Στις 17 και 18 Ιουλίου οργανώνεται στο Βέλγιο η δεύτερη Σύνοδος Κορυφής των Λαών στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή άνω των 140 κοινωνικών κινημάτων, οργανώσεων βάσης και οργανισμών αλληλεγγύης, από τη Λατινική Αμερική, την Καραϊβική και την Ευρώπη. Διεξάγεται παράλληλα με την επίσημη σύνοδο κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης και CELAC – Κοινότητας των χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής – με στόχο την δημιουργία δεσμών των προοδευτικών κινημάτων και στις δύο ηπείρους.
Στη Διακήρυξη Αρχών της Συνόδου των Λαών, που γίνεται οκτώ χρόνια μετά την πρώτη ανάλογη κίνηση, υπογραμμίζεται η σημασία της επίσημης συνόδου κορυφής, όχι μόνο για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, αλλά και για την Ευρώπη. Είναι μια ευκαιρία να συνεχιστεί ένας εποικοδομητικός διάλογος, που θα τεθεί επιτέλους στην υπηρεσία των λαών και των δύο ηπείρων. Οι συμμετέχοντες πιστεύουμε ότι, η αληθινή συνάντηση των λαών Ευρώπης και Λατινικής Αμερικής αποτελεί το δρόμο ώστε να θαφτούν για πάντα όλες οι μορφές αποικιοκρατίας. Ακόμη περισσότερο, η σημερινή σύνοδος έχει ως στόχο να συμβάλει στον τερματισμό της μιλιταριστικής κλιμάκωσης που γιγαντώνεται μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Οι σχέσεις ΕΕ και η CELAC έχουν παγώσει από χρόνια. Η ευκαιρία που παρουσιάζεται, για επανέναρξη των σχέσεων, ισότιμα και δίκαια, δεν πρέπει να πάει χαμένη. Για πρώτη φορά, λόγω των διεθνών γεωπολιτικών εξελίξεων, υπάρχει η ελπίδα, όταν συναντηθούν οι ηγέτες της ΕΕ και της CELAC, να εισακουστούν οι προτάσεις και τα αιτήματα των λαών και των δύο περιοχών. Ο πρόεδρος της Κολομβίας, Γουστάβο Πέτρο, ο πρόεδρος της Κούβας, Μιγκέλ Ντίας Κανέλ, ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Ιγνάσιο Λούλα, ο βρετανός σοσιαλιστής Τζέρεμυ Κόρμπιν, αναμένεται να απευθύνουν μηνύματα ή και να τιμήσουν με την παρουσία τους την ανακοίνωση της τελικής διακήρυξης της Συνόδου των Λαών, στις 18 Ιουλίου το απόγευμα.
Η δήλωση αρχών της Συνόδου των Λαών παραδόθηκε την 5η Ιουλίου στους εκπροσώπους της CELAC και της ΕΕ, καθώς και στις βελγικές αρχές, που φιλοξενούν και τα δύο σημαντικά γεγονότα. Με το ίδιο πλαίσιο αρχών διεξάγεται και το διήμερο συνεδριάσεων της διοργάνωσης, με στρογγυλές τράπεζες για την ειρήνη, την οικολογική μετάβαση, την αντιμετώπιση του αποκλεισμού της Κούβας, τα κοινωνικά δίκτυα, την αποαποικιοποίηση, την κρίση χρέους, την μετανάστευση, τις νέες μορφές πολέμου και τους συνδικαλιστικοί αγώνες.
Στη διοργάνωση εκλήθη και θα συμμετάσχει και η υπογράφουσα, Λαμπρινή Θωμά, που ήδη ενεργοποιείται στο πλαίσιο της οργάνωσης – ομπρέλα, δηλ. του Δικτύου για την Υπεράσπιση της Ανθρωπότητας, για να παρουσιάσει την κατάσταση του Τύπου στην Ελλάδα, από την έναρξη της κρίσης ως σήμερα, και να μιλήσει για το πρότυπο του ΤΡΡ, στην στρογγυλή τράπεζα με θέμα “Τα μέσα ενημέρωσης: εχθρός ή φίλος;”. Στην ίδια στρογγυλή τράπεζα θα μετέχουν η Καταλανή δημοσιογράφος και μέλος του CUP, ειδική στην ανάλυση των σχέσεων καπιταλισμού και συνεργατικών εγχειρημάτων, Λώρε Βέγκα, o αρχισυντάκτης του βελγικού ιστότοπου Investig’Action και συγγραφέας Γκρεγκουάρ Λαλιού, ο πρώην πρύτανης της σχολής Καλών Τεχνών της Κούβας, και συντονιστής του Δικτύου, Χοσέ Ερνέστο Ναβάεζ Γκερέρο, και ο δημοσιογράφος και υφυπουργός οπτικοακουστικών μέσων της Βενεζουέλας, Σέρχιο Αρρία. Τη συζήτηση θα διευθύνει η Βελγίδα ερευνήτρια ακαδημαϊκός, δημοσιογράφος και μέλος του Δικτύου, Λώρα ντε Βος.