«Η πρόσκληση συναδέλφων, διπλωματών, διευθυνόντων συμβούλων επιχειρήσεων και δημοσιογράφων σε τέτοιες εκδηλώσεις είναι συνηθισμένη, αλλά η πρόσκληση της Τετάρτης ξεχωρίζει. Στο κάτω μέρος της πρόσκλησης υπάρχουν τρία πολύχρωμα λογότυπα εταιρειών: Τα δύο ανήκουν στους Ισραηλινούς αμυντικούς εργολάβους Elbit Systems και Rafael Advanced Defense Systems και το τρίτο ανήκει στην ελληνοβρετανική ενεργειακή εταιρεία Energean, που διαχειρίζεται την πρόσφατα αναπτυγμένη υπεράκτια πλατφόρμα των κοιτασμάτων φυσικού αερίου του Καρίς-Τανίν» αναφέρει το δημοσίευμα, που υπογράφει ο Οντέντ Γιαρόν για τη Haaretz.
Πηγές που μίλησαν στη Haaretz δήλωσαν ότι δεν μπορούν να θυμηθούν διπλωματική πρόσκληση που να περιέχει εμπορικές χορηγίες. «Η συνεργασία μεταξύ του Ισραήλ και της Ελλάδας έχει ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια, γεγονός που εκδηλώνεται με την άδεια και τη μίσθωση που δόθηκε στην Energean για δύο ισραηλινά κοιτάσματα φυσικού αερίου. Η εταιρεία συνέδεσε το γεωτρύπανο της με το ισραηλινό δίκτυο φυσικού αερίου τον Οκτώβριο του 2022. Τον ίδιο μήνα, η Energean ανακοίνωσε την ανακάλυψη ενός ακόμη υπεράκτιου κοιτάσματος φυσικού αερίου κοντά στο Ισραήλ» επισημαίνει η Haaretz.
Μάλιστα, υπενθυμίζει πως η Elbit κατασκεύασε το Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης Πιλότων στην Καλαμάτα, που σύμφωνα με τον τότε υπουργό Άμυνας Μπένι Γκαντζ, όπως παραθέτει η Haaretz, αποτελεί μια «στρατηγική επένδυση που αντανακλά τις βαθιές σχέσεις μεταξύ των εθνών και των υπουργείων Άμυνας τους».
«Τον Ιανουάριο, ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στη σχολή πτήσεων σε ομιλία του στο ελληνικό κοινοβούλιο. “Κάποιος ήρθε μετά από χρόνια να λύσει τον ‘γόρδιο δεσμό’ του μέλλοντος της εκπαίδευσης των πιλότων μας. Αν δεν γινόταν αυτό, αν δεν είχε γίνει αυτό, οι πιλότοι μας δεν θα είχαν αεροσκάφη για εκπαίδευση”» προσθέτει το δημοσίευμα, υπενθυμίζοντας πως «μια ακόμη μεγάλη συμφωνία ήταν αντικείμενο διαπραγμάτευσης τα τελευταία δύο χρόνια μεταξύ της Ελλάδας και της ισραηλινής Rafael, για την απόκτηση αντιαρματικών πυραύλων Spike NLOS, με βεληνεκές άνω των 25 χιλιομέτρων».
«Η αδυναμία ολοκλήρωσης της συμφωνίας – αξίας 355 εκατομμυρίων ευρώ – ήταν βαθιά απογοητευτική για τους Έλληνες. Ο Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στη συμφωνία αυτή και στην ομιλία του στη Βουλή τον Ιανουάριο. “Μετά από μια δύσκολη διαδικασία γεμάτη προσκρούσεις, οι διαπραγματεύσεις για την απόκτηση των κατευθυνόμενων βλημάτων Spike NLOS βρίσκονται στην τελική ευθεία”» συμπληρώνει, αναφέροντας πως «σε δήλωσή του τον περασμένο μήνα, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι ο στρατός θα ολοκληρώσει σύντομα την προμήθεια των πυραύλων, αφού το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας αποφάσισε να εγκρίνει την αγορά».
Η ελληνική πρεσβεία παραδέχθηκε στη Haaretz: «Περιλάβαμε τα λογότυπα αυτών των εταιρειών στην πρόσκληση γιατί όντως χορηγούν μέρος των logistics που απαιτούνται για την εκδήλωση». Η Elbit απάντησε ότι «είχε ιδρύσει και λειτουργεί το κέντρο εκπαίδευσης πτήσεων της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, ένα εμβληματικό έργο αξίας άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων. Ως πράξη φιλίας, κατόπιν αιτήματος της πρεσβείας, χορηγήσαμε συμβολική χορηγία για την Εθνική Εορτή της Ελλάδας. Είναι κοινή πρακτική». Τέλος, η Rafael είπε ότι «διεξάγει τακτικά δραστηριότητες μάρκετινγκ σε εκθέσεις, συνέδρια και εκδηλώσεις όπως αυτή, όπου παρείχε μια μέτρια χορηγία που εγκρίθηκε σύμφωνα με τους κανονισμούς».