Ρωσίας στην Αθήνα και του γενικού προξενείου στη Θεσσαλονίκη» και συμπλήρωσε ότι «η γραμμή της διάλυσης της συνεργασίας είναι αδιέξοδη. Καλύτερα να κατανοηθεί αυτό το συντομότερο. Ενώ οι προαιώνιοι δεσμοί, που συνδέουν τους λαούς Ελλάδας και Ρωσίας αναμφίβολα θα αντέξουν τη δοκιμασία».
Αναφερόμενος ειδικότερα σε θέματα ασφάλειας για τους Ρώσους πολίτες στην Ελλάδα, ο Ρώσος αξιωματούχος εκτίμησε ότι «υπό συνθήκες αδιάκοπης αντιρωσικής ρητορικής από πλευράς Ελλήνων αξιωματούχων και αναπαραγωγής παραπληροφόρησης στα τοπικά ΜΜΕ για τα γεγονότα στην Ουκρανία, ενώ οι ρωσικές ενημερωτικές πηγές είναι προ πολλού αποκλεισμένες, συνεχίζουν να κοινοποιούνται ειδήσεις για περιστατικά διακρίσεων, ακόμη και ευθέων επιθέσεων εις βάρος Ρώσων και ρωσόφωνων πολιτών».
Είπε μάλιστα ότι «τα πιο ακραία περιστατικά καταγράφηκαν σε πρόσφατη έκθεση του ρωσικού ΥΠΕΞ» με τον τίτλο «Περί παραβιάσεων των δικαιωμάτων Ρώσων πολιτών και συμπατριωτών σε ξένες χώρες» και αφορούν σε «περιστατικά ξυλοδαρμού, μεταξύ άλλων και παιδιών, ενώ μετά τις επιθέσεις χρειάστηκε στα θύματα προσφυγή σε νοσοκομείο», αλλά και στο ότι «οι ελληνικές τράπεζες συχνά ερμηνεύουν κατά βούληση τα παράνομα περιοριστικά μέτρα, που έχουν επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεσμεύουν λογαριασμούς Ρώσων βάσει εθνικού κριτηρίου».
Το υψηλόβαθμο στέλεχος του ρωσικού ΥΠΕΞ υποστήριξε επίσης ότι «στην πρεσβεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Αθήνα και στο γενικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη καθημερινά κατατίθενται παράπονα Ρώσων για παραβίαση νομίμων δικαιωμάτων και συμφερόντων τους», τα οποία διαβιβάζονται στις αρμόδιες ρωσικές υπηρεσίες δημόσιας τάξης, ενώ και «η Ανακριτική Επιτροπή της Ρωσικής Ομοσπονδίας έχει ασκήσει αρκετές διώξεις».
Σύμφωνα με τον Γ. Πιλιπσόν το ρωσικό ΥΠΕΞ συνιστά στους πολίτες της Ρωσίας να προσφεύγουν στις αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες «για να ζητούνται ευθύνες από τους ενόχους» σε περίπτωση παρόμοιων περιστατικών, καθώς «οι δυνατότητες προξενικής συνδρομής είναι τώρα πολύ περιορισμένες εξαιτίας της μείωσης του διπλωματικού προσωπικού, συν το γεγονός ότι τα επίσημα ερωτήματά μας συχνά παραμένουν αναπάντητα».
Ο Ρώσος αξιωματούχος δήλωσε επίσης, στο ΤΑΣΣ, στην οποία σχολιάζει τις σχέσεις της Μόσχας με σειρά άλλων ευρωπαϊκών χωρών, χωρίς να αναφερθεί στην Κύπρο, ότι «η πρεσβεία της Ρωσίας στην Αθήνα επιδιώκει από την ελληνική πλευρά να μην παραβιάζεται η διεθνής συνθήκη για την κατάργηση όλων των μορφών φυλετικών διακρίσεων του 1965».

Αξίζει τέλος να αναφερθεί ότι στην ίδια συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο, ο κ. Πιλιπσόν αναφέρει πως δεν υπάρχουν περιστατικά βίας κατά ρώσων ή ρωσοφοβία στην Τουρκία, τη Σερβία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, και άρα «δεν βλέπει εκεί να υπάρχει πρόβλημα ασφάλειας», προτείνοντας εμμέσως τις χώρες αυτές ως τουριστικό προορισμό, ενώ δεν αναφέρει ούτε θετικά ούτε αρνητικά την Κύπρο, η οποία αν και ακολούθησε την ευρωπαϊκή πολιτική των κυρώσεων και απέστειλε ανθρωπιστική βοήθεια, δεν ακολούθησε επιθετική αντιρωσική πολιτική, κοινωνικά, ούτε έστειλε όπλα.

Aξίζει εδώ να αναφέρουμε ότι με την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η Τουρκία καθιέρωσε νέες πτήσεις από τη Ρωσία για τα παράλιά της, προέβη σε καμπάνια στοχεύοντας τους ρώσους τουρίστες και φρόντισε να γίνει από τις τράπεζές της αποδεκτο το ρωσικό διατραπεζικό σύστημα ΜΙΡ, μετά την αποχώρηση των πιστωτικών visa, mastercard κλπ από τη Ρωσία. Σε πρόσφατη επίσκεψή μας στην Χαλκιδική συζήτησα με, ιδιαίτερα ανήσυχους, ξενοδόχους, οι οποιοι δουλεύουν σε ποσοστό 80% με ρώσους τουρίστες και οι οποίοι είδαν πακέτα και κρατήσεις να ακυρώνονται μαζικά, και αναμένουν ζημίες το φετινό καλοκαίρι.

 

Για το άρθρο χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από το κυπριακό πρακτορείο ειδήσεων.