Μίλησαν 126 βουλευτές, έξι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, 22 υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, η πρώην γραμματέας της ΚΟ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμένος και οι πολιτικοί αρχηγοί, φτάνοντας συνολικά δηλαδή 164 ομιλητές.
Η ψηφοφορία με ονομαστική, ηλεκτρονική, ψηφοφορία. Οι πρώην πρωθυπουργοί και πρώην πρόεδροι της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής, οι οποίοι σε παλαιότερες δηλώσεις τους είχαν εκφράσει την επιθυμία τους για «άπλετο φως» στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, επέλεξαν να ψηφίσουν με επιστολή.
Mετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του πρωθυπουργού, ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας αρνήθηκε να δώσει τον λόγο στην αξιωματική αντιπολίτευση, που ζήτησε μέσω του κ. Βρούτση να απαντήσει στην ομιλία του πρωθυπουργού, που έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι ο φάκελος που παρέδωσε ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, κ. Ράμμος στον Αλέξη Τσίπρα δεν περιείχε κανένα όνομα. Αρχίζοντας την ομιλία του λέγοντας ότι «ο κ. Τσίπρας ανταποκρίθηκε επιτέλους στην έκκλησή μας να έρθει στη Βουλή να αντιπαρατεθούμε», επιδόθηκε σε μία ντροπιαστική ομιλία, με αναφορές στα εθνικά θέματα, στις «σακούλες μαύρου χρήματος», στο μεταναστευτικό, στις διαφορές τους στη διαχείριση της οικονομίας και σε άλλα άσχετα, χωρίς να δίνει σαφείς απαντήσεις στα ερωτήματα της αντιπολίτευσης για τις ευθύνες που βαραίνουν τον ίδιο και το επιτελείο του για το σκάνδαλο των υποκλοπών.
Ακολουθεί η δήλωση του Ν. Βούτση:
«Ο κ. Μητσοτάκης για πρώτη φορά μετά από χρόνια χρησιμοποίησε το ψεύδος και τη λάσπη που είχε ξεκινήσει από ακραίους του διαδικτύου για να δημιουργήσει εντυπώσεις, ενδεχομένως και ενόψει της σοβαρής συζήτησης που θα γίνει για την απαγόρευση του κόμματος Κασιδιάρη.
Η αλήθεια είναι ότι στη συγκεκριμένη ψηφοφορία για την απλή αναλογική η Χρυσή Αυγή, μαζί με την ΝΔ, απέρριψε τη συγκεκριμένη πρόταση, χωρίς βεβαίως να υπάρξει καμία πρόσκληση ή συναλλαγή εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και εμού ως προέδρου της Βουλής για την υπερψήφιση της πρότασης. Εξάλλου, υπενθυμίζω ότι καθ’ όλη τη διάρκεια των 4,5 ετών διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, η ΧΑ κατά μεγάλη πλειοψηφία καταψήφιζε από κοινού με την ΝΔ τα προτεινόμενα νομοσχέδια.
Σημειώνω ότι στις αλλεπάλληλες και συνεχείς συγκρούσεις με τις απόψεις και κυρίως τις πρακτικές των βουλευτών της ΧΑ υπήρξε κοινή στάση των εκπροσώπων όλων των κομμάτων στο Προεδρείο της Βουλής. Ήδη έχει παραπεμφθεί για εσχάτη προδοσία ο πρώην βουλευτής Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης μετά από παρέμβαση που είχε γίνει τότε από εμένα. Βεβαίως είναι γνωστά σε όλους τα διαδοχικά επεισόδια και οι διαδοχικές προσπάθειες ακόμα και κατάληψης του Κοινοβουλίου που αποκρούστηκαν επί των ημερών μας.
Ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να ξαναγράψει την ιστορία με μικροκομματικούς φακούς.
Εκείνο που είχα πει, και το λέω και τώρα, είναι ότι δυστυχώς τρεις φορές ο ελληνικός λαός έστειλε το κόμμα της ΧΑ ως κέλυφος που απεδείχθη εγκληματική οργάνωση στη Βουλή και ήμασταν υποχρεωμένοι να αντιμετωπίζουμε την εγκληματική οργάνωση ως κόμμα. Όλοι γνωρίζουμε και θυμόμαστε ποιοι συγκρούστηκαν με την Χρυσή Αυγή μέσα στο Κοινοβούλιο.
Είναι ντροπή του κ. Μητσοτάκη που για λόγους αμηχανίας και έλλειψης επιχειρημάτων χρησιμοποίησε τον συγκεκριμένο ισχυρισμό. Ο κ. Μητσοτάκης ωστόσο, όπως φαίνεται είναι αδίστακτος.
Θλίβομαι παράλληλα για την απαράδεκτη στάση του Προέδρου της Βουλής κ. Τασούλα που δεν επέτρεψε την αποκατάσταση της αλήθειας πάνω σε ένα κορυφαίο ζήτημα».