Καθώς οι διαδηλωτές αγνόησαν τις κυβερνητικές εκκλήσεις για διαπραγματεύσεις, διατηρήθηκαν δεκάδες μπλόκα διαδηλωτών στον κρίσιμο αυτοκινητόδρομο Panamerican που συνδέει τη χώρα των 4,4 εκατομμυρίων κατοίκων με την υπόλοιπη Κεντρική Αμερική.
«Πρέπει να μειωθούν οι τιμές των τροφίμων, των καυσίμων και των φαρμάκων, δεν μπορούμε άλλο πια σε αυτή τη χώρα», είπε ο Αρνούλφο Σαρμιέντο, επαγγελματίας οδηγός σε οδόφραγμα στην Αγουαδούλτσε, 200 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.
Με την οικονομία του να πλήττεται από την πανδημία του κορωνοϊού και τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, ο Παναμάς βιώνει μια από τις πιο δύσκολες περιόδους από τότε που έπεσε η στρατιωτική δικτατορία του στρατηγού Manuel Antonio Noriega το 1989.
Παρά τη δολαριοποιημένη οικονομία της και τα υψηλά ποσοστά ανάπτυξης, η χώρα έχει υψηλό ποσοστό κοινωνικής ανισότητας.
Ο πληθωρισμός ανέρχεται στο 4,2%, το ποσοστό ανεργίας περίπου στο 10% και οι τιμές των καυσίμων έχουν αυξηθεί κατά σχεδόν 50% από τον Ιανουάριο.
Σε μια προσπάθεια να ηρεμήσει το κλίμα, ο πρόεδρος Laurentino Cortizo ανακοίνωσε μειώσεις στην τιμή των καυσίμων και ορισμένων τροφίμων, αλλά τα συνδικάτα απέρριψαν το μέτρο ως ανεπαρκές και αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις που είχαν προγραμματιστεί για την Πέμπτη με τη μεσολάβηση της Καθολικής Εκκλησίας.