Σε άλλο σημείο της παρέμβασής του ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ προειδοποίησε ότι παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν διακοπές ρεύματος εξαιτίας της έλλειψης ενέργειας, ενώ άφησε αιχμές για εξυπηρέτηση συμφερόντων κατά την αναφορά του για τις νουθεσίες της κυβέρνησης προς τους πολίτες να επιστρέψουν στο πετρέλαιο.
«Λέει να πάρουμε καυστήρες πετρελαίου … τι θέλει να κάνει κατά την προσωπική μου άποψη; Να “ξεστοκάρει” όσους καυστήρες υπάρχουν … είναι ελληνικός νόμος ότι από 1η Ιανουαρίου 2025, απαγορεύεται η πώληση και εγκατάσταση καυστήρων πετρελαίου» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, ο κ. Αδαμίδης αναφέρθηκε και στον κίνδυνο αύξηση θανάτων από πυρκαγιές που ενδεχομένως να σχετίζονται με την χρήση εναλλακτικών και μη ασφαλών μέσων θέρμανσης.
«Ο υπαρχηγός ε.α. της Πυροσβεστικής Ανδριανός Γκουρμπάτσης στις 22 Μαρτίου φέτος ανέφερε ότι έχουμε 82 νεκρούς από πυρκαγιές, αναθυμιάσεις, μαγγάλια, από αυτοσχέδια σώματα θέρμανσης … 18 μέσα στο Δεκέμβριο. Πριν από αυτή την κρίση υπήρχε πρόβλημα. Τι θα γίνει τώρα. Προκύπτει ότι χάθηκαν 83 άνθρωποι, άσχετα αν είναι νέοι ή γέροντες. Σημασία έχει ότι χάθηκαν από το κρύο. Τότε που δεν υπήρχε τόσο μεγάλη ένταση, είχαμε αυτό το πρόβλημα … όχι μόνο το 2021, αλλά από την αρχή της κρίσης, το 2010, το 2011» σημείωσε.
Tην επόμενη εβδομάδα το πακέτο των ενεργειακών επιδοτήσεων
Την ίδια ώρα το υπουργείο Ενέργειας, μέσω διαρροών, επισημαίνει ότι την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθεί το οριστικό πακέτο για τις ενεργειακές επιδοτήσεις, πασχίζοντας να πείσει ότι η κυβέρνηση αυξάνει τη βοήθεια προς τους πολίτες, ενώ, ουσιαστικά, παίζει ξανά το χαρτί της ατομικής ευθύνης.
Όπως ανέφεραν χθες ανώτατες πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το ποσοστό της εξοικονόμησης ενέργειας που πρέπει να επιτυγχάνουν οι καταναλωτές σε σχέση με τις καταναλώσεις του 2021, προκειμένου να εξασφαλίζουν πρόσθετη έκπτωση αναμένεται να είναι στο 15%.
Επίσης θα επιδοτηθούν όλες οι οικιακές καταναλώσεις (όχι μόνο η πρώτη αλλά και η δεύτερη κατοικία). Υπό διαμόρφωση είναι τα κλιμάκια της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας με τα οποία θα εφαρμοστούν οι νέες επιδοτήσεις, καθώς παύει η επιδότηση για το σύνολο της κατανάλωσης που ισχύει τώρα.
Αναφορικά με το πλαφόν στην τιμή αποζημίωσης των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι παραμένει ως βάση το ελληνικό σχέδιο το οποίο ούτως ή άλλως προβλέπει μηνιαία αναθεώρηση των τιμών που εισπράττουν οι ηλεκτροπαραγωγοί, ανάλογα με τη διακύμανση του πραγματικού κόστους των μονάδων.
Υπό συζήτηση είναι επίσης τόσο το ύψος της επιδότησης στο φυσικό αέριο όσο και ο μηχανισμός καταβολής της. Αν δηλαδή θα υπάρχει συνδυασμός κρατικής επιδότησης με έκπτωση από τη ΔΕΠΑ ή θα εφαρμοστεί μοντέλο ανάλογο με αυτό που ισχύει στην ηλεκτρική ενέργεια, όπου το σύνολο των επιδοτήσεων παρέχεται από την Πολιτεία μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης.
Τις αποφάσεις της κυβέρνησης για τις επιδοτήσεις αναμένει και η αγορά. Κύκλοι των προμηθευτών εξέφραζαν σχετικά προβληματισμό για το ενδεχόμενο αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών ενώ επεσήμαιναν την ανάγκη να εφαρμοστεί σύστημα ανάλογο με του “Τειρεσία” για τους καταναλωτές με χρέη που μετακινούνται σε νέο πάροχο.