Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Guardian, το «Axioma» μήκους 72,5 μέτρων δεν πωλείται προς όφελος του ουκρανικού λαού αλλά για μια αμερικανική επενδυτική τράπεζα, την JP Morgan, η οποία ισχυρίζεται ότι ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης του γιοτ, Ντμίτρι Πουμπιάνσκι, της χρωστάει περισσότερα από 20 εκατομμύρια δολάρια.

Το σκάφος, το οποίο διαθέτει έξι πολυτελείς καμπίνες επισκεπτών, μια πισίνα, μια αίθουσα τρισδιάστατου κινηματογράφου, γυμναστήριο, τζακούζι και ένα πλήρως εξοπλισμένο σπα, κατασχέθηκε μετά τον ελλιμενισμό του στο Γιβραλτάρ τον Μάρτιο.

Ο Πουμπιάνσκι, ιδιοκτήτης και πρόεδρος της κατασκευαστικής OAO TMK, προμηθεύτριας της Gazprom, υποβλήθηκε σε κυρώσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, την ΕΕ και τις ΗΠΑ μετά την εισβολή στην Ουκρανία . Το Ηνωμένο Βασίλειο είπε ότι ο δισεκατομμυριούχος, ο οποίος είχε αποκτήσει περιουσία περίπου 1,84 δισεκατομμυρίων λιρών, είναι ένας από τους «πιο κοντά στον Πούτιν» ολιγάρχες.

Η δημοπρασία έχει οριστεί να διεξαχθεί στις 23 Αυγούστου 2022, χωρίς να υπάρχει καθορισμένη αρχική τιμή, όπως αναφέρουν οι SuperYacht Times. Η δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί σε μία μόνο ημέρα και αναμένεται σύντομα η δημιουργία ιστοσελίδας με περισσότερες λεπτομέρειες και ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής προσφορών.