Mε ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονταν οι ψήφοι των δύο πρώην πρωθυπουργών, Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή, στην πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ, δεδομένου ότι αμφότεροι είχαν ζητήσει την άμεση διελεύκανση του σκανδάλου των υποκλοπών, με τον Αλέξη Τσίπρα να τους καλεί να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν με πράξεις. Ωστόσο, κανείς από τους δύο δεν παρίσταται στη σημερινή -και τελευταία- συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, διαλέγοντας να καταψηφίσουν με επιστολή ψήφο την πρόταση μομφής.

Ειδικότερα, αμφότεροι οι πρώην πρωθυπουργοί θα καταψηφίσουν την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ωστόσο, δεν αναμένεται αυτό να το κάνουν δια ζώσης από τα έδρανα της Βουλής. Με όποιο συμβολισμό μπορεί να έχει η απουσία δύο πρώην πρωθυπουργών και πρώην προέδρων του κυβερνώντος κόμματος. Ο Αντώνης Σαμαράς, επικαλέστηκε πρόβλημα υγείας, ενώ ο Κωνσταντίνος Καραμανλής θα βρίσκεται εκτός Αθηνών.

Όπως μεταδίδει το ieidisis, στην εύλογη ερώτηση των δημοσιογράφων πως συνάδουν οι προ καιρού «κεραυνοί» των δύο πρώην πρωθυπουργών με την καταψήφιση της πρότασης δυσπιστίας, η εξήγηση βουλευτών της επιρροής τους είναι ότι δεν μπορεί ένας πρώην πρόεδρος του κόμματος, ο οποίος έχει διατελέσει και πρωθυπουργός, να προσφέρει έδαφος σε ένα κόμμα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, που επέφερε πολλά δεινά κατά τη διακυβέρνησή του, και μάλιστα, στις παραμονές των κρίσιμων εκλογών που έρχονται.

Yπενθυμίζεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας τους ανέφερε ονομαστικά στην ομιλία του, θυμίζοντας τις διαφοροποιήσεις τους, μέσω παρεμβάσεων, στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων. Συγκεκριμένα, είχαν δηλώσει:

Καραμανλής: «Σε τέτοιου είδους καταστάσεις η κάθαρση επέρχεται μόνο εφ΄ όσον αποσαφηνιστούν πλήρως. Το θέμα είναι τόσο βαρύ και σοβαρό που δεν επιτρέπεται ούτε αντέχεται να μείνουν σκιές ιοβόλες για την δημοκρατική ομαλότητα. Φως λοιπόν! Άπλετο φως!Το να προκλήθηκαν τα γεγονότα αυτά από κυβερνητική πρωτοβουλία είναι εκτός από αντιδημοκρατικό και παράνομο, τόσο πέρα από κάθε όριο νοσηρής φαντασίας και πολιτικής ανοησίας που είναι αδιανόητο. Παραμένει όμως επιτακτική η ανάγκη να ξεκαθαριστεί ποιοί και με ποια δικαιολογία ζήτησαν κάτι τέτοιο και ποιοί και πώς το ενέκριναν. Η επίκληση του απορρήτου σε τέτοιες περιπτώσεις υποτάσσεται στην ανάγκη κάθαρσης του δημόσιου βίου. Όλα στο φως λοιπόν και από εκεί και πέρα απαραίτητες και με διακομματική συνεργασία οι διορθώσεις του θεσμικού καθεστώτος που διέπει και την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου αλλά και την εν γένει λειτουργία των μυστικών υπηρεσιών. Αυτά τα στοιχειώδη για να αποτραπεί η περαιτέρω απαξίωση των θεσμών»

Σαμαράς: «Δεν πιστεύω, δεν θέλω να πιστέψω ότι η κυβέρνηση υπέκλεπτε τηλεφωνικές παρακολουθήσεις. Θα ήταν αδιανόητο. Αν ίσχυαν όλα αυτά, θα επρόκειτο για μια αντιδημοκρατική εκτροπή. Γι’ αυτό θα πρέπει να δοθούν πλήρεις και ξεκάθαρες απαντήσεις, χωρίς δεύτερες σκέψεις, χωρίς να δίνουμε την εντύπωση ότι το απόρρητο είναι μια βολική δικαιολογία. Η παράταξή μας θεμελίωσε τη δημοκρατία στην Ελλάδα και αυτά τα φαινόμενα δεν μπορεί να τα ανεχτεί».