Στα 10 δισ. ευρώ το ύψος της στήριξης
H Κυπριακή Δημοκρατία έχει ενημερώσει τις αρμόδιες Ευρωπαϊκές Αρχές για την απόφασή της να υποβάλει αίτηση προς τις χώρες μέλη της ζώνης του ευρώ για οικονομική στήριξη από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας/Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΤΧΣ/ΕΜΣ).
Σκοπός του αιτήματος είναι ο περιορισμός των κινδύνων που αντιμετωπίζει η Κυπριακή οικονομία, ιδιαίτερα των αρνητικών επιπτώσεων που προέρχονται από τον τραπεζικό τομέα, λόγω της μεγάλης έκθεσής του στην ελληνική οικονομία, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, θα προεδρεύσει σύσκεψης των αρχηγών των κομμάτων σήμερα Τρίτη, 26 Ιουνίου και ώρα 4.30μμ, στο Προεδρικό Μέγαρο, με θέμα την οικονομία.
Στην επίσημη ανακοίνωση δεν αναφέρεται το ποσό που θα ζητηθεί, αλλά από τη διατύπωση συνάγεται το συμπέρασμα ότι θα αφορά τουλάχιστον το ποσό της ανακεφαλαιόποιησης της Λαϊκής Τράπεζας, δηλαδή 1,8 δισ. ευρώ. Ο οίκος Fitch στην ανακοίνωσή του για την υποβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας ανεβάζει το ποσό που μπορεί να απαιτηθεί για τη στήριξη του τραπεζικού τομέα στα 5,8 δισ. ευρώ.
Πάντως, όλες οι εκτιμήσεις, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που γίνονται από την ίδια την κυβέρνηση, κάνουν λόγο για Μηχανισμό ύψους 10 δισ. ευρώ.
Σημειώνεται πως την περασμένη εβδομάδα κατέστη σαφές από υψηλόβαθμους αρμόδιους αξιωματούχους της Κομισιόν πως δεν πρόκειται να πετύχει μια προσπάθεια για «περιορισμένη» διάσωση που «να αφορά μόνο στις τράπεζες» και πως θα πρέπει η Κύπρος να προχωρήσει σε «πλήρες» μνημόνιο που να λαμβάνει υπόψη όλες τις ανάγκες της χώρας και να διορθώνει τις ανισορροπίες στην οικονομία.
Εν τω μεταξύ, άγνωστο παραμένει κατά πόσον οι προσπάθειες της κυβέρνησης για εξασφάλιση δανείου από «φίλες χώρες» συνεχίζονται, μετά και την αιφνίδια επίσκεψη Συληκιώτη στο Πεκίνο.
Πάντως, όπως έγραψε την περασμένη Κυριακή η «Κ», την δυσφορία τους για αυτή την κίνηση της κυβέρνησης εξέφρασαν ορισμένοι εταίροι μας κατά τη διάρκεια του Eurogroup την περασμένη εβδομάδα. Ανάμεσά τους ήταν και στενοί συνεργάτες του Γάλλου Πρόεδρου, Φρανσουά Ολλάντ.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, δήλωσε στο ΡΙΚ ότι οι διαβουλεύσεις για τη λήψη διακρατικού δανείου συνεχίζονται. Η κυβέρνηση δεν δείχνει να βιάζεται, καθώς δεν θεωρεί ότι πρέπει να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες μέχρι το τέλος του μήνα.
Στεφάνου: H κυβέρνηση δεν έχει μιλήσει για τρόικα
Η κυπριακή κυβέρνηση δεν έχει μιλήσει για τρόικα, δήλωσε στο τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων του ΡΙΚ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου αναφερόμενος στην απόφαση για υποβολή αίτησης στον Μηχανισμό Στήριξης.
Ο κ. Στεφάνου υποστήριξε ότι «η περίπτωση της Κύπρου δεν είναι η ίδια με άλλες περιπτώσεις ευρωπαϊκών κρατών».
Ανέφερε ότι ομάδες των ευρωπαϊκών θεσμών θα έλθουν στην Κύπρο με στόχο την διαπραγμάτευση αναφορικά με το πλαίσιο της στήριξης και της βοήθειας, που θα πάρει η Κύπρος, με βασικό στόχο την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Υπάρχουν όμως, πρόσθεσε, και προβλήματα που έχουν να κάνουν με τις τράπεζες και αφορούν την οικονομία τα οποία και θα συζητηθούν.
Στην απόφαση για υποβολή αίτησης στον Μηχανισμό Στήριξης, διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δεν γίνεται καμία αναφορά για τα ποσά, καθώς «αυτά είναι ζητήματα που θα προκύψουν μέσα από τη διαβούλευση».
Αναφορικά με τους όρους της παροχής του δανείου από τον Μηχανισμό Στήριξης, ο κ. Στεφάνου είπε ότι αυτό θα είναι προϊόν διαπραγμάτευσης προς όφελος της Κύπρου, το διάστημα που θα ακολουθήσει μετά την επίσημη υποβολή της αίτησης βοήθειας τις επόμενες ημέρες.
Όσον αφορά τις προσπάθειες της κυβέρνησης για εξασφάλιση διακρατικού δανείου, ο κ.Στεφάνου είπε ότι συνεχίζονται με στόχο να χρησιμοποιηθεί το δάνειο προς όφελος της κυπριακής οικονομίας.