«Τίποτα δεν έχει τελειώσει», δηλώνει ο Μπάιντεν για την απαγόρευση των αμβλώσεων – Σφοδρές οι αντιδράσεις διεθνώς
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ χαρακτήρισε τραγικό λάθος και αποτέλεσμα «εξτρεμιστικής ιδεολογίας» την εν λόγω απόφαση, τονίζοντας ότι «το Ανώτατο Δικαστήριο διάλεξε ένα εξαιρετικά επικίνδυνο μονοπάτι». Ακόμη, δεσμεύτηκε ότι «τίποτα δεν έχει τελειώσει».
Παράλληλα, δήλωσε, με το βλέμμα στραμμένο στις φετινές ενδιάμεσες εκλογές, ότι στο Κογκρέσο μπορούν να ληφθούν σχετικές πρωτοβουλίες, ώστε να ανατραπεί η απόφαση, η οποία «θέτει σε κίνδυνο πολλές γυναίκες» στη χώρα.
Η απόφαση του 1973 Roe V Wade θα πρέπει να καταστεί ομοσπονδιακός νόμος, δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν κάνοντας λόγο για ανάγκη κατοχύρωσης των δικαιωμάτων στην ιδιωτική ζωή, την ελευθερία και την ισότητα.
Επιπλέον, ο Τζο Μπάιντεν ως έναν πρώτο τρόπο διαχείρισης της απόφασης του δικαστηρίου, η οποία έχει άμεση ισχύ, πρότεινε σε όσες γυναίκες μένουν σε πολιτείες οι οποίες απαγορεύουν την άμβλωση, να ταξιδέψουν σε άλλες που ακόμη την επιτρέπουν.
Ο ίδιος αναφέρθηκε στις άκρως αρνητικές επιπτώσεις της απαγόρευσης του εν λόγω δικαιώματος, κάνοντας λόγο για αύξηση της θνητότητας, ενώ πρόσθεσε ότι ενδέχεται οι γυναίκες να αναγκάζονται να μεγαλώνουν το παιδί του βιαστή τους. «Μένω έκπληκτος. Η απόφαση του δικαστηρίου μας γυρίζει πίσω στο 1800», δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν και πρόσθεσε ότι γιατροί θα βρεθούν να παρανομούν, στην προσπάθειά τους να βοηθήσουν γυναίκες.
«Οι φτωχές γυναίκες θα είναι βρεθούν σε ακόμη χειρότερη κατάσταση», επεσήμανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ και δεσμεύτηκε ότι «θα κάνω ότι μπορώ ώστε να προστατέψω το δικαίωμα των γυναικών σε κάθε πολιτεία».
Ο ίδιος περιγράφοντας στο πως φτάσαμε στη σημερινή τραγική ημέρα αναφέρθηκε στον διορισμό τριών ανώτατων δικαστών από τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ενέργεια η οποία έγειρε την πλάστιγγα υπέρ της σκοταδιστικής απόφασης. «Η συντηρητική πλειοψηφία του Δικαστηρίου έδειξε πόσο μακριά βρίσκεται από τη πλειοψηφία» των πολιτών στις ΗΠΑ, σημείωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος και κάλεσε όσους διαδηλώνουν να το κάνουν με ειρηνικό τρόπο.
Αντιδράσεις στην σκοταδιστική απόφαση
«Σήμερα, το Ανώτατο Δικαστήριο όχι μόνο ανέτρεψε σχεδόν 50 χρόνια δικαστικού προηγούμενου, αλλά υποβίβασε την άκρως προσωπική απόφαση που μπορεί να πάρει κάποιος στα καπρίτσια πολιτικών και ιδεολόγων – εξαπολύοντας επίθεση στις θεμελιώδεις ελευθερίες εκατομμυρίων Αμερικανίδων», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.
«Αυτή η βάρβαρη απόφαση είναι εξωφρενική και σπαρακτική. Αλλά μην έχετε αυταπάτες: τα δικαιώματα των γυναικών και όλων των Αμερικανών θα είναι στα ψηφοδέλτια αυτόν τον Νοέμβριο», δήλωσε σε σχέση με τις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ που θα διεξαχθούν εντός του έτους, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, η οποία ανήκει στους Δημοκρατικούς, .
