Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios, o Αμπάς συνάντησε τον Πούτιν στο περιθώριο μιας διεθνούς συνόδου κορυφής στο Καζακστάν και του είπε ότι οι Παλαιστίνιοι δεν εμπιστεύονται την Αμερική και ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να μεσολαβήσουν από μόνες τους μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Αρχής.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος πρόσθεσε στη συνέχεια ότι είναι «ευτυχισμένος και ικανοποιημένος» με την υποστήριξη της Ρωσίας στους Παλαιστίνιους.

Ο Λευκός Οίκος διεμήνυσε στον Αμπάς την δυσαρέσκειά του. Από την ανάληψη των καθηκόντων της, η κυβέρνηση Μπάιντεν ξανάρχισε να στέλνει βοήθεια εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων στον παλαιστινιακό λαό που περικόπηκε κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Τραμπ. Επίσης, οι δηλώσεις του Αμπάς έγιναν μια εβδομάδα αφότου ο ντε φάκτο νούμερο δύο του Χουσεΐν αλ-Σέιχ φιλοξενήθηκε στον Λευκό Οίκο από τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν. Ο Αλ-Σέιχ συναντήθηκε επίσης με την αναπληρώτρια υπουργό Εξωτερικών Γουέντι Σέρμαν και αρκετούς άλλους Αμερικανούς αξιωματούχους.

Η αμφιταλάντευση του Αμπάς ερμηνεύεται από τις ΗΠΑ ως αποτυχία της επίσκεψης Μπάιντεν τον Ιούλιο.