Αξιωματούχοι του ΟΗΕ εκτιμούν ότι απαιτούνται 198 εκατομμύρια δολάρια, ώστε να καλυφθούν οι «βασικές ανθρωπιστικές προτεραιότητες» για φέτος στη Β. Κορέα, θέτοντας ως στόχο την παροχή επισιτιστικής βοήθειας στις πιο ευάλωτες ομάδες.
Ο Τζερόμ Σάβατζ, συντονιστής του ΟΗΕ στην περιοχή της Β. Κορέας, επεσήμανε σε δηλώσεις του ότι «δεκαέξι εκατομμύρια άνθρωποι συνεχίζουν να υποφέρουν από την έλλειψη τροφίμων, τα μεγάλα ποσοστά υποσιτισμού και τα οικονομικά προβλήματα τα οποία έχουν βαθιές ρίζες». Ο ίδιος είπε ότι «οι ανεπαρκείς ιατρικές προμήθειες και εξοπλισμός καθιστούν το σύστημα υγείας ανήμπορο να αντεπεξέλθει στις βασικές ανάγκες, ενώ υπάρχει η αναγκαιότητα για αποκατάσταση των συστημάτων νερού και θέρμανσης.
Όπως τόνισε, τα Ηνωμένα Έθνη ευελπιστούν να εστιάσουν τις προσπάθειές τους στην ενίσχυση του επισιτισμού, την υποστήριξη της γεωργίας, την ανάπτυξη του συστήματος ύδρευσης και αποχέτευσης της χώρας, αλλά και τους τομείς της υγείας και της υγιεινής.
Τα μακροπρόθεσμα προγράμματα επισιτισμού του ΟΗΕ έχουν βοηθήσει περίπου 2 εκατομμύρια ανθρώπους στη Βόρεια Κορέα, οι προσπάθειες όμως αυτές υπονομεύτηκαν εξαιτίας ενός ελλείμματος 414.000 τόνων σιτηρών που αναμενόταν να συγκεντρωθεί από δωρεές τον περασμένο χρόνο. Ο Σάβατζ δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις του ΟΗΕ στη Β. Κορέα «πάσχουν από ανεπαρκή χρηματοδότηση». Συνέχισε λέγοντας ότι «απαραίτητη προϋπόθεση για οποιαδήποτε βιώσιμη εξυγίανση της κατάστασης του πληθυσμού αποτελεί ο διαχωρισμός των ανθρωπιστικών αναγκών από τα πολιτικά θέματα».
Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Σίτισης, σε συνεργασία με πρακτορεία του ΟΗΕ, έχουν παράσχει πολυετή υποστήριξη στη Β. Κορέα, από τότε που ένα ξέσπασμα λιμού, τη δεκαετία του 1990, εκτιμάται ότι σκότωσε παραπάνω από 1 εκατομμύριο κατοίκους.
Πάραυτα, μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού της Β. Κορέας, που ανέρχεται σε 23 εκατομμύρια κατοίκους, συνεχίζει να υποσιτίζεται, ενώ η παροχή ιατροφαρμακευτικής φροντίδας παραμένει σε στοιχειώδη επίπεδα, σύμφωνα με αναφορές των υπηρεσιών του ΟΗΕ.