«Σήμερα κλαίμε. Αύριο πολεμάμε», τόνισε η γερουσιαστής των Δημοκρατικών, Τζιν Σαχίν.
Ο περιορισμός της πρόσβασης στην άμβλωση δεν εμποδίζει τους ανθρώπους να αναζητούν αυτή τη διαδικασία, «απλώς την καθιστά πιο θανατηφόρα», υποστήριξε σήμερα ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.
Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ συνιστά «μεγάλη οπισθοδρόμηση» και «τεράστιο πλήγμα» στα δικαιώματα των γυναικών και την ισότητα των φύλων, ανέφερε εξάλλου σε ανακοίνωσή της η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Μισέλ Μπατσελέτ.
«Η άμβλωση είναι ένα θεμελιώδες δικαίωμα για όλες τις γυναίκες. Πρέπει να το προστατεύσουμε. Θα ήθελα να εκφράσω την αλληλεγγύη μου σε όλες εκείνες τις γυναίκες των οποίων οι ελευθερίες τέθηκαν σήμερα σε κίνδυνο από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ», έγραψε σε ανάρτησή του στο twitter ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος χαρακτήρισε «μεγάλη οπισθοδρόμηση» την απόφαση του αμερικανικού Δικαστηρίου. «Είναι μια πολύ σημαντική απόφαση. Οφείλω να σας πω, νομίζω ότι είναι μια μεγάλη οπισθοδρόμηση», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Πάντα πίστευα στο δικαίωμα μιας γυναίκας στην επιλογή και εμμένω σε αυτή την άποψη και γι’ αυτό το Ηνωμένο Βασίλειο έχει τους νόμους που το επιτρέπει».
«Δεν είσαι ελεύθερος αν δεν μπορείς να αποφασίσεις για το μέλλον σου. Η άμβλωση είναι ανθρώπινο δικαίωμα», τονίζει η Διεθνής Αμνηστία, η οποία ζητά «δράσεις» για την «προστασία του δικαιώματος στην άμβλωση στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε πολύ απογοητευμένος από την απόφαση. «Είμαι πολύ απογοητευμένος, γιατί τα δικαιώματα των γυναικών πρέπει να προστατεύονται. Και θα περίμενα από την Αμερική να προστατεύσει αυτά τα δικαιώματα», δήλωσε στο Reuters ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.
Πανηγυρίζει η συντηρητική Δεξιά
Στον αντίποδα, με θέρμη υποδέχθηκε την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου η αμερικανική συντηρητική. Πρώτος πρώτος ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος σχολιάζοντας την απόφαση έκανε λόγο για «θέλημα του Θεού». Συγκεκριμένα, ερωτηθείς από το Fox News για τον δικό του ρόλο στην εξέλιξη αυτή, απάντησε ότι η απόφαση αυτή «ακολουθεί το Σύνταγμα» και «επαναφέρει τα πάντα σε πολιτειακό επίπεδο, όπως θα έπρεπε ανέκαθεν να ισχύει». «Είναι θέλημα Θεού».
«Επιστρέφοντας το ερώτημα της άμβλωσης στις Πολιτείες και στους ανθρώπους, το Ανώτατο Δικαστήριο διόρθωσε ένα ιστορικό λάθος», δήλωσε μέσω του Twitter, ο πρώην αντιπρόεδρος στην κυβέρνηση Τραμπ, Μάικ Πενς.
Τώρα που η απόφαση η οποία θωράκιζε αυτό το δικαίωμα για σχεδόν 50 χρόνια σε ομοσπονδιακό επίπεδο «πετάχτηκε στον κάδο των σκουπιδιών της ιστορίας, ανοίγει μια νέα αρένα», πρόσθεσε ο ίδιος ο οποίος δηλώνει ένθερμος Χριστιανός Ευαγγελιστής, κάνοντας λόγο για «δεύτερη ευκαιρία για μια ζωή», προτρέποντας όλες τις πολιτείες να απαγορεύσουν τις αμβλώσεις.
Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Μιτς Μακόνελ από την πλευρά του έκανε λόγο «για μια ιστορική νίκη για το Σύνταγμα και για τους πιο ευάλωτους στην κοινωνία μας». «(Αυτή η απόφαση) είναι γενναία και ορθή».
Η αμερικανική οργάνωση Pro-Life αναφέρθηκε σε «μια αξέχαστη ημέρα για τα ανθρώπινα δικαιώματα».