Συγκεκριμένα, σε σημερινό δημοσίευμα με τίτλο “Greece, EU Accused of Probing Spy Scandal Only in ‘Superficial’ Way” – “Ελλάδα, ΕΕ κατηγορούνται ότι ερευνούν το σκάνδαλο κατασκοπείας απλώς με “επιφανειακό” τρόπο”, η Ολλανδή φιλελεύθερη ευρωβουλεύτρια Σοφί ιντ Βελντ υποστηρίζει ότι “η ελληνική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να προχωρήσουν ταχύτερα τις έρευνες σχετικά με την παρακολούθηση ενός πολιτικού της αντιπολίτευσης και ενός δημοσιογράφου”, ενώ σημείωσε ότι “η έρευνα των αρχών για την εθνική υπηρεσία πληροφοριών ήταν “εξαιρετικά επιφανειακή”.
Η Σοφί ιντ Βελντ είναι εισηγήτρια της επιτροπής PEGA του Eυρωκοινοβουλίου για τη διερεύνηση της χρήσης του λογισμικού κατασκοπείας Pegasus.
The government in #Greece is delaying to investigate the digital espionage against opposition and media, and the @EU_Commission is not moving either.
The @EP_PegaInquiry into the use of #Pegasus and other spyware must now have a fact finding mission there!https://t.co/XSntjzPo3H— Cornelia Ernst (@ErnstCornelia) August 26, 2022
“Οι ελληνικές αρχές, αφενός, ισχυρίζονται ότι είναι αθώες, άρα δεν έχουν τίποτα να κρύψουν, και αφετέρου είναι πολύ απρόθυμες να ρίξουν φως στο όλο θέμα και μέχρι στιγμής όλες τις κινήσεις τους στο τελευταίο διάστημα. Όλες οι ενέργειες, περίπου του τελευταίου έτους, αποσκοπούσαν σε συγκάλυψη”, είπε επίσης στο Bloomberg.
Το Bloomberg αναφέρει επίσης ότι “το σκάνδαλο επικεντρώνεται στις αποφάσεις της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών για κατασκοπεία σε βάρος του Νίκου Ανδρουλάκη, αρχηγού του αντιπολιτευόμενου σοσιαλιστικού κόμματος ΠΑΣΟΚ και ευρωβουλευτή και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη.
Το Bloomberg παραθέτει τα γεγονότα που έχουν προηγηθεί με τις παραιτήσεις, νωρίτερα τον Αύγουστο, του επικεφαλής της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέων, και του επικεφαλής του γραφείου του πρωθυπουργού, και ανιψιού του, Γρηγόρη Δημητριάδη ενώ σημειώνει ότι “ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος κατά την ανάληψη των καθηκόντων του ανέλαβε την άμεση εποπτεία της υπηρεσίας κατασκοπείας, αρνήθηκε οποιαδήποτε γνώση ή ανάμειξη”.
Σχολιάζει, τέλος, ότι “πολλά ερωτήματα να παραμένουν αναπάντητα” και ότι η υπόθεση “θα μπορούσε να αποδειχθεί μια σημαντική πολιτική κρίση για την Ελλάδα, η οποία οδεύει προς τις εθνικές εκλογές που αναμένονται την ερχόμενη άνοιξη”.