Οι διαπιστευμένοι εκπρόσωποι των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Τουρκίας ήταν ανάμεσα στους διπλωμάτες που χαρακτηρίστηκαν «ανεπιθύμητοι» από την κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, καθώς εντείνονται οι φόβοι για κλιμάκωση των συγκρούσεων μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και αντικαθεστωτικών ανταρτών στη Συρία.
 
Οι περισσότερες από αυτές τις χώρες είχαν ήδη ανακαλέσει τους επικεφαλείς των πρεσβειών τους από τη Δαμασκό.
 
«Η Συριακή Αραβική Δημοκρατία ακόμα πιστεύει στη σημασία του διαλόγου, που βασίζεται στις αρχές της ισότητας και του αμοιβαίου σεβασμού», σχολίασε μέσω γραπτής δήλωσης το υπουργείο Εξωτερικών της Δαμασκού. «Ελπίζουμε ότι οι χώρες που ξεκίνησαν αυτά τα βήματα θα υιοθετήσουν αυτές τις αρχές, που θα επιστρέψουν στις σχέσεις να επιστρέψουν στο φυσιολογικό», κατέληξε η δήλωση.
 
Την προηγούμενη εβδομάδα, πολλά Δυτικά κράτη, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Αυστραλίας, απέλασαν τους σύρους πρεσβευτές από τα εδάφη τους, ως πράξη διαμαρτυρίας για τη σφαγή 108 αμάχων στην πόλη Χούλα της Συρίας.
 
Η Δαμασκός έχει επανειλημμένα αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμιξη στη σφαγή των αμάχων στη Χούλα, επιρρίπτοντας την ευθύνη για τις αποτρόπαιες πράξεις σε «τρομοκρατικές» οργανώσεις». Εντείνοντας μάλιστα την κριτική προς τη Δύση, ο πρόεδρος Άσαντ ισχυρίστηκε την Κυριακή, 3 Ιουνίου, ότι η «εξωτερική παρέμβαση» είναι υπαίτια για τα προβλήματα στη Συρία.
 
Την Παρασκευή, 1 Ιουνίου, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία αποδεχόταν τα συμπεράσματα της κυβέρνησης Άσαντ για τα γεγονότα στη Χούλα. Αντίθετα, τα πρώτα συμπεράσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών καταδεικνύουν ότι τα περισσότερα θύματα εκτελέστηκαν, πιθανότατα από φιλοκυβερνητικές δυνάμεις, ενώ λιγότεροι από 20 έχασαν τη ζωή τους λόγω βομβαρδισμών από τεθωρακισμένα και πυροβολικό.
 
Εν τω μεταξύ, οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις ανακοίνωσαν τη Δευτέρα, 4 Ιουνίου, ότι δεν δεσμεύονται πλέον από το διεθνές ειρηνευτικό σχέδιο που θεωρητικά ίσχυε στη διαιρεμένη χώρα από τις 12 Απριλίου.
 
Η απόφαση των ανταρτών ελήφθη αφότου η Δαμασκός δεν απάντησε στο τελεσίγραφο που δημοσιοποίησαν την προηγούμενη Παρασκευή, σύμφωνα με το οποίο έδιναν διορία 48 ωρών στην κυβέρνηση Άσαντ προκειμένου να συμμορφωθεί με τους όρους του διεθνούς σχεδίου.