
19χρονη επιβάτισσα του Intercity (σιδηροδρομικό έγκλημα Τεμπών), η οποία εκπροσωπείται από τους Θεόδωρο Μαντά και Λουκά Αποστολίδη, αποφάσισε να προχωρήσει σε μήνυση κατά παντός υπευθύνου. Στην εκπομπή του ΤΡΡ «Κοινωνία Ώρα Press» συζητάμε με τον δικηγόρο Αλέξη Γεωργούλη τι σημαίνει το «αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη» που έχει πει ο πρώην υπουργός Μεταφορών και εξηγεί τι θα σημαίνει πρακτικά μία άσκηση δίωξης, αν επιβεβαιωθεί ότι ο ίδιος είχε γνώση της επικινδυνότητας των σιδηροδρομικών δικτύων. Εξηγεί τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, ή μάλλον περί μη ευθύνης, όπως λέει.
Αυτό τι σημαίνει; «Ο νόμος 3126/2003 περί ευθύνης υπουργών -ή μάλλον περί μη ευθύνης- προβλέπει ότι αρμοδιότητα της Βουλής ως προς την άσκηση δίωξης μπορεί να ασκηθεί μόνο κατά τη βουλευτική περίοδο της τέλεσης του αδικήματος ή ως το τέλος της δεύτερης συνόδου της επόμενης περιόδου» εξηγεί. «Άρα χρονικού διαστήματος μικρότερου των δύο χρόνων από τη λήξη της βουλευτικής περιόδου κατά την οποία τελέστηκε το αδίκημα» συμπληρώνει.
Όπως εξηγεί, σύμφωνα με τα δεδομένα, η ποινική ευθύνη προηγούμενων υπουργών έχει παραγραφεί. Όσο για τον κ. Καραμανλή, «αν την επόμενη βουλευτική περίοδο δεν καθίσταται δυνατός ο σχηματισμός κυβέρνησης και διαλυθεί η βουλή -κάτι που ενδέχεται να γίνει στη συγκεκριμένη περίοδο λόγω του εκλογικού νόμου-, η προθεσμία αυτή τυγχάνει ακόμα περισσότερη. Η ευθύνη Καραμανλή κινδυνεύει να παραγραφεί, αν στις επικείμενες εκλογές δε σχηματιστεί κυβέρνηση» σημειώνει, σχολιάζονται πως είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη που έχουμε τέτοιον νόμο. «Είναι ντροπή που συμβαίνει αυτό».
«Υπάρχει προφανής ευθύνη του υπουργού. Αξιοπρέπεια δεν υπάρχει» καταλήγει.