Σύμφωνα με την απόφαση του Αρείου Πάγου, η οποία εκδόθηκε σε χρόνο ρεκόρ, μόλις δύο εβδομάδες από την εισαγγελική πρόταση, οι servicers θα μπορούν να προβαίνουν σε πράξεις εκτέλεσης ως δικαιούχοι διάδικοι για λογαριασμό των funds.

Με ορατό πλέον τον κίνδυνο να βγουν στο σφυρί με συνοπτικές διαδικασίες 700.000 ακίνητα, αξίας 45 δισ. ευρώ, μετά την απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, καθώς αναμένεται να αποτελέσει μπούσουλα για χιλιάδες εκκρεμείς διαδικασίες, η Έφη Αχτσιόγλου δηλώνει:  «Με τη δικαστική αυτή απόφαση -το σκεπτικό της οποίας δεν είναι ακόμη γνωστό- στερούνται οι δανειολήπτες μίας δικονομικής δυνατότητας να παρεμποδίζουν υπό προϋποθέσεις την εκτέλεση πλειστηριασμού». Η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία προσθέτει: «Εξαρχής είχαμε τονίσει στην κυβέρνηση ότι το ζήτημα δεν αφορά μία δικονομικού τύπου διαφορά, αλλά ότι θα έπρεπε να έχει νομοθετήσει για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση του τόπου δεσμεύεται ότι θα νομοθετήσει τόσο για την προστασία της πρώτης κατοικίας όσο και για ένα πλαίσιο πραγματικής δυνατότητας ρύθμισης των χρεών των πολιτών τόσο προς το Δημόσιο όσο και προς τις τράπεζες».

«Η κοινωνία και τα κινήματα μπορούν και πρέπει να επιβάλουν την αλλαγή αυτών των απάνθρωπων πολιτικών, τις οποίες δυστυχώς, πέρα από τα μνημονιακά κόμματα (ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝ.ΑΛΛ.), υπηρετεί και η Δικαιοσύνη», σημειώνει το ΜέΡΑ25, κάνοντας λόγο για «λεηλασία», από την οποία «δεν υπάρχει δικαστική οδός για να προστατευτούν πραγματικά οι πολίτες». «Η δικαιοσύνη και το δίκαιο είναι αλλονών αγαθό: Είναι εκείνο που συμφέρει τον ισχυρότερο και τον εξουσιαστή, ενώ γι’ αυτόν ο οποίος συμμορφώνεται στις εντολές και υποτάσσεται είναι ζημιά – και η αδικία το αντίθετο· και κυβερνάει ο αφέντης τα κορόιδα κι όσους πάνε με το δίκαιο, κι αυτοί, υποτελείς, κάνουν ό,τι συμφέρει εκείνον, μια και είναι ο πιο δυνατός» αναφέρει ολόκληρη η ανακοίνωση.

«Η απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, που λήφθηκε με ταχύτητα ασφαλιστικών μέτρων, ανοίγει διάπλατα τον δρόμο στα funds για πλειστηριασμούς», επισημαίνει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής και καλεί όλα τα κόμματα να αποδεχτούν και να στηρίξουν τροπολογία που καταθέτει και πάλι στη Βουλή, η οποία, όπως υποστηρίζει «συνιστά πράξη ευθύνης απέναντι στους πολίτες». Στην ανακοίνωσή του τονίζει πως «ποτέ άλλοτε στο παρελθόν καταναλωτές και επιχειρήσεις δεν απειλούνταν με τόσο μαζικούς πλειστηριασμούς. Ποτέ, όμως, δεν ήταν και τόσο απροστάτευτοι όσο σήμερα» και ασκεί δριμεία κριτική στη κυβέρνηση, καθώς «δεν μπορεί να κρύβεται πλέον πίσω από έναν ανεπαρκή και αναποτελεσματικό εξωδικαστικό μηχανισμό. Κανένας, άλλωστε, εξωδικαστικός μηχανισμός δεν μπορεί να καλύψει το κενό από την κατάργηση της προστασίας της κατοικίας και την εξάλειψη κάθε διαπραγματευτικής δύναμης των οφειλετών που η ίδια προκάλεσε», όπως αναφέρει.

«Κατόπιν αυτών, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής καταθέτει και πάλι τροπολογία στη Βουλή για την επαναφορά της προστασίας της κύριας κατοικίας των αδύναμων δανειοληπτών από τους πλειστηριασμούς και τους εκβιασμούς των funds», η οποία μεταξύ άλλων, προβλέπει «καθορισμό χαμηλότερων δόσεων και σταθερό, χαμηλό επιτόκιο για τις ρυθμίσεις δανείων και επιδότηση από το δημόσιο των δόσεων αποπληρωμής για αποδεδειγμένα αδύναμους δανειολήπτες, όπως και την προστασία της αγροτικής γης».

«Η απαράδεκτη απόφαση του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με την οποία “λύνονται τα χέρια” των funds και των εταιριών διαχείρισης δανείων για τη διενέργεια μαζικών πλειστηριασμών, ανοίγει έναν νέο, πιο άγριο γύρο επέλασης στη λαϊκή κατοικία» επισημαίνει το ΚΚΕ και προσθέτει: «Η επικίνδυνη αυτή εξέλιξη δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία, γιατί στηρίζεται στο νομοθετικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει όλες οι κυβερνήσεις, ιδιαίτερα στον νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που παρέδωσε τα “κόκκινα” δάνεια στα αρπακτικά των fundς και σε συνέχεια στον πτωχευτικό νόμο της κυβέρνησης της Ν.Δ. Τώρα, χωρίς καθυστέρηση να δυναμώσει η πάλη του λαού ενάντια στους πλειστηριασμούς, που βγάζουν στο σφυρί τα λαϊκά σπίτια, για να προστατευτεί η λαϊκή περιουσία από τα αρπακτικά των funds, για να διαγραφούν τα χρέη των λαϊκών νοικοκυριών».