Μετά τον Άρειο Πάγο και στην ΑΔΑΕ ο Αλέξης Τσίπρας για το σκάνδαλο των υποκλοπών
Μετά και τις τελευταίες αποκαλύψεις γύρω από το σκάνδαλο των υποκλοπών ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, βρέθηκε σήμερα το πρωί (7/12) στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ). Ουσιαστικά πρόκειται για τη δεύτερη κίνηση που κάνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να πιέσει τις καταστάσεις γύρω από το σκάνδαλο, αφού μέσα στην εβδομάδα επισκέφθηκε και τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρο Ντογιάκο που έχει επιληφθεί του θέματος.
Όπως δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στο +NEWS: «Οι αποκαλύψεις των τελευταίων μηνών σε σχέση με τις παρακολουθήσεις πολιτικών αρχηγών, βουλευτών, υπουργών, ευρωβουλευτών, δημοσιογράφων, επιχειρηματιών, δικαστών, πλήττουν τον πυρήνα της δημοκρατίας. Οι αποκαλύψεις που αφορούν σε παρακολούθηση των αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων αλλάζουν το επίπεδο, εδώ πλήττουν τον πυρήνα της εθνικής μας ασφάλειας».
Αίτημα του Αλέξη Τσίπρα σε ΑΔΑΕ για πρόσβαση στις διατάξεις παρακολουθήσεων πολιτικών, δικαστών, στρατιωτικών και δημοσιογράφων
Σε δηλώσει του έξω από το κτήριο, ο Αλέξης Τσίπρας εξήγησε πως ζήτησε από τον πρόεδρος της ΑΔΑΕ πρόσβαση σε όλες τις διατάξεις που αφορούν πολιτικά πρόσωπα, υπουργούς, βουλευτές, ευρωβουλευτές, δημοσιογράφους, δικαστές αλλά και αρχηγούς ή αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων και έχουν υπογραφεί την τελευταία τριετία .
«Κάποια στιγμή το παιχνίδι και το κρυφτούλι με τους θεσμούς της Δημοκρατίας λαμβάνει τέλος. Ήρθα σήμερα στην ΑΔΑΕ και ζήτησα από τον πρόεδρο της Αρχής, όπως ορίζει ο νόμος, να έχω πρόσβαση, ως πολιτικός αρχηγός, σε όλες τις διατάξεις που αφορούν πολιτικά πρόσωπα, υπουργούς, βουλευτές, ευρωβουλευτές, δημοσιογράφους, δικαστές αλλά και αρχηγούς ή αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων, που έχουν υπογραφεί την τελευταία τριετία. Με τους θεσμούς της χώρας και της Δημοκρατίας δεν θα παίζουμε, πόσο μάλλον να ανεχτούμε παιχνίδια με την εθνική ασφάλεια» δήλωσε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ολόκληρη η επιστολή Τσίπρα στον πρόεδρο της ΑΔΑΕ:
«Η Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) έχει αναλάβει ως ανεξάρτητη αρχή την διασφάλιση της προστασίας του απολύτως απαραβίαστου αγαθού του απορρήτου των επικοινωνιών (άρθρο 19 παρ. 2 Συντ.), ιδιαίτερη έκφραση της οποίας αποτελεί ο έλεγχος της τήρησης των όρων και της διαδικασίας της κατ’ εξαίρεση άρσης του (άρθρο 1 παρ. 1 ν. 3115/2003).
Μέρος της ίδιας αρμοδιότητας ήταν και η εξουσία της Αρχής να ενημερώνει τους θιγόμενους από άρση απορρήτου, προκειμένου εκείνοι να μπορούν να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη και να ασκήσουν ένδικα βοηθήματα για την αποκατάσταση της βλάβης τους. Είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση νομοθέτησε την απαράδεκτη και αντισυνταγματική πρόβλεψη που εμποδίζει αυτή την ενημέρωση και μάλιστα αναδρομικά (άρθρο 87 ν. 4790/2021). Εγκλώβισε έτσι το πολιτικό σύστημα της χώρας σε έναν κλοιό καταγγελιών και υποψιών χωρίς διέξοδο και χωρίς δυνατότητα διαλεύκανσης όσον αφορά τις αποδεδειγμένες και τις καταγγελλόμενες παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων και προσώπων της δημόσιας ζωής που είχαν σχέσεις με τα εν λόγω πολιτικά πρόσωπα.
Λόγοι ιστορικοί επέβαλαν ήδη από το 1994, έτος έναρξης εφαρμογής του ν. 2225/1994, στην Αρχή να ανατεθεί και η ξεχωριστή αρμοδιότητα ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων της Βουλής για τις διατάξεις άρσης του
απορρήτου. Σήμερα, ο νομοθέτης επιτάσσει συγκεκριμένα τον Πρόεδρο της ΑΔΑΕ να ενημερώνει σε κάθε περίπτωση τον Πρόεδρο της Βουλής και τους αρχηγούς των κομμάτων, που εκπροσωπούνται στη Βουλή, και να κοινοποιεί κάθε διάταξη στον Υπουργό Δικαιοσύνης (άρθρο 5 παρ. 4 εδ. στ΄ ν. 2225/1994).
Είναι αλήθεια ότι ο νομοθέτης όταν επέτασσε την τήρηση των παραπάνω δεν μπορούσε να φανταστεί ότι οι διατάξεις άρσης του απορρήτου θα ανέρχονταν κάποτε σε περισσότερες από 15.000 (συγκεκριμένα 15.475 εισαγγελικές στο έτος 2021). Η διαχείριση αυτού του όγκου εισαγγελικών διατάξεων εκ μέρους της Αρχής και οι ασυνέπειες και καθυστερήσεις τις κυβέρνησης στην ηλεκτρονική διαβίβασή τους εύλογα οδήγησαν στην εφαρμογή της διάταξης με τρόπο διαφοροποιημένο σε σχέση με τον προβλεπόμενο, δηλ. έλαβε τη μορφή γενικής και αφηρημένης ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών μέσω στατιστικών αναφορών και μέσω παρουσίασης ποιοτικών μεγεθών κλπ-κάτι που, βέβαια, ως στόχος καλύπτεται ήδη από την ετήσια έκθεση που η Αρχή δημοσιοποιεί εν γένει και ειδικά αποστέλλει προς τα πολιτικά κόμματα.
Αυτή την περίοδο η διατάραξη που έχει υποστεί η πολιτική ζωή στη χώρα, βυθιζόμενη καθημερινά όλο και πιο βαθιά στην καχυποψία και στο φόβο των παρακολουθήσεων των πολιτικών προσώπων, που έτσι εμποδίζονται να ασκήσουν ελεύθερα τα καθήκοντά τους, επιβάλλει την αποκατάσταση της διαδικασίας ενημέρωσης των αρχηγών των κομμάτων.
Αντιλαμβανόμενος τη δυσχέρεια διαχείρισης του όγκου των εισαγγελικών διατάξεων, αιτούμαι όπως με ενημερώσετε λεπτομερώς για το περιεχόμενο ειδικά των εισαγγελικών διατάξεων άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών που έχουν κοινοποιηθεί στην Αρχή από τις αρμόδιες υπηρεσίες το χρονικό διάστημα μεταξύ Ιουλίου 2019 μέχρι σήμερα και ενδεχομένως αφορούν σε πολιτικά πρόσωπα, δηλ. εν ενεργεία βουλευτές, ευρωβουλευτές και μέλη της κυβέρνησης, καθώς και δημοσιογράφους, δικαστικούς λειτουργούς και τους Αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.
Σε κάθε περίπτωση και επικουρικώς, σε περίπτωση που δεν καταστεί εφικτός ο ως άνω διαχωρισμός των εισαγγελικών διατάξεων, όπως προβείτε στη χορήγηση του συνόλου των εγγράφων της ως άνω χρονικής περιόδου».