των Θάνου Καμήλαλη & Νεκταρίας Ψαράκη
Χρειάστηκε να περάσουν 2 μήνες αντιδράσεων και κινητοποιήσεων του καλλιτεχνικού κόσμου, μαζικές παραιτήσεις διδακτικού προσωπικού, μεγάλες συναυλίες αλλά μία εκστρατεία λάσπης από φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, Υπουργούς και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο (με κορυφαία στιγμή το ότι «οι καλλιτέχνες δεν κατάλαβαν», ώστε ο Πρωθυπουργός να κάτσει στο ίδιο τραπέζι και να ακούσει τα αιτήματα, πολλά από αυτά διαχρονικά, των ανθρώπων της Τέχνης.
Όπως προκύπτει και από τις δηλώσεις των εκπροσώπων των καλλιτεχνών, αμέσως μετά, προς τον συγκεντρωμένο κόσμο, αλλά και από την ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση, ώστε να λυθεί το ζήτημα που προέκυψε με την υποβάθμιση των καλλιτεχνικών σπουδών.
Η ανακοίνωση του Μαξίμου
Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, από τη συνάντηση «προέκυψαν τα ακόλουθα»
– Ως το τέλος της εβδομάδας, θα κατατεθεί από την Κυβέρνηση συγκεκριμένη πρόταση προκειμένου να θεραπευτεί το ζήτημα που προέκυψε το 2017 και αφορά τη διαφοροποίηση μισθολογικά και ως προς την βαθμολογική εξέλιξη αποφοίτων δραματικών σχολών και σχολών χορού ανεξαρτήτως του έτους αποφοίτησής τους (προ ή μετά του 2003), για την παροχή καλλιτεχνικού-εκπαιδευτικού και συναφούς έργου στο δημόσιο.
– Η ίδρυση Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών τη δημιουργία της οποίας εξήγγειλε η κυβέρνηση, είναι ένα θετικό βήμα στην καλλιτεχνική εκπαίδευση. Για το σκοπό αυτό έχουν συγκροτηθεί Ομάδες Εργασίας οι οποίες ως το τέλος Μαρτίου θα καταθέσουν συγκεκριμένο πλαίσιο για τον χαρακτήρα της Σχολής και τον τρόπο λειτουργίας της, από το 2025. Στο πλαίσιο της Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών, θα αξιολογηθεί η δυνατότητα εισαγωγής σε αυτήν με εξετάσεις αποφοίτων από άλλες συναφείς σχολές.
– Συμφωνία για την ύπαρξη οριζόντιας ακαδημαϊκής διαπερατότητας, δηλαδή δυνατότητας εισόδου αποφοίτων δραματικών και συναφών σχολών με κατατακτήριες εξετάσεις στο 3ο εξάμηνο τμημάτων ΑΕΙ.
«Συνεχίζουμε κανονικά και περιμένουμε τη ρύθμιση» το κοινό μήνυμα των ανθρώπων της Τέχνης
Μέχρι όμως να κατατεθεί αυτή η ρύθμιση που υποσχέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, να εξεταστεί και να κριθεί ότι ικανοποιεί τα αιτήματά τους, οι καλλιτέχνες συνεχίζουν κανονικά τις κινητοποιήσεις τους. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση ψευδώς αναφέρει ότι το ζήτημα «προέκυψε το 2017». Όπως έχει αναφέρει το TPP από την πρώτη στιγμή, το ζήτημα προέκυψε το 2003, λόγω της κατάργησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο της βαθμίδας των ανώτερων σπουδών και είναι ένα διαχρονικό αίτημα των ανθρώπων της Τέχνης. Δημιουργήθηκαν στη συνέχεια, απόφοιτοι δύο ταχυτήτων, οι προ και μετά το 2003 (κάτι που συνέβη και επί ΣΥΡΙΖΑ), με τα πτυχία των καλλιτεχνικών σχολών να είναι αδιαβάθμητα. Το Π.Δ 85/2022 όμως επισφράγισε την υποβάθμιση.
Τόσο από την εισαγωγική τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, όσο και από τις δηλώσεις των εκπροσώπων των καλλιτεχνών μετά τη συνάντηση, προκύπτει ότι η συζήτηση δεν ήταν καθόλου εύκολη. Ο Πρωθυπουργός άνοιξε την κουβέντα με το γνωστό πλέον επιχείρημα ότι «δεν αλλάζει κάτι», ενώ έβαλε μάλιστα και το ζήτημα της κατάργησης του άρθρου 16 ώστε να ανοίξει την πόρτα στα ιδιωτικά πανεπιστήμια.
«Δεν θεωρούμε ότι ήταν εύκολο, δώσαμε τη μάχη μας. Ειδικά την πρώτη ώρα, μάλλον μιλάγαμε για παρεξήγηση πάλι και ένα νομικό debate, που ευτυχώς δεν μπήκαμε για πολλή ώρα σε αυτό… Καταθέσαμε όλα τα αιτήματα, όλων των σωματείων, όλων των σπουδαστών, επακριβώς, με όλες τις λεπτομέρειες. Από την έλλειψη διοικητικού υποστηρικτικού προσωπικού, τη σίτιση, μέχρι και το Πανεπιστήμιο Παραστατικών Τεχνών. Φυσικά, αιχμή του δόρατός μας είναι το Τ.Ε για όλους» δήλωσε μετά τη συνάντηση αρχικά ο Άρης Λάσκος, Γενικός Γραμματέας του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών.
«Ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση, το περιεχόμενο της οποίας πρέπει και αναμένουμε να δούμε, να το εξετάσουμε συνολικά, όλοι μαζί πάλι στα Σωματεία, ώστε να δούμε αν μας καλύπτει και απαντάει σε κάτι από αυτά που τέθηκαν στη συνάντηση. Γι αυτόν τον λόγο και μέχρι τότε, συνεχίζουμε κανονικά όλες τις κινητοποιήσεις, όλες τις δράσεις μας» συνέχισε.
«Θα εξετάσουμε το περιεχόμενο της ρύθμισης, συνεχίζουμε δυναμικά και την Παρασκευή, έχουμε 24ωρη απεργία. Αύριο, Τσικνοπέμπτη, έξω από το Ρεξ, μεσημεριανό χάπενινγκ» συμπλήρωσε ο Κωνσταντίνος Κεχαγιόγλου, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος – Ακροάματος.
Τον λόγο πήρε στη συνέχεια, απευθυνόμενος στη μαζική κινητοποίηση, ο Θάνος Παπαδογιάννης, εκπρόσωπος των σπουδαστών της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου:
«Κατονόμασα κάθε κατάληψη που αυτήν τη στιγμή είναι ενεργή. Μίλησα για όλο το κίνημα που συμβαίνει πανελλαδικά και συνέχίζει να γεννά καινούριες συλλογικές κινητοποιήσεις, καινούριες συλλογικές δράσεις. Έγινε πολύ ξεκάθαρο ότι αυτός ο αγώνας δεν ξεκίνησε τώρα, ξεκίνησε με τις κλειστές σχολές με τον covid, ξεκίνησε με τον Λιγνάδη, ξεκίνησε με όσα έχουμε βιώσει τρία χρόνια τώρα. Οι δεσμεύσεις είναι δεσμεύσεις και οι αποφάσεις είναι αποφάσεις. Αυτήν τη στιγμή δεν έχουμε καμία απόφαση. Ο αγώνας συνεχίζεται» ανέφερε.
Ο Βασίλης Παρασκευόπουλος, Πρόεδρος του Πανελληνίου Μουσικού Συλλόγου, σημείωσε αρχικά ότι «σήμερα, δεν θα κάναμε αυτήν τη συνάντηση εδώ, αν δεν υπήρχε εδώ και δύο μήνες ένα πολύ ισχυρό και μαζικό κίνημα, που πίεσε την κυβέρνηση, να κάτσει στο τραπέζι και να συζητήσει για τα αιτήματά μας». Αναφέρθηκε στη συνέχεια στην εργαλειοποίηση από την κυβέρνηση του άρθρου 16, λέγοντας ότι «αυτά τα αιτήματα και κυρίως τα πιο μεγάλα, δηλαδή οι σπουδές, δημόσιες, δωρεάν, που να καταλήγουν σε έναν Πανεπιστημιακό τίτλο, δεν έχουμε κοινή θέση με την κυβέρνηση. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην αρχή της συζήτησης, προσπάθησε αυτό το κίνημα, να το βάλει κάτω από αίτημα της κατάργησης του άρθρου 16. Αυτό, είναι κάτι που πρέπει να είμαστε απέναντι. Εμείς ζητάμε δημόσιες και δωρεάν σπουδές. Αυτό είναι το άρθρο 16, η ευθύνη τους να μας παρέχουν αυτά που δικαιούμαστε. Εμείς ζητήσαμε να μην υπάρχει η κατηγοριοποίηση που υπάρχει σήμερα».
«Θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι θα μας φέρουνε και να θυμόμαστε ότι ο αγώνας θα είναι μακρύς. Τη Δευτέρα, οργανώνουμε μία μεγάλη συναυλία, βάζοντας μπροστά την αλληλεγγύη μας στον τουρκικό και τον συριακό λαό, αλλά και τα δικά μας αιτήματα. Συνεχίζουμε» κατέληξε.
Η Μίνα Ανανιάδου, Πρόεδρος του Σωματείου των Εργαζομένων στον Χώρο του Χορού (Σ.Ε.ΧΩ.ΧΟ) συνόψισε τη συζήτησε με τον Πρωθυπουργό: «Εμείς μέχρι να δούμε έμπρακτες αποφάσεις και τι σημαίνει συνολική ρύθμιση, δεν σταματάμε. Καμία θριαμβολογία, καμία εμπιστοσύνη μέχρι στιγμής. Συνεχίζουμε να στηρίζουμε τις καταλήψεις, τις συνελεύσεις, συνεχίζουμε να στηρίζουμε τα Σωματεία μας, τις κινητοποιήσεις μας. Και την Παρασκευή, ημέρα 24ωρης απεργίας, κατατίθεται η προσφυγή στο ΣτΕ, η αίτηση ακύρωσης του Π.Δ 85/2022 και οργανώνουμε πορεία από το ΣτΕ στο Σύνταγμα».