Η διάλεξη του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας αρθρώθηκε ως μια προειδοποίηση απέναντι στην άνοδο της Κίνας. «Η μεγαλύτερη γεωπολιτική αλλαγή αυτού του αιώνα θα προέλθει από την Κίνα, όχι τη Ρωσία», τόνισε. Σημείωσε πως ότι η Κίνα έχει ήδη προλάβει τις ΗΠΑ σε πολλούς τομείς της τεχνολογίας, ενώ ο πρόεδρος Xi Jinping δεν έχει κρύψει τη φιλοδοξία του να επαναφέρει την Ταϊβάν υπό την κυριαρχία του Πεκίνου.
«Μην με παρεξηγείτε. Δεν λέω βραχυπρόθεσμα ότι η Κίνα θα επιχειρούσε να καταλάβει την Ταϊβάν με τη βία. Αλλά δεν μπορούμε να βασίσουμε την πολιτική μας στη βεβαιότητα ότι δεν θα το έκανε», σημείωσε.
Είπε ότι το Πεκίνο θα ανταγωνιστεί και «τον τρόπο διακυβέρνησής μας και τον τρόπο ζωής μας» και ότι η Δύση πρέπει να είναι αρκετά δυνατή για να υπερασπιστεί το πολιτικό και αξιακό της σύστημα.
Με την Κίνα –καθώς και χώρες όπως η Ρωσία, η Τουρκία και το Ιράν– να διοχετεύουν πόρους στον αναπτυσσόμενο κόσμο, ενώ δημιουργούν ισχυρούς αμυντικούς και πολιτικούς δεσμούς, ο Μπλερ είπε ότι είναι σημαντικό η Δύση να μην ξεχνά τη σημασία της ήπιας δύναμης.
«Έχουμε μια μεγάλη ευκαιρία. Οι αναπτυσσόμενες χώρες προτιμούν τις δυτικές επιχειρήσεις. Είναι πολύ πιο δύσπιστοι τώρα για τις κινεζικές συμβάσεις από ό,τι πριν από μια δεκαετία. Θαυμάζουν το δυτικό σύστημα περισσότερο από όσο φανταζόμαστε», είπε.
Την ίδια στιγμή, η «βίαιη και αδικαιολόγητη» εισβολή του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία έδειξε ότι δεν μπορούσαν πλέον να περιμένουν αυτόματα από τις μεγάλες παγκόσμιες δυνάμεις να τηρούν τους αποδεκτούς διεθνείς κανόνες.
Έτσι, οι δυτικές δυνάμεις πρέπει να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες προκειμένου να διατηρήσουν τη στρατιωτική τους υπεροχή, την ίδια στιγμή που επεκτείνουν την «ήπια ισχύ» τους χτίζοντας δεσμούς με τις αναπτυσσόμενες χώρες, κατέληξε.