Μάλιστα, η δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipec, αναφέρει πως αν μετρηθούν μόνο οι έγκυρες ψήφοι, αφαιρώντας τα λευκά και άκυρα ψηφοδέλτια, ο Λούλα θα μπορούσε να φτάσει 55% και ο Μπολσονάρο 45%.

Η έρευνα δείχνει μια μικρή αύξηση του αριστερού υποψηφίου έναντι της στασιμότητας του Μπολσονάρου, ο οποίος έχει πρακτικά το ίδιο ποσοστό με τον πρώτο γύρο. Συγκεκριμένα, ο Λούλα συγκέντρωσε το 48,4% των έγκυρων ψήφων έναντι 43,2% για τον Μπολσονάρο.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το Telesur, oι δημοσκοπήσεις έχουν αποτύχει παταγωδώς, καθώς, παραμονές των εκλογών, προέβλεπαν μάλιστα προβάδισμα άνω των δέκα μονάδων για τον αριστερό ηγέτη.

Συγκεκριμένα, την 1η Οκτωβρίου, το ινστιτούτο Ipec έδινε το 51% των ψήφων στον Λούλα και το 37% στον Μπολσονάρο, ενώ ο Σιμόν Τεμπέτ και ο Τσίρο Γκόμες ισοβαθμούσαν με 5% ο καθένας.

Η απόσταση μεταξύ των προβλέψεων και του αποτελέσματος χρησίμευσε ως καύσιμο για τον Μπολσονάρο και αρκετούς πολιτικούς του στενού κύκλου του να αμφισβητήσουν τις δημοσκοπήσεις και μάλιστα πρότειναν τη δημιουργία νομικών μηχανισμών για την τιμωρία των λαθών τους.