«Εάν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ πρώτο κόμμα θα πάμε στον σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, απορρίπτοντας το ενδεχόμενο ύπαρξης κυβέρνησης ανοχής. Μεγάλο μέρος της συνέντευξης του Αλέξη Τσίπρα καλύφθηκε από αναφορές στο σκάνδαλο των υποκλοπών, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να μιλάει για «ωμή παραβίαση του κράτους δικαίου, αποδεδειγμένη παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών με στοιχεία».
«Έχουμε την παρακολούθηση από ένα κέντρο που ήταν υπό τον έλεγχο του πρωθυπουργού μέσα απ’ το Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Μητσοτάκης το συγκάλυπτε 9 μήνες, έκανε Εξεταστική για να το συγκαλύψει επικαλούμενος το εθνικό απόρρητο» είπε και προσέθεσε ότι ήρθε προχθές στο ντιμπέιτ και «ομολόγησε» ότι είναι σκάνδαλο και ότι δεν υπήρξε εθνικός λόγος της παρακολούθησης, άρα δεν υπήρχε λόγος επίκλησης του εθνικού απορρήτου», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «ο κ. Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να καταστήσει τους συντηρητικούς ψηφοφόρους συνένοχους στη συγκάλυψη».
Παράλληλα, σημείωσε ότι 9 μήνες τώρα «με ευθύνη και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου έχουμε μια έρευνα όπου δεν έχει κληθεί ούτε ένας ύποπτος», προσθέτοντας ότι «η αρμόδια εισαγγελέας της ΕΥΠ υπέγραφε παρανόμως αφού δεν υπήρχε εθνικός λόγος της παρακολούθησης και είναι ακόμη στη θέση της». Υπογράμμισε ότι το μεγαλύτερο θέμα που πρέπει να απασχολήσει τον πολιτικό κόσμο «αφορά τη συγκάλυψη και το πού βρίσκονται τα στοιχεία των παρακολουθήσεων» του μισού πολιτικού συστήματος και οικονομικού κόσμου και της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως είπε.
«Αν έρθει η ΝΔ πρώτο κόμμα θα υπάρξει συγκάλυψη. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα με προοδευτική πλειοψηφία μια από τις πρώτες κινήσεις είναι να προχωρήσουμε προς την κάθαρση του δημόσιου βίου» είπε και σημείωσε: «Γιατί ο κ. Ανδρουλάκης μιλά για Εξεταστική; Έγινε Εξεταστική. Θα πρέπει να πάμε σε Προανακριτική. Τα πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται οφείλουν να λογοδοτήσουν. Με βάση όσα το Σύνταγμα ορίζει θα προχωρήσουμε στη Βουλή στη σύσταση Προανακριτικής στην κατεύθυνση της διαλεύκανσης. Όχι μόνο για να μάθουμε ποιος αλλά και πού βρίσκονται αυτά τα τεκμήρια. Ελπίζω να το αποδεχθεί ο κ. Ανδρουλάκης».
Δηλώσεις ντροπή από Μητσοτάκη για τα Τέμπη
Σε ερώτηση για τα Τέμπη, αναφέρθηκε στην «ντροπιαστική» δήλωση, όπως είπε, του πρωθυπουργού ότι ”ήταν μια πρόσκαιρη φθορά” για την κυβέρνηση και σχολίασε πως δεν μπορούν όλα να αποτιμώνται με βάση το πολιτικό κόστος. «Ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη, ακόμα μεγαλύτερο έγκλημα από την απαξίωση του σιδηροδρόμου είναι ο τρόπος που διαχειρίστηκε ο κ. Μητσοτάκης το δυστύχημα από την πρώτη μέρα», σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι προσπάθησε να ρίξει την ευθύνη στον σταθμάρχη, που μάλιστα αποδείχθηκε πως ήταν «γαλάζιο ρουσφέτι».
«Αδιανόητα» χαρακτήρισε τα «ψέματα» που ειπώθηκαν μετά και το «σόου» σχετικά με την τηλεδιοίκηση, ενώ σχολίασε πως ο υπεύθυνος υπουργός είναι ξανά υποψήφιος επειδή λέγεται ”Καραμανλής” και ότι «αυτό είναι το κόμμα της ΝΔ- οικογενειοκρατία παντού». «Είναι ηθική υποχρέωση του ΣΥΡΙΖΑ να δοθούν απαντήσεις και να υπάρξει δικαίωση».
Σκληρή τοποθέτηση κατά Βαρουφάκη
Ιδιαίτερα επικριτικός εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας απέναντι στον Γιάνη Βαρουφάκη, αποκαλώντας «ανοησίες» το σχέδιο «Δήμητρα» του ΜέΡΑ25 και ξεκαθαρίζοντας ότι η συζήτηση αυτή έχει κλείσει από το 2015.
«Ο κ. Βαρουφάκης αυτοεξαιρέθηκε από την προοδευτική κυβέρνηση με τις ανοησίες περί Δήμητρας. Εάν δεν υπήρχε ο κ. Βαρουφάκης ο Μητσοτάκης θα έπρεπε να τον εφεύρει Δεν είναι προοδευτικές απόψεις αυτές. Είναι απόψεις Σόιμπλε. Ο κ. Βαρουφάκης έκανε δώρο στον Μητσοτάκη να ξανασερβίρει το πιάτο του φόβου» σχολίασε χαρακτηριστικά.
Κατηγόρησε, επιπλέον, τον Κυριάκο Μητσοτάκη για εσκεμμένη παραπληροφόρηση όσον αφορά στην κοστολόγηση του Συμβολαίου για την Αλλαγή, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο πρωθυπουργός υπολόγισε ότι η μείωση του ΕΦΚ θα κοστίσει 4 δισεκατομμύρια ευρώ ενώ ο υπουργός των Οικονομικών του το υπολόγισε στα 1,5 δισ. ευρώ.
Μηδενικό ΦΠΑ σε είδη άμεσης ανάγκης
Σε ερώτηση για τη μείωση του ΦΠΑ και κατά πόσο είναι αποτελεσματικό μέτρο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε πως είναι «πολύ δύσκολο κανείς να προσπαθήσει να υπερασπιστεί ένα επιχείρημα που δεν έχει καμία λογική». Σημείωσε ότι ακόμα και ο πρωθυπουργός μείωσε τον ΦΠΑ σε συγκεκριμένους κλάδους, όπως την οικοδομή και το τουριστικό πακέτο, προκειμένου ν’ αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα. Το ίδιο, είπε, θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για να πέσουν οι τιμές σε βασικά προϊόντα. «Μην προσπαθούμε να συγκρουστούμε με την κοινή λογική», ανέφερε, υπενθυμίζοντας ότι σε είδη άμεσης ανάγκης ο ΣΥΡΙΖΑ θα θεσπίσει μηδενικό ΦΠΑ, ενώ όπως είπε ιδιαιτέρως σημαντικό είναι να γίνονται «ουσιαστικοί έλεγχοι» και όχι «έλεγχοι μαϊμού όπως κάνει τώρα το υπουργείο Ανάπτυξης».
Εξαπάτησε τους συνταξιούχους
«Μια από της κοινωνικές κατηγορίες που εξαπατήθηκε βάναυσα μετά τη μεσαία τάξη είναι οι συνταξιούχοι», υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας σε ερώτηση σχετικά με την απήχηση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην κοινωνία. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε ότι στα πρώτα δύο μνημόνια έγινε το 80-85% των περικοπών των συντάξεων αλλά και ότι την τελευταία τετραετία ο κ. Μητσοτάκης τους «εξαπάτησε» γιατί κατήργησε τη 13η σύνταξη που είχε δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν έδωσε πίσω τα αναδρομικά.
Στήριξη στην κοινωνία
«Δεν πρόκειται να δεχτούμε εμείς τη λεηλασία της κατοικίας και της περιουσίας της μεσαίας τάξης», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, ερωτηθείς για το ζήτημα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Προσέθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχεΙ παρουσιάσει ολιστικό σχέδιο για την αντιμετώπιση «του μεγάλου προβλήματος της οικονομίας, το ιδιωτικό χρέος, που είναι μια βραδυφλεγής βόμβα».
Για να τελειώνουν τα ψέματα, είπε, υπήρχε πλαίσιο προστασίας από το 2010 έως το ‘21-’22 και έπαψε να υπάρχει με τον νέο Πτωχευτικό που ψήφισε η ΝΔ. Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε εν συντομία τις βασικές προβλέψεις του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ για τις ρυθμίσεις που αφορούν στην προστασία της πρώτης κατοικίας, κάνοντας λόγο για σχέδιο που δίνει λύση, η οποία είναι ρεαλιστική και μπορεί να δώσει διέξοδο.
«Η οικονομία δεν πάει τόσο καλά όσο νομίζουμε, ο αναπτυξιακός ρυθμός είναι ακριβώς εκεί που τον αφήσαμε εμείς το ‘19» είπε και σχολίασε ότι «ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να απολογηθεί, γιατί ενώ δεν είχε μείνει τίποτε άλλο ανολοκλήρωτο από τον ΣΥΡΙΖΑ για να γίνει, πέρα από την επενδυτική βαθμίδα, εκείνος ενώ το υποσχέθηκε, απέτυχε».