Από τα στοιχεία αυτά που επικαλέστηκε ο κεντρικός τραπεζίτης, προκύπτει ότι τα μη δηλωθέντα εισοδήματα ήταν περίπου 60 δισ. ευρώ (αφού και η αποταμίευση αυξήθηκε, όπως είπε, άρα δεν τροφοδοτήθηκε από αυτήν η κατανάλωση). Αν υπολογίσουμε έναν μέσο συντελεστή φορολογίας 30%, η απώλεια φορολογικών εσόδων, η φοροδιαφυγή, είναι 18 δισ. ευρώ, σχεδόν 10% του ΑΕΠ ή 32% των φορολογικών εσόδων.
«Θεωρούμαστε πρωταθλητές στην Ευρώπη», είπε ο κ. Στουρνάρας. «Τα νούμερα από ενδεχόμενες αλλαγές σε φορολογικούς συντελεστές, που είναι αντικείμενο της διαμάχης των κομμάτων, είναι τίποτα, είναι μόρια μικρά, είναι νούμερα μετά την υποδιαστολή ως ποσοστά του ΑΕΠ σε σύγκριση με την τεράστια φοροδιαφυγή», είπε ο κ. Στουρνάρας σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε χθες στο in.gr. Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε ότι «θα προτιμούσα η διαμάχη να αφορούσε τρόπους πάταξης της τεράστιας φοροδιαφυγής. Ας ξεχάσουμε τους φορολογικούς συντελεστές, ήταν υψηλοί, πέσανε, ας μείνουν εκεί, ενδεχομένως να δούμε λίγο τη φορολόγηση της εργασίας, ειδικά τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, αλλά μην πειράξουμε άλλο τους φορολογικούς συντελεστές, ας δούμε την αποτελεσματικότητα του φορολογικού συστήματος και κυρίως να δούμε πώς θα πατάξουμε την τεράστια φοροδιαφυγή». Τόνισε δε ότι αυτό πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για την επόμενη κυβέρνηση.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «σήμερα φόρους πληρώνουν μόνον οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Πρέπει να σταματήσει αυτό». Υπέδειξε δε ως μέτρα τις ηλεκτρονικές αποδείξεις παντού και την παροχή κινήτρων, με την παροχή εκπτώσεων στους φορολογουμένους.
Σχολιάζοντας εξάλλου το αν πρέπει να μειωθούν οι συντελεστές ΦΠΑ, όπως ζητούν τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης, ο κεντρικός τραπεζίτης υποστήριξε ότι η Ελλάδα χρειάζεται έσοδα για να χρηματοδοτήσει την παιδεία, την υγεία, την άμυνα και τις επενδύσεις.
«Δεν μπορείς να θέλεις να κάνεις δαπάνες κι απ’ την άλλη μεριά να λες θα μειώσω τους φόρους. Δεν γίνεται». Και συμπλήρωσε: «Γι’ αυτό πρέπει τώρα να δούμε πώς πατάσσεται η φοροδιαφυγή. Δεν αντέχει η Ελλάδα να χάσει φορολογικά έσοδα».
Παίρνοντας τη σκυτάλη στο ίδιο θέμα, ο τέως αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης σημείωσε χθες σε συνέντευξή του στο One Tv, ότι η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα την επόμενη τετραετία και ότι σχεδιάζονται τα εξής βήματα μετά τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS και την ΑΑΔΕ 1. Η καθιέρωση ηλεκτρονικών δελτίων αποστολών, 2. Η καθιέρωση ηλεκτρονικών τιμολογίων παντού και 3. Η επανεξέταση της υποχρέωσης τήρησης βιβλίων σε ηλεκτρονική μορφή, για συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών. «Το κλειδί είναι τα ηλεκτρονικά τιμολόγια και οι έλεγχοι με χρήση μεθόδων τεχνητής νοημοσύνης», είπε.