Κύκλοι της αγοράς σημειώνουν πως μεταξύ των κατόχων τους συγκαταλέγονται ξένα vulture funds που τοποθετήθηκαν σε δραματικά απαξιωμένα ελληνικά ομόλογα, κυρίως ξένου δικαίου με στόχο την αποκομιδή σημαντικών υπεραξιών σε περίπτωση εκπλήρωσης των υποχρεώσεων της Ελλάδας ή μετά από δικαστική διεκδίκηση. Υπενθυμίζεται πως στα μέσα Μαΐου η υπηρεσιακή κυβέρνηση αποφάσισε να πληρώσει «ακούρευτο» το ομόλογο των 436 εκατ. ευρώ, το 90% της ονομαστικής αξίας του οποίου είχε συγκεντρώσει το Dart Management Fund του Kenneth Dart με έδρα τα νησιά Cayman.
 
Καθίσταται σαφές άτι οιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση επιλέξει να πληρωθεί το ομόλογο του Σεπτεμβρίου θα βρεθεί προ μεγάλων κοινωνικών αντιδράσεων και θα επωμιστεί σοβαρότατο πολιτικό κόστος που ενδεχομένως να αποδειχθεί ακόμη και μοιραίο για τη βιωσιμότητα της δεδομένης της ρευστότητας που προκύπτει στην πολιτική ισχύ των κομμάτων μετά και τις χθεσινές εκλογές.
 
Σε περίπτωση δε που επιλέξει να μην το αποπληρώσει, θα προστεθεί ένα ακόμα πρόβλημα στην διεθνή αξιοπιστία της χώρας που θα έχει αλυσιδωτές αντιδράσεις σε μια περίοδο κατά την οποία πιθανολογείται ότι θα συζητείται, εάν όλα εξελιχθούν ομαλά έως τότε σε σχέση με την θέση μας στην ευρωζώνη, το επόμενο κούρεμα του ελληνικού χρέους.
 
Το ομόλογο αυτό που πληρώθηκε τον Μάιο όπως και αυτό που λήγει τον Σεπτέμβριο σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών «συμπεριλαμβάνονται σε σύνολο ομολόγων περίπου 6,4 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχουν εκδοθεί ή φέρουν την εγγύηση της Ελληνικής Δημοκρατίας, τα οποία ήταν επιλέξιμα για να συμπεριληφθούν στην πρόσφατη ολοκληρωθείσα ανταλλαγή ομολόγων (γνωστή και ως PSI – συμμετοχή ιδιωτικού τομέα), αλλά τελικά δεν προσφέρθηκαν για ανταλλαγή από τους ομολογιούχους».
 
Διαβάστε περισσότερα: