Αναφερόμενος στην έκρηξη κρουσμάτων των τελευταίων ημερών, είπε ότι «από τα στοιχεία που παίρνουμε, υπάρχει μια αύξηση, φαίνεται να σταθεροποιείται, εβδομάδα την εβδομάδα. Αλλά προφανώς δεν είναι στην κορύφωσή της, είναι δυναμική ακόμη … Συγκρίνουμε τις εβδομάδες, χθες η αύξηση ήταν στο 62% … Η κορύφωση εκτιμάται ότι θα έρθει, με βάση τα μοντέλα, σε 15 ημέρες ακόμη, σε δύο εβδομάδες».

Ωστόσο, «αποκλειστικά τα κρούσματα ως κρούσματα δεν μας απασχολούν, μας απασχολεί το κατά πόσο μεταφέρονται σε νοσηλείες και κυρίως βαριές νοσηλείες … ενώ “τρέχουμε” εδώ και δύο εβδομάδες με άνοδο (σ.τ.σ. στα κρούσματα), οι διασωληνώσεις έχουν σταθεροποιηθεί. Προφανώς θα ανέβουν, αλλά είναι σε χαμηλό επίπεδο. Αυτή την στιγμή έχουμε ανεπτυγμένες 600 κλίνες ΜΕΘ covid-19. Όταν είσαι στις 100, είναι “άνετες” … Πράγματι, στις απλές κλίνες covid-19 υπάρχει αύξηση. Καθημερινά το ισοζύγιο είναι αρνητικό κατά 10-20 κλίνες … αλλά υπάρχει πολύ μεγάλο περιθώριο», όπως υποστήριξε.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για την πρόβλεψη Σαρηγιάννη ότι οι διασωληνωμένοι μπορεί να φτάσουν τους 400 στα τέλη Ιουλίου, ο κ. Πλεύρης είπε ότι «τα στοιχεία από τα μοντέλα είναι ένα επιστημονικό θέμα, δεν μας δείχνουν τέτοια εικόνα», ενώ σε άλλο σημείο απαντώντας σε άλλη ερώτηση για πιθανή τοπική επιβολή μέτρων, ξεκαθάρισε ότι «όχι, αυτή την στιγμή δεν υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός καθόλου. Το σύστημα δεν πιέζεται και δεν φαίνεται δυναμική πίεσης στο σύστημα».

«Παρακολουθώντας χώρες που πέρασαν το κύμα, δείχνουν ότι αναλογικά αυτό το κύμα είχε λιγότερες νοσηλείες, βαριές νοσηλείες και θανάτους. Η μόνη χώρα που είχε λίγο παραπάνω, αλλά πάλι χαμηλότερα από άλλα κύματα, ήταν η Πορτογαλία, που είχε την ιδιαίτερότητα ότι δεν πέρασε το κύμα της άνοιξης», συνέχισε ο ίδιος. «Η κατεύθυνση που δίνουν οι ειδικοί είναι να το παρακολουθούμε. Όλη η εικόνα που υπάρχει δείχνει ότι δεν χρειάζεται να πάρουμε μέτρα».