H πλατεία Αριστοτέλους πλημμύρισε χθες από νωρίς το απόγευμα μέχρι το βράδυ με 30.000 πολίτες να βροντοφωνάζουν με συνθήματα και μουσικές πως το νερό δε θα γίνει εμπόρευμα. Σε ανακοινώσεις προχώρησε σήμερα η αντιπολίτευση, με τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΜέΡΑ25 και το ΚΚΕ να ξεκαθαρίζουν σε όλους τους τόνους πως αυτό το σχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη δε θα περάσει.

ΣΥΡΙΖΑ

Χιλιάδες πολίτες χθες στη Θεσσαλονίκη φώναξαν «ως εδώ» στην ιδιωτικοποίηση του νερού

Στις 21 Μαΐου βάζουμε τέλος στα σχέδια Μητσοτάκη

Χθες στη Θεσσαλονίκη, χιλιάδες άνθρωποι γέμισαν την πλατεία Αριστοτέλους στέλνοντας βροντερό μήνυμα στην κυβέρνηση, ότι το νερό δεν μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί.

Όσες ανακοινώσεις και αν βγάλει η Νέα Δημοκρατία με fake news, οι πολίτες θυμούνται τι είχε προαναγγείλει ο κ. Μητσοτάκης το 2018, βλέπουν τι κάνει σήμερα και βάζουν φρένο στα καταστροφικά του σχέδια, φωνάζοντας «ως εδώ».

Στις 21 Μαΐου βάζουμε τέλος στα σχέδια ιδιωτικοποίησης του νερού και δημιουργούμε μαζί το αύριο που ονειρευόμαστε.

Γ. Οικονόμου: «Όλα ψέματα»

Νωρίτερα, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «παραπληροφόρηση, διασπορά ψευδών ειδήσεων και συκοφαντία», με στόχο να νοθεύσει τη λαϊκή βούληση.

Υποστήριξε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει, ως στρατηγική επιλογή, να αλλοιώσει την ουσία της προεκλογικής και εκλογικής διαδικασίας, με συστηματική και συνεχή τροφοδότηση της κοινής γνώμης με fake news. Πρόκειται για ένα ξεδιάντροπο και ασυγκράτητο μηχανισμό προπαγάνδας που συνηθίζεται μόνο σε αυταρχικά καθεστώτα, πολλά από τα οποία έχουν κερδίσει κατά καιρούς τη συμπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ».

Και επανέλαβε ότι «παρά την κατηγορηματική δήλωση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι το νερό ήταν, είναι και θα παραμείνει δημόσιο αγαθό κι ότι δεν υπάρχει απολύτως κανένα ζήτημα ιδιωτικοποίησής του, παρά την αντίστοιχη δήλωση του αρμόδιου Υπουργού στη Βουλή και το γεγονός ότι δεν προκύπτει από πουθενά -από πουθενά όμως- καμία πρόθεση ιδιωτικοποίησης, ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν στα ψέματα, παραπλανώντας τους πολίτες. Έχει ενδιαφέρον -για να αναδειχθεί το μέγεθος της υποκρισίας- και για την κοινωνία, αλλά και για όσους ηθελημένα ή από άγνοια συμβάλλουν στην παραπλάνηση αυτή, να θυμίσουμε ποιοι ακριβώς είναι εκείνοι που λένε αυτά τα απίστευτα ψέματα για το νερό. Είναι εκείνοι που το 2016 είχαν υπαγάγει, με νόμο και την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο για 99 χρόνια, ακολουθώντας τη συνταγή της τρόικα για την ιδιωτικοποίηση όλων των βασικών πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας».

ΜέΡΑ25

Η Θεσσαλονίκη χθες έστειλε ένα ξεκάθαρο, μαζικό και ηχηρό μήνυμα: Το νερό ήταν και θα παραμείνει δημόσιο αγαθό!

Η πλατεία Αριστοτέλους πλημμύρισε χθες το απόγευμα με χιλιάδες νέους και νέες, γέμισε κόσμο, χαμόγελα, μουσικές και συνθήματα, στέλνοντας το μήνυμα πως δεν χαρίζουμε το νερό μας, δεν χαρίζουμε την δημοκρατία μας και δεν χαρίζουμε τη ζωή μας. Γιατί ο αγώνας για την υπεράσπιση του νερού, είναι αγώνας για την ίδια τη Δημοκρατία και την ζωή.

Τα μνημονιακά κόμματα προσπαθούν να ρίξουν στάχτη στα μάτια του κόσμου, δήθεν για το αν ιδιωτικοποιούν και ποιος ιδιωτικοποιεί το νερό. Η πραγματικότητα, όμως, φέρει τις εγκληματικές υπογραφές όλων τους.

Καθώς οι προσπάθειες ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ και της ΕΥΔΑΠ είναι διαχρονικές και δεν σταματούν μόνο στην Μητσοτάκης Α.Ε.. Η Κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου ενέταξε τις μετοχές των εταιρειών στο ΤΑΙΠΕΔ. Η Κυβέρνηση Τσίπρα, στη συνέχεια, και κόντρα στην προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ για το ΤΑΙΠΕΔ και το ιστορικό δημοψήφισμα της Θεσσαλονίκης για το νερό, τις ενέταξε το 2016 στο Υπερταμείο και το 2017 ψήφισε την ΚΥΑ τιμολόγησης νερού.

Σήμερα, η κυβέρνηση της Ν.Δ. του κ. Μητσοτάκη επιχειρεί να δώσει το τελειωτικό χτύπημα, με επίμονες προσπάθειες καθ’ όλη την διάρκεια της θητείας της, ώστε να παραδώσει στην ολιγαρχία το κοινωνικό αγαθό, που είναι απαραίτητο για τη ζωή μας, το νερό.

Για τον λόγο αυτό, η Ν.Δ. ψήφισε και πρόσφατα νόμο για τη συγκρότηση «ανεξάρτητης» Αρχής, τη Ρ.Α.Α.Ε.Υ., η οποία θα ρυθμίζει την αγορά της ύδρευσης και της αποχέτευσης. Για το λόγο αυτό επίσης, παραβιάζει, προκλητικά και αντιδημοκρατικά, τις αποφάσεις του ΣτΕ και της Επιτροπής Συμμόρφωσης του ΣτΕ, που πολύ ορθά αποφαίνονται ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό και δεν εμπορευματοποιείται και διατάσσουν την κυβέρνηση να επιστρέψει τις μετοχές της ΕΥΑΘ και της ΕΥΔΑΠ στο Δημόσιο έως 12/12/2023.

Το ΜέΡΑ25-ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΗΞΗ αντιτίθεται πλήρως στις πολιτικές αυτές και στηρίζει τον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι στην ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ για να έχουμε όλες και όλοι δυνατότητα πρόσβασης σε φθηνό και καθαρό νερό, καλώντας όλες και όλους να συστρατευθούν στον αγώνα αυτό, που αφορά την ίδια μας τη ζωή, όπως ακριβώς έγινε χθες με την μεγαλειώδη συναυλία της Θεσσαλονίκης για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα του νερού.

Στην κατεύθυνση αυτή άλλωστε, γίνεται προσπάθεια να εξαντληθούν όλα τα «όπλα» που διατίθενται, όπως έγινε πρόσφατα και με το αίτημα αναπομπής του νόμου για την ιδιωτικοποίηση του νερού που κατέθεσε η ΚΟ του ΜέΡΑ25 στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με την τελευταία δυστυχώς να υπογράφει τελικά το σχετικό ΦΕΚ που καθιστά νόμο του κράτους αυτό το παντελώς αντισυνταγματικό, αντιδημοκρατικό, αντιλαϊκό και κατάπτυστο νομοθέτημα.

Δεν το βάζουμε όμως κάτω, συνεχίζουμε να δίνουμε τον αγώνα μαζί με την κοινωνία και τα σωματεία των εργαζομένων στο νερό, ώστε ο νόμος αυτός της Κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη να μην εφαρμοστεί. Να μην επιτρέψουμε να γίνει πράξη η εκτροπή. Το νερό είναι δημόσιο αγαθό! Εφαρμό-ΣτΕ τώρα τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που διασφαλίζουν τον δημόσιο χαρακτήρα του νερού. Καμία «ανεξάρτηση ρυθμιστική αρχή» και καμία δημιουργία ψευτοαγοράς στο νερό. Το νερό δεν είναι εμπόρευμα!

ΚΚΕ

Όχι στο νερό εμπόρευμα

Οι χιλιάδες λαού στη Θεσσαλονίκη βροντοφώναξαν όχι στο νερό εμπόρευμα. Είναι αργά «για δάκρυα» για την εμπορευματοποίηση του νερού τόσο από τη ΝΔ όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν μπορεί να κρυφτεί ότι ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ σε κοινό βηματισμό και παίρνοντας ο ένας την σκυτάλη από τον άλλο, έχουν βάλει την σφραγίδα τους:

  • στη μετατροπή της ΕΥΑΘ σε Ανώνυμη Εταιρία
  • την εισαγωγή της στον ναό του τζόγου, το χρηματιστήριο,
  • το κομμάτιασμά της και την εργολαβοποίηση λειτουργιών της και τελικά
  • την ένταξή της αρχικά στο ΤΑΙΠΕΔ από ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια στο λεγόμενο Υπερταμείο από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η λύση βρίσκεται στον δρόμο της σύγκρουσης με την πολιτική της ΕΕ για την εμπορευματοποίηση του νερού, για δραστική μείωση των τιμολογίων, για να μην υπάρξει καμιά διακοπή νερού στα λαϊκά νοικοκυριά, για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με δικαιώματα, κατάργηση των εργολάβων.

Για νερό κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα.

Γι αυτά το ΚΚΕ καταθέτει όλες του τις δυνάμεις.

Ισχυρό ΚΚΕ στις επόμενες εκλογές θα είναι εγγύηση ότι θα δυναμώσει αυτός ο αγώνας.