Σύμφωνα με την αναφορά του ΙΣΑ η κατάσταση λαμβάνει πλέον διαστάσεις ανθρωπιστικής κρίσης και ανθρώπινες ζωές απειλούνται, καθώς τα νοσοκομεία αδυνατούν να καλύψουν τη φαρμακευτική περίθαλψη των ασθενών και τα φαρμακεία, λόγω στάσης πληρωμών από τους Ασφαλιστικούς Φορείς, αδυνατούν να χορηγήσουν πλέον φάρμακα στους ασφαλισμένους.

Στην επιστολή του προς τα Ηνωμένα Έθνη, ο ΙΣΑ επισημαίνει ότι απαιτούνται συγκεκριμένες και στοχευμένες κινήσεις σωτηρίας. «Μία κρίση χρέους μετατράπηκε αίφνης σε μία ανθρωπιστική κρίση, που δεν μπορεί και δεν πρέπει να αφήσει κανέναν αδιάφορο, αλλά και δεν θα πρέπει να επισφραγιστεί με την απώλεια ανθρώπινων ζωών», επισημαίνει το ΔΣ του ΙΣΑ και προσθέτει «η στάση πληρωμών του αρμοδίου κρατικού φορέα σε συνδυασμό με την ανελαστική φαρμακευτική δαπάνη απειλεί την υγεία των Ελλήνων πολιτών».

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούληςι, μιλώντας στον ΑΘΗΝΑ 984 και την Έλενα Μπρέγιαννη, τονίζει ότι είναι πραγματικά ανεπίτρεπτο, ιδίως σε μία σύγχρονη Ευρωπαϊκή Χώρα, όπως η Ελλάδα, να βρίσκονται χιλιάδες ασθενείς χωρίς φάρμακα. «Οι ασφαλισμένοι, εν μέσω οικονομικής κρίσης, εξαναγκάζονται να πληρώνουν οι ίδιοι τα φάρμακα, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό, λόγω οικονομικής αδυναμίας, καταδικάζονται σε μια αγωνιώδη αναμονή».

«Σειρήνες κινδύνου» και από το ΕΚΑΒ

 

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ, καθώς η ελλιπής χρηματοδότηση κρατά καθηλωμένα τα ασθενοφόρα, οι υπηρεσίες υπολειτουργούν, ενώ  ιατρικό και  διοικητικό προσωπικό παραμένει απλήρωτο για τα εκτός έδρας και  τιςυπερωρίες εδώ και 14 μήνες.
 
Στην Αττική παραμένουν 40 ασθενοφόρα ακινητοποιημένα λόγω οικονομικής αδυναμίας για τη συντήρησή τους, ενώ κυκλοφορούν μόνο 70, την ώρα που η διεθνής πρακτική ορίζει τουλάχιστον 240.
 
Το πρόβλημα εμφανίζεται διογκωμένο στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, στους οποίους ο πληθυσμός αυξάνεται αυτούς τους μήνες. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Πάρου και της Σκιάθου όπου υπάρχει 1 ασθενοφόρο χωρίς οδηγό, λόγω συνταξιοδότησης και μη αντικατάστασής του.