Ο Economist αναφέρεται στην επίσκεψη της επιτροπής PEGA, για τις υποκλοπές και την απροθυμία του πρωθυπουργού, στελεχών της κυβέρνησης, αλλά και όσων εμπλέκονται στο σκάνδαλο παρακολουθήσεων να συναντηθούν μαζί της.« Η απροθυμία των αξιωματούχων να συναντηθούν με τους ερευνητές εγείρει ανησυχίες πως το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας εμπλέκεται στην προσπάθεια παγίδευσης του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη, επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛΛ.» υπογραμμίζει το περιοδικό.

«Μια κοινοβουλευτική έρευνα ολοκληρώθηκε άδοξα τον περασμένο μήνα, αφότου οι κυβερνητικοί βουλευτές μπλόκαραν τα αιτήματα της αντιπολίτευσης να κληθούν σημαντικοί μάρτυρες. Ανάμεσά τους διευθυντές της Intellexa, της ισραηλινής εταιρείας που εμπορεύεται το Predator και ο ανιψιός του κ. Μητσοτάκη, τότε επικεφαλής του πολιτικού του γραφείου. Η Ευρωπαϊκή επιτροπή μπορεί να δυσκολευτεί να λύσει τον γρίφο, όμως εάν βρει αποδείξεις ότι η ελληνική κυβέρνηση ήταν πίσω από τις παρακολουθήσεις, αυτό θα μπορούσε να χαντακώσει τις πιθανότητες του κ. Μητσοτάκη να κερδίσει τις εκλογές της άνοιξης».

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το αρχικό πρόγραμμα, η επιτροπή ζητούσε να έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό, κάτι που προκάλεσε αντιδράσεις από το Μαξίμου. Ο υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης θα συναντηθεί αντί του Κ. Μητσοτάκη με την επιτροπή, εκπροσωπώντας τη κυβέρνηση. Αύριο θα γίνουν οι επαφές με βουλευτές και με μέλη της κυβέρνησης και το απόγευμα της Πέμπτης η επιτροπή θα συναντήσει τα θύματα του Predator στην Ελλάδα, τον Νίκο Ανδρουλάκη, τον Χρήστο Σπίρτζη και τον Θανάση Κουκάκη.