Ρεπορτάζ: Νεκταρία Ψαράκη
Όπως εξηγεί η δικηγόρος της οικογένειας του Ζακ Κωστόπουλου, Άννυ Παπαρρούσου στο TPP, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου έκανε αίτηση αναίρεσης της απόφασης, διότι δεν κρίθηκε νόμιμη η αιτιολογία που τον αποφυλάκισε. Η επίσης δικηγόρος της οικογένειας του Ζακ, Κλειώ Παπαπαντολέων, τονίζει στο TPP ότι η αίτηση αναίρεσης θα συζητηθεί στις 7 Δεκεμβρίου και τότε το δικαστήριο θα αποφανθεί αν την κάνει δεκτή, οπότε και θα επιστρέψει στη φυλακή, ή αν όχι, οπότε και θα παραμείνει σε καθεστώς ελευθερίας. Υπενθυμίζεται ότι ο Θανάσης Χορταριάς, γνωστός ως «μεσίτης», έχει καταδικαστεί σε 10 χρόνια κάθειρξης, εκ των οποίων εκτιτέα είναι τα 3/5. Αν επιστρέψει στη φυλακή, θα παραμείνει για περίπου 7 χρόνια.
«Ήταν μία αποκατάσταση της δικαιικής τάξης η οποία έπρεπε να συμβεί διότι η προσβαλλόμενη από την αίτηση αναιρέσεως απόφαση ήταν εσφαλμένη σε όλα τα επίπεδα», δηλώνει η Α. Παπαρρούσου στο TPP.
«Είναι η συντεταγμένη απάντηση της πολιτείας σε μία απόφαση η οποία ήταν εσφαλμένη. Ελπίζουμε ότι η απόφαση του δικαστηρίου του Αρείου Πάγου θα κινηθεί προς την ίδια κατεύθυνση», σχολιάζει στο TPP η επίσης δικηγόρος της οικογένειας του Ζακ, Κλειώ Παπαπαντολέων.
Υπενθυμίζεται ότι ο Χορταριάς, πριν καν καθαρογραφεί η απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αθηνών που τον έκρινε ένοχο χωρίς ελαφρυντικά και προτού δημοσιοποιηθεί το σκεπτικό με το οποίο ομόφωνα οι δικαστές αποφάσισαν να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη η έφεσή του, με την πρώτη αίτηση αναστολής έκτισης της ποινής που κατέθεσε, ο Αθανάσιος Χορταριάς βρέθηκε εκτός φυλακής. Ο λόγος, ήταν ότι επικαλέστηκε ανεπανόρθωτη οικονομική βλάβη, λόγω του εγκλεισμού του. «Είπε ουσιαστικά ότι ήταν ο μόνος που εργαζόταν στην οικογένεια», εξηγεί η κ. Παπαπαντολέων. Οι περιοριστικοί όροι που επιβλήθηκαν είναι αυτοί της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης στο οικείο αστυνομικό τμήμα εντός του πρώτο δεκαπενθήμερου κάθε μήνα. Η απόφαση αυτή, αποτέλεσε μαύρο επίλογο για την υπόθεση της δολοφονίας του Ζακ.
Η Άννυ Παπαρρούσου, επισημαίνει ότι η απόφαση για τον Χορταριά, ήταν μία κατ’ εξαίρεση απόφαση. «Μακάρι να συνέβαινε το ίδιο σε άλλους, κοινούς ποινικούς, που ζητούν αναστολή και δεν βγαίνουν ποτέ», σημειώνει.
«Για την περίπτωση του Χορταριά, από την πρώτη στιγμή είχαμε ισχυριστεί ότι η απόφαση αυτή ήταν προφανώς εσφαλμένη και ανέτρεπε μέσα σε ελαχιστότατο χρονικό διάστημα μία κρίση του δικαστηρίου, το οποίο είχε αποφανθεί για τα ίδια ακριβώς ζητήματα, μετά από μία πολύμηνη διαδικασία και εξετάζοντας ενδελεχώς όλα τα στοιχεία. Το δικαστήριο είχε καταλήξει στο ακριβώς αντίθετο συμπέρασμα. Εξάλλου και η ομόφωνη απόρριψη της αναστολής αλλά και η ομόφωνη απόρριψη των ελαφρυντικών που είχαμε προβάλει, κατεύθυνε ακριβώς στο ότι ο άνθρωπος αυτός πρέπει να εκτελέσει την ποινή του», τονίζει η κ. Παπαπαντολέων.