Να βάλει επίλογο στην πενθήμερη εργασία και στο 40ωρο στον χώρο του επισιτισμού εξετάζει το Υπουργείο Εργασίας καθώς με σχετική «εγκύκλιο», ανοίγει τον δρόμο για 6ήμερη εργασία. Το ζήτημα ανέδειξαν με κοινή δήλωσή τους η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και η Κατερίνα Νοτοπούλου, οι οποίες καλούν τον Κωστή Χατζηδάκη «να αποσύρει άμεσα την απαράδεκτη εγκύκλιο που καταστρατηγεί την Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του Επισιτισμού».
Όπως σημειώνουν, «στο πλαίσιο του αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη, το Υπουργείο Εργασίας έφτασε στο σημείο να καταστρατηγήσει την Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΚΣΣΕ) του επισιτισμού, που μόλις πριν λίγο καιρό είχε κηρύξει ως υποχρεωτική. Το Υπουργείο Εργασίας με απαράδεκτη εγκύκλιό του καταργεί το πενθήμερο, όπως προβλέπεται στην ΚΣΣΕ του επισιτισμού. Ανοίγει το δρόμο κατάργησης των όρων των συλλογικών συμβάσεων με ατομικές συμφωνίες, στο πλαίσιο του νόμου Χατζηδάκη, δίνοντας τη δυνατότητα ο εργαζόμενος να δηλώνει στο ΕΡΓΑΝΗ πως επιθυμεί να εργαστεί την 6η μέρα για οικονομικούς λόγους και μάλιστα χωρίς αμοιβή».
«Ο Υπουργός Εργασίας, κ. Χατζηδάκης οφείλει να αποσύρει άμεσα την απαράδεκτη αυτή εγκύκλιο με την οποία καταργείται στην πράξη το πενθήμερο και οι ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις» καταλήγουν η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ.
Η ΓΣΕΕ ακόμη υπενθυμίζει ότι «η κήρυξη ως υποχρεωτικής της ως άνω ΚΣΣΕ δεν αποτελεί «χάρη» κανενός προς τους εργαζόμενους, αλλά οφειλόμενη ενέργεια του Υπουργείου Εργασίας για το σεβασμό απ’ όλους μιας σύμβασης, που αποτέλεσε αντικείμενο εντατικών και κυρίως δύσκολων και ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στα συμβαλλόμενα μέρη, τα οποία κατάφεραν να αντιμετωπίσουν και να σταθμίσουν τόσο τις επιπτώσεις της πανδημίας, όσο και την παραβατικότητα και επικινδυνότητα των όρων και των συνθηκών εργασίας του κλάδου (αδήλωτη εργασία, ψευδώς δηλωμένη εργασία, εξαντλητικά ωράρια και συνθήκες εργασίας, διανομές και εργατικά ατυχήματα)».
Η ΓΣΕΕ ζητά εξηγήσεις από το Υπουργείο Εργασίας καταγγέλλοντάς την ως «παράνομη οδηγία και κατεύθυνση». Αναφέρει ότι πρόκειται για «απαράδεκτη παρέμβαση» που καταργεί το πενθήμερο στα επισιτιστικά-τουριστικά καταστήματα, που είναι θεμελιώδης όρος εργασίας ρητά κατοχυρωμένος με το άρθρο 5 της εθνικής κλαδικής ΣΣΕ («Καθιερώνεται πενθήμερη εβδομαδιαία εργασία με 40 ώρες εργασίας και δύο ημέρες ανάπαυσης σε όλα τα καταστήματα»).
Η Συνομοσπονδία καταληκτικά ζητά την άμεση απόσυρση της «εγκυκλίου» αυτής και την απαρέγκλιτη εφαρμογή της εθνικής κλαδικής ΣΣΕ για τον επισιτισμό σε όλη τη χώρα και τον έλεγχό της από τις Επιθεωρήσεις Εργασίας.
Ακολουθεί η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ
Με αιφνιδιαστική «Εγκύκλιο» του, που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες (7/7/2022) το απόγευμα, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, επικαλούμενο δήθεν «ερωτήματα» για την εθνική κλαδική ΣΣΕ 2021-2023 για τα επισιτιστικά και τουριστικά καταστήματα όλης της χώρας, δίνει τέσσερις σελίδες κατευθύνσεις προς τους εργοδότες και τις (εκτός αρμοδιότητας Υπουργείου πια) Επιθεωρήσεις Εργασίας για την εφαρμογή της. Απώτερος σκοπός αυτής της «Εγκυκλίου» είναι η παράνομη οδηγία και κατεύθυνση, που δίνεται στις τελευταίες γραμμές του τέλους της, για την κατάργηση του πενθημέρου στα επισιτιστικά-τουριστικά καταστήματα, που είναι θεμελιώδης όρος εργασίας ρητά κατοχυρωμένος με το άρθρο 5 της εθνικής κλαδικής ΣΣΕ («Καθιερώνεται πενθήμερη εβδομαδιαία εργασία με 40 ώρες εργασίας και δύο ημέρες ανάπαυσης σε όλα τα καταστήματα»).
Προξενεί εντύπωση ότι μόλις την 29η Ιουνίου 2022, ύστερα από την ολοκλήρωση της προβλεπόμενης από το νόμο διαδικασίας, δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ Β΄3354) η απόφαση του Υπουργού Εργασίας για την κήρυξη ως γενικά υποχρεωτικής για όλους τους εργοδότες και εργαζόμενους του κλάδου της εθνικής κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για τα επισιτιστικά και τουριστικά καταστήματα όλης της χώρας.
Υπενθυμίζεται προς κάθε κατεύθυνση ότι η κήρυξη ως υποχρεωτικής της ως άνω ΚΣΣΕ δεν αποτελεί «χάρη» κανενός προς τους εργαζόμενους, αλλά οφειλόμενη ενέργεια του Υπουργείου Εργασίας για το σεβασμό απ’ όλους μιας σύμβασης, που αποτέλεσε αντικείμενο εντατικών και κυρίως δύσκολων και ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στα συμβαλλόμενα μέρη, τα οποία κατάφεραν να αντιμετωπίσουν και να σταθμίσουν τόσο τις επιπτώσεις της πανδημίας, όσο και την παραβατικότητα και επικινδυνότητα των όρων και των συνθηκών εργασίας του κλάδου (αδήλωτη εργασία, ψευδώς δηλωμένη εργασία, εξαντλητικά ωράρια και συνθήκες εργασίας, διανομές και εργατικά ατυχήματα).
Εάν το Υπουργείο Εργασίας ήρθε αντιμέτωπο με τέτοια πληθώρα ερωτημάτων, όφειλε να καλέσει τα συμβαλλόμενα μέρη, και να τα ενημερώσει με όρους διαφάνειας για την κατάσταση και να καλέσει στο πλαίσιο της συλλογικής τους αυτονομίας να ρυθμίσουν τα ίδια τυχόν ζητήματα που έχουν προκύψει. Και όχι να δίνει μη σύννομες «οδηγίες» εφαρμογής του εξαημέρου, καλυμμένες κάτω από τη συναισθηματική επίκληση των οικογενειακών ή προσωπικών λόγων των εργαζομένων, στην αιχμή της σεζόν, εν μέσω εντατικών συνθηκών εργασίας που επιβαρύνονται μάλιστα από τις καιρικές συνθήκες (καύσωνας) και την αύξηση των κρουσμάτων από τον κορωνοϊό.
Η ΓΣΕΕ απαιτεί το σεβασμό στη συλλογική αυτονομία και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
Η Συνομοσπονδία ζητά την άμεση απόσυρση της «Εγκυκλίου» αυτής, την απαρέγκλιτη εφαρμογή της εθνικής κλαδικής ΣΣΕ για τον επισιτισμό σε όλη τη χώρα και τον έλεγχό της από τις Επιθεωρήσεις Εργασίας